Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sinus-chart

Ако непрекъснато изпитвате състояние на замаяност, придружена от запушен и течащ нос, не сте единствен/а. Наред с ранната пролет и меката зима, които понякога се превръщат в проклятие за много, оказва се че същото може да се каже и за горещите летни дни по отношение на синузита!

Дори и да не страдате от сезонни алергии, тази година може и да ви се случи. А ако всяка година страдате от синузит, сигурно се чувствате много зле в жегите. Плюс че и в летните жеги има болестотворни вируси и ни хващат настинки.

При синузита запушването на синусите може да продължи вечно. И постепенно става трудно да се разбере точно от какво страдате. Алергия? Настинка? Пипнал ви в вирус, морят ви гъбички или излагането на мухъл? Или старият ви познайник, хроничният синузит? А може би комбинация от всичко изброено!

Но по-важното е как да получите облекчение?

Може да е примамливо да прибегнете към антибиотиците. Лекарят ви навярно е повече от щастлив да ви напише рецепта. Но това ли е правилният ход?

Нека разгледаме възможностите…

Душът, който си взимате токсичен ли е? или Проблемите със синусите и алергиите може да са причинени от душа Всеки път когато си взимате душ тялото ви е атакувано от отровни токсини. Хлора, тежките метали, утайка – дори бактериите в душа – биват абсорбирани от кожата. И това е очевидно. Кожата ви става суха, лющи се и сърби. Косата ви губи блясъка си и се чупи.Онова което не можете да видите са уврежданията вътре в тялото. Когато вдишвате парите на токсичните субстанции, това дразни белите ви дробове. Това е особено обезпокоително, ако страдате от астма или бронхиални проблеми. И което е още по-лошо, тези опасни пари могат да засегнат и имунната ви система, както и да раздразнят синусите и да засилят алергичните симптоми.

Прочетете още: Хлор, рак и сърдечни заболявания; Електрилити срещу настинка и умора; Бронхиална мудра; Варуна – мудра на водата

Колкото по-дълго са запушени синусите ви, толкова по-примамливо е да си набавите рецепта. В крайна сметка лекарите предписват антибиотици от години, просто за да разберат дали те ще подействат. Така е просто по-бързо и по-лесно, вместо да се правят тестове, за да се достигне до диагноза.

Макар че повечето лекари днес знаят, че това е лоша идея… много от тях все пак се предават пред исканията на пациента за рецепта. Или изправени пред ограниченията на времето и осигировките, те минават по лесния път на даване на рецепта преди поставянето на диагноза.

Но вие и течащият ви нос можете да прекратите да сте губещите в тази игра.

Антибиотиците имат склонността да отслабват – не да подсилват – имунната ви система. Така че те може би изчерпват естествените ви резерви така необходими ви, за да се преборите с онова, което всъщност сте пипнали.

И което е още по-лошо, антибиотиците просто не действат. Изследване наскоро показа, че изчакването да се види какво ще стане е толкова ефикасно, колкото са антибиотиците за излекуването на остър риносинусит.

С други думи, с или без антибиотици, тялото ви ще се изчисти от слузта когато е добре и е готово за това. Не по-рано.

Разбира се, изчакването не осигурява голямо облекчаване на симптомите. Ето защо, винаги препоръчвам да се опита старомодния подход… промиване с естестен назален спрей или с ‘нети пот’:

Натурален назален спрей: Просто направете разтвор от по четвърт ч.л. сол и сода за хляб в 240 г пречистена вода. Сипете го в пулверизатор и пръскайте по веднъж във всяка ноздра по два пъти на ден. Лесно, достъпно и удобно.

Нети пот: Това аюрведическо лекарство се практикува от хиляди години в цяла Индия и вече навлиза и в западния свят, прилагано от природните лечители. То действа като просто прокарва нежна струя хладка вода през назалните пътища и отмива полените, слузта, вирусите и бактериите.

Именно това го превръща в ефикасно лекарство независимо от диагнозата ви.

Можете да си закупите нети пот в аптеките или в магазините за здравословни храни или дори онлайн.

Но има и други неща, които можете да опитате за облекчаване на симптомите.

Преди изнамирането на антибиотиците имаше сребро. Има причина древните да са сервирали всичко от вода до храна в сребърни съдове! Среброто убива всичко.

И днес можете да извлечете полза от използването на среброто. Търсете олигодинамична сребърна течност – в магазините или онлайн. (Има само две марки, които не причиняват ‘синдрома на сините хора’ – обезцветяване на кожата, причинено от приема на сребро: Argentyn 23 и Sovereign Silver. Източник: www.natural-immunogenics.com.)

Също така, след като назалните пътища представляват въздушен филтър, може да искате да им помогнете малко като набавите… въздушен филтър за дома си. Той ще помогне за премахването на потенциалните алергени преди те да достигат носа ви, и ще ви облекчи в известна степен.

Също така, ограничете храните, които повишават производството на слуз като млечните продукти, яйцата, пшеницата и зеленчуковите олиа. Трябва да повишите приема си на плодове, особено на ананас, лимони и лайм, и грейпфрут. А пиенето на кокосова вода има пречистващо въздействие за изхвърлянето на слузта от тялото.

И най-накрая, но не по важност, заредете се с чесън и лук и ако понасяте люто, с лют червен пипер кайен и джинджифил. Всички те имат свойството да прочистват слузта и изхвърлят патогените, причиняващи цялото това запушване на синусите. И освен това стимулират имунната система.

Но ако сте изкушени да взимате лекарства без рецепта, докато ‘чакате да видите’дали ще ви мине, можете да опитате следните хранителни добавки…

Ако се нуждаете от успокоението на антихистамин, опитайте или коприва (600 мг дневно) или чобанка (50-100 мг по два пъти на ден с храната) преди да се насочите към кларитин или зиртек. И двете билки са изпитани в изследвания и не ви замайват.

Ако се борите с алергии от месеци, дори и издухването на носа по няколко пъти може да причини възпаление със запушване на носа, което отключва труден за прекъсване цикъл. Намаляването на възпалението може също да помогне при главоболията, които често съпътстват запушването на носа.

Така че, ако назалните ви пътища изглеждат по-подути и имате хрема, може да опитате бромелаин, ензим, който намалява отоците и възпалението. А ако носът ви тече повече, отколкото е подут, опитайте кверцетин (по 500 мг два пъти на ден) и витамин A (по 10000 МЕ или 6 мг по 2-3 пъти на ден за 3-4 дни).

Разбира се, ако симптомите ви не отшумяват, непременно отидете на лекар и открийте какво точно ви има. Само се убедете, че ще ви направят тестове и ще имат ясна диагноза вместо да ви напишат рецепта и да ви пратят да си ходите.

Искрено ваш,

Д-р Бливайс

Източник: Advanced Natural Medicine, The Cure for Spring Sinus Hell, 4 May 2012
Снимка: answers.webmd.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *