Хлор, рак и сърдечни заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

„Ние сме напълно убедени на базата на настоящото изследване, че има връзка между рака и хлорираната вода,” – изследователски екип на Медицинския колеж на Висконсин.

cl_1

Добавянето на хлор в питейната ни вода започва в края на деветнайсти век и към 1904 година се превръща в стандарт за третирането на водата, който в голяма степен е валиден и днес. Ние не използваме хлор, защото той е най-безопасното или дори най-ефикасното средство за дезинфекция, използваме го защото е най-евтин. Въпреки целия ни технологичен напредък, ние по същество все още сипваме белина във водата си преди да я пием. Дългосрочните последици от хлорираната питейна вода бяха признати чак напоследък. Според Съвета за качеството на околната среда на САЩ „Рискът от рак сред хората, пиещи хлорирана вода е 93% по-висок, отколкото при хората, чиято вода не съдържа хлор”.

Д-р Джоузеф Прайс написа много дискутирана книга в края на шейсетте години, наречена Коронарни болести/Холестерол/ Хлор и в нея той прави заключението, че нищо не може да обори непоклатимия факт, че основната причина за атеросклерозата и производните й последици като сърдечен удар и инсулт е хлорът. Д-р Прайс по-късно оглавява изследване с използването на кокошки като обект на изследването, в което две групи от по няколко стотин птици са наблюдавани по време на развитието им до зрялост. На едната група давали хлорирана вода, на другата чиста. Групата, отгледана с хлорирана вода при аутопсиите показала известно ниво на сърдечни или на циркулаторни заболявания при всяка птица, при групата пила нехлорирана вода нямало и помен от заболявания. Групата пила хлорирана вода при зимни условия показвала явни признаци на лошо кръвообръщение, треперене, клюмнали пера и снижено ниво на активност. Птиците в групата пила вода несъдържаща хлор растели по-бързо, били по-едри и се радвали на крепко здраве. Това изследване бе добре прието в бранша, занимаващ се с отглеждането на домашни птици и до ден днешен се използва като отправна точка. В резултат на това повечето производители на пилета използват нехлорирана вода. Заключението на здравия разум би било, че ако обичайната хлорирана чешмяна вода не е достатъчно добра за кокошките, тогава вероятно тя не е достатъчно добра и за нас хората!

chicken 2944-300

Хлорът предизвиква доста добре обосновано безспокойство. Когато във водата ни бива добавен хлор, той се свързва с други естествени съединения и образува трихалометани (вторични продукти от хлорирането). Тези вторични продукти на хлора задействат образвуването на свободни радикали в тялото, които причиняват увреждане на клетките и са високо канцерогенни. „Макар че концентрациите на тези канцерогени (трихалометани) са ниски, именно тези ниски нива са отговорни за повечето случаи на рак при хората в Съединените щати”, смятат онколозите. Фондът за защита на околната среда просто заявява, че хлорът е пестицид, както той се определя от Агенцията за защита на околната среда на САЩ, чиято единствена цел е да убива живи организми. Когато пием вода, съдържаща хлор, тя убива част от нас, увреждайки клетките и тъканите вътре в нашето тяло. Д-р Робърт Карлсън, много уважаван учен изследовател от Университета на Минесота, чиято работа се спонсорира от федералната Агенция по защита на околната среда, обобщава „проблемът с хлора е подобен на този за замърсяването на въздуха, и добавя „хлорът е най-осакътяващият убиец на съвремието!”

Ракът на гърдата, който сега поразява една на всеки осем жени в Северна Америка наскоро бе свързан с натрупването на хлорни съединения в тъканите на гърдата. Изследване, проведено в Хартфорд, Кънектикът, първото по рода си в Северна Америка, откри, че „жените с рак на гърдата имат 50% до 60% по-високи нива на органохлорини (вторични продукти от хлорирането на водата) в тъканите на гърдите си от жени, които не страдат от рак на гърдата.”

Един от най-шокиращите компоненти във всичките тези изследвания е, че до 2/3 от вредното ни излагане на хлор се получава при вдишването на парата и поемането от кожата докато си вземаме душ. Горещата вода разтваря порите на кожата и позволява ускорено усвояване на хлора и на другите химикали във водата. Парата, която вдишваме докато си вземаме душ може да съдържа до 50 пъти повече химикали, отколкото има в чешмяната вода поради факта, че хлорът и повечето други замърсители се превръщат в пара много по-бързо и при по-ниска температура от водата. Вдишването е много по-увреждащ начин на излагане, тъй като газът хлор (хлороформ), който вдишваме отива директно е кръвотока ни. Когато пием заразена вода, токсините частично се филтрират и изхвърлят от бъбреците и храносмилателната система. Хлорните пари са силен дразнител за чувствителните тъкани и бронхиалните пътища в белите ни дробове, той бе използван като химическо оръжие през Втората световна война. Вдишването на хлор е подозираната причина за астма и бронхит, особено при децата… и те са се увеличили с 300% през последните две десетилетия. „Подозира се, че вземането на душ е основната причина за повишените нива хлороформ в почти всеки дом поради хлора във водат,” казва д-р Ланс Уолъс от Агенцията за защита на околната среда на САЩ.

Хлорът във водата при вземането на душ също така има много отрицателен козметичен ефект като лишава кожата и косата ни от влага и еластичност, което ги прави по-малко жизнени и не така свежи. Всеки плувал в хлориран плувен басейн може да разкаже за неблагоприятните последици от хлора върху кожата и косата. Удивително е, че ние обикновено откриваме по-високи нива хлор в чешмяната вода  от препоръчаните като безопасни за плувните басейни.

Освен всички рискове за здравето, свързани с хлора във водата, той е основната причина за лошия вкус и миризма в питейната вода. Неприятният вкус кара много хора да пият по-малко здравословните газирани напитки, чай и други подсладени напитки. Намаленото пиене на вода поради каквато и да било причина може да доведе единствено до влошаване на здравето.

Добрата новина е, че хлорът е една от субстанциите, които най-лесно се премахват от водата. Поради тази причина, той логично би следвало да изпълнява предназначението си да прочиства водата ни от вредните бактерии и предаваните чрез водата заболявания до момента на консумацията й, когато той трябва да бъде премахван чрез качествени филтри.

Никой няма да оспори факта, че хлорът има важно предназначение, и че опасностите от липсата му са по-големи или равни на свързаните с него рискове за здравето. Простата истина е, че хлорът вероятно ще си остане във водата, която пием. Идеята че ще можем да се справим без хлор в близкото бъдеще просто не е реалистична. Също така е ясно, че хлорът представлява много реална и сериозна заплаха и трябва да се премахва в домовете ни в момента на ползването на водата – както на тази, която пием, така и на тази за къпане.

Източник: Global Health Center, Chlorine, Cancer, And Heart Disease, 19 December 2012

Снимки: www2.uncp.eduwww.piatadeschimb.ro

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *