Електролити срещу настинка и умора, рецепти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Sports-Drink1

Това са рецепти за натурални енергийни напитки, които можете да приготвяте сами. Те ще ви помогнат при настинка и грип, като възстановят електролитния баланс в тялото ви. Но също ще ви помогнат и след тежък ден, при физическо изтощение и умора или просто да се чувствате във върхова форма. Още повече, че през лятото в жегите губим доста от необходимите за правилното функциониране на тялото вещества.

Всички рецепти се приготвят бързо и лесно. Даваме няколко, за да се убедите, че принципът е един и същ и че можете да експериментирате и използвате различни плодове. Важно е те да са екологично чисти, да не слагате изкуствени оцветители, овкусители, подсладители и т.н., така че да извлечете максималното за себе си без да изпитате негативите от продаващите се на пазара енергийни напитки.

Ето нашите предложения:

Едно: Домашно приготвена зареждаща напитка на Wellness Mama

Приготвя се за пет минути

Рецепта за домашно приготвена, зареждаща напитка без изкуствени овкусители и съставки.

Съставки

  • 1.14 л течност (възможности: зелен чай, билков чай, кокосова вода, обикновена вода  и т.н.)
  • 1/8 -1/4 ч.л. хималайска морска сол (и обикновената кухненска сол ще свърши работа, но тя не съдържа всички микроелементи)
  • 1/4 до 1/2  ч.л. начукани таблетки с калций магнезий или същите на прах (по избор)
  • 1/4 ч.ч. или повече сок (по избор, можете да използвате грозде, ябълки, лимони, лайм, ананас и т.н.)
  • 1-2 с.л. подсладител (по желание) – можете да използвате мед, стевия и т.н. Предлагам като най-естествен вариант кипването на листа от стевия във вода.

Указания

  1. Запарете чая, ако използвате такъв, или леко затоплете основната течност
  2. Добавете морската сол и калция и магнезия (ако използвате такива)
  3. Добавете сока и рзбъркайте или разбийте добре
  4. Оставете да изстине и дръжте в хладилника докато ви потрябва

Забележки

[Обичайната ми рецепта включва 1.14 л чай (от листа от малина, люцерна (алфаалфа), коприва и стевия), 1/4 ч.л. морска сол, 1/4 ч.л. калций и магнезий на прах (около 1000 мг) и 1/4 ч.ч. сок от грозде или ябълка]

 Две: Домашно приготвена, зареждаща напитка на Блантър

 Съставки: Лимони, лайм, портокали, сол, мед, вода, кокосова вода, захар, ягоди.

 Защо именно тези съставки: Не е необходимо да разсъждаваме защо е включена всяка от съставките. Обединява ги фактът, че всичките са добър източник на електролити, вкусни са или и двете.

Прясното мляко съдържа електролити, но шоколадовото мляко се използва повече като възстановителна напитка, защото съдържа протеини и въглехидрати за възстановяване на мускулите и за презареждане с енергия. Енергийните напитки се пият по-скоро преди и по време на физическа активност за възстановяване на енергията и за поддържане на функцията на мускулите.

Въпреки това, най-добрата напитка за повечето атлети с изключение на състезаващите се за издържливост и на дълги разстояния, представлява добрата стара вода, казва диетологът Дейв Грото. Напитката му пародира енергийните напитки и се състои от лимонов сок и символично количество (няколко капки) плодов сок или 1/2 ч.л. мед и щипка сол на всяка чаша вода.

Или опитайте кокосова вода, в която се твърди, че има цели 12 пъти  количеството електролити, съдържащо се в енергийните напитки. Купувайте неподсладени видове като Zico. Овкусете я като добавите леден зелен чай или сок от манго или мъничко мед, предлага сайтът Wholeliving.com.

Ето още няколко идеи:

Три: Домашна рецепта за зареждаща напитка ‘Гейтред’ (Gatorade):

 3 1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.ч. портокалов сок

2 1/2 с.л. мед

1/4 ч.л. сол.

Четири чаши. В 240 г се съдържат: 50 калории, 14 грама въглехидрати, 160 мг натрий.

Четири: Домашно приготвена, зареждаща напитка, взета от ‘Наръчник за спортисти’ на Нанси Кларк: Рецепти за атлети

Съставки:

1/4 ч.ч. захар

1/4 ч.л. сол

1/4 ч.ч. гореща вода

1/4 чаша портокалов сок (не концентрат) плюс 2 с.л. лимонов сок

3 1/2 ч.ч. студена вода

Указания:

1. На дъното на съд разтворете захарта и солта в горещата вода.

2. Добавете сока и останалата вода; изстудете.

3. Утолете жаждата!

Количество: 1.14 л. 240 г съдържат: 50 калории, 12 г въглехидрати, 110 mg натрий.

Кларк насърчава творчеството, така че, създайте своята зареждаща напитка. „Например, можете да разредите много комбинации сокове (като червени боровинки + лимонада) до 50 калорий на 240 г и след това да прибавите щипка сол. (По-точно, ¼ чаена лъжичка сол на всеки 1.14 л течност), пише тя.

„Някои хора използват овкусители като лимонада без захар за подобряване на вкуса, но се придържайте към границата от 50 до 70 калории на 240 г. Номерът е винаги да изпитвате рецептата по време на тренировка, а не по време на важно състезание. Онова което искате е да сте сигурни, че вкусът ви харесва когато се загреете и изпотите и че си върши работата добре, когато сте под пара.

Пет: Напитка за зареждане с електролити от Yoga Journal:

 4 ч.ч. гореща вода

Сока от 1 лимон или ¼ ч.ч. лимонов сок

2 ч.л. мед

¼ ч.л. сол

Изстудете

Шест: Домашно приготвена био-напитка от Kitchen Table Medicine:

Плодов сок от биологично отглеждани плодове

Вода или зелен чай

Органична морска сол

Напълнете термоса си до половината със сок и долейте с вода. Добавете щипка морска сол и разбийте.

 

Източник: Homemade Natural Energy and Sports Drink Recipe http://wellnessmama.com/2575/natural-sports-drink-alternatives-recipe/

Снимка: www.diynatural.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *