Изкуството да си направиш чай от коприва

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Brennnesseltee

Чаят от коприва и високото кръвно налягане:

Чаят от парливата коприва е ефикасен естествен диуритик, а диуретиците често се използват за снижаване на кръвното налягане. В Съединените щати лекарите често предписват фармацевтични диуретици. В Германия и в други части на света обаче билковите лекове са по-приемливи, а копривата често се предписва от лекарите за лечение на високото кръвно налягане, както и за множество други заболявания.

Според известния немски билкар д-р Рудолф Фриц Вайс, копривата има ефикасно приложение в диуретичните терапии. Тя е безопасна и добре се толерира от повечето пациенти, което не е типичният случай що се отнася до фармацевтичните диуретици.

Макар че чаят от коприва е чудесен начин за свалянето на високото кръвно, помнете, че това е сериозно заболяване. Копривата или която и да било друга билка никога не трябва да се използва без преди това да се консултирате с квалифициран билкар или лекар. Включете копривата като част от цялостния си план за грижа за здравето единствено под медицинско наблюдение, за да се предпазите от странични ефекти или от взаимодействия с лекарствата които приемате.

Как да пием чай от коприва за високото кръвно

Ако личният ви лекар ви е дал зелена светлина да включите копривата в лечебния си режим, можете да започнете да си правите чай от коприва у дома. Има много начини да овкусите чая от коприва по ваш вкус и можете да го пиете ледено студен или горещ.

Как да си направим чай от коприва: Рецепта

Чаят от коприва може да е важна част от цялостния ви здравословен режим или можете да го използвате за лечение на конкретни заболявания. За каквато и цел да го използвате, чаят от коприва се приготвя лесно у дома от сухи листа коприва.

Ако имате чай от коприва на пакетчета, следвайте указанията на производителя за най-добри резултати. Рецептата, дадена тук можете да използвате, ако правите чай от изсушени листа коприва. Този чай ще зареди тялото ви с хранителни вещества и ще приведе в действие всичките ползи за здравето, предоставяни от копривата.

Много хора сравняват вкуса на чая от коприва със сено. Той е лек и ободряващ с леко горчив привкус. Подсладен, той има чудесен вкус, но много хора го харесват и без кавито и да било подсладители.

Указания:

  1. Оставете 250 мл вода да заври на умерен огън в малък съд
  2. Сложете 1 с.л. сушени листа от коприва в канче
  3. Залейте с врящата вода и захлупете
  4. Оставете за 15 до 20 минути, докато витамините и хранителните вещества се разтворят във водата
  5. Прецедете чая през цедка в друга чаша
  6. Добавете захар или мед (по желание) и изпийте веднага

Съвети:

Използвайте изворна или дистилирана вода, ако е възможно. Водата от чешмата често съдържа вредни химикали като хлор. За целта оставете налята чешмяна вода да престои открита през нощта, така че замърсителите да се изпарят

Чаят от коприва е еднакво приятен горещ или студен. Направете голямо количество и го сложете в хладилника. Голяма чаша чай от коприва с лед действа много разхлаждащо в горещите дни

За да приготвите по-силен чай от коприва или по-скоро настойка, използвайте 2 до 3 с.л. сухи листа от коприва в 500/750 мл вряща вода. Захлупете и оставете да се запарва за през нощта. Подсладете и пийте на сутринта за прилив от енергия и зареждане с хранителни вещества

Пийте по 3 до 4 чаши чай от коприва на ден за най-добри резултати и предвидете няколко седмици преди да забележите подобрение. Помнете, както е в случая с което и да било лекарство (билково или друго), човек трябва да го взема редовно за дълъг период от време, за да извлече ползите от него.

Чая от коприва и високото кръвно – съвети за безопасност

Никога не пийте чай от коприва едновременно с предписаните ви с рецепта лекарства за сваляне на кръвното. Понеже копривата има същата задача, но действа по различен начин от тези лекарства, това може да свали кръвното налягане до опасно ниски нива когато двете се смесят.

Непременно се консултирайте с лекаря си преди да пиете чай от коприва за лечение на сериозни заболявания като високото кръвно налягане. Винаги е по-добре да се вземат предпазни мерки, отколкото после да съжалявате когато става дума за здравето ви. Тази статия е предназначена единствено за образователни нужди и не може да замести съвета на квалифициран лекар.

Странични ефекти от чая от коприва

Чаят от коприва е един от най-безвредните билкови чайове, и страничните ефекти от него са малко и рядко срещани. Ползите от чая от коприва далеч надвишават възможните странични ефекти.

Обаче, има определени взаимодействия с лекарства и няколко възможни алергии, които някои хора могат да изпитат. Най-добре е винаги първо да се консултирате с лекар, преди да пиете чай от коприва за първи път, или която и да било друга билка. Също така не е зле да се запознаете с всички потенциални странични ефекти от чая от коприва, за да сте сигурни че не се излагате на риск.

 Чай от коприва: Странични ефекти – взаимодействия с лекарства

Ако чая от коприва се пие наред с ацетаминофен и кодеин ксанакс или с други антидепресанти, това може да има седативен ефект или временно да засили депресията. Чаят от листа от коприва също така не трябва да се пие при вземането на лекарства за сваляне на кръвното налягане, тъй като неговият естествен диуретичен ефект може да причини рязкото спадане на кръвното налягане до опасни нива.

Чаят от коприва НИКОГА и при никакви обстоятелства не трябва да се пие с литий (алкален елемент, използван в лекарства за психически заболявания), защото това може да повиши риска от дехидратация и отравяне с литий.

Чай от коприва: Странични ефекти алергични реакции

Някой хора могат да получат алергична реакция от чай от коприва, макар че това е рядко срещано. Хора с алергии от амброзия са по-податливи на алергии към листата на копривата. Раздразване на стомаха е друг възможен страничен ефект от чая от коприва и може да засегне хора с чувствителен стомах или със стомашни язви.

Диуретичните свойства на чая от коприва могат също така да влошат конгестивната сърдечна недостатъчност или състояния на тежка дисфункция на бъбреците. Непременно винаги първо говорете с лекаря си преди да пиете чай от коприва, ако страдате от каквото и да било заболяване.

Чай от коприва: Странични ефекти взаимодействие с хранителни добавки

Чаят от коприва съдържа големи количества витамин К, който може да повиши риска от съсиреци на кръвта, ако се приема в излишък. Не пийте чай от коприва с други богати на витамин К билки като алфалафа (люцерна) и магданоз. Също така, избягвайте да ядете листа от коприва докато взимате разредители на кръвта, тъй като билката може да попречи на ефикасността на тези лекарства.

Освен някои взаимодействия и алергии, чаят от коприва е безопасен за почти всички хора и може да се пие дори и от деца. Обаче, винаги се консултирайте с квалифициран билкар или лекар, за да сте сигурни, че копривата е безопасна за вас.

Чаят от коприва безопасен ли е за деца?

Чаят от коприва е един от най-безопасните билкови чайове на света и може да се пие, както от възрастни, така и от деца при редица болести. Само дозата при децата е различна от тази при възрастните.

Децата до шест годишна възраст трябва да пият ¼ от дозата за възрастни, а децата от 6 до 12 годишна възраст, по ½ от дозата на възрастните.

Макар че чаят от коприва е общо взето безопасен, могат да се появят взаимодействия или странични ефекти, ако детето пие лекарства по рецепта. Едно напълно здраво дете от друга страна не би трябвало да има каквито и да било проблеми да пие чай от коприва при кашлица, настинки, висока температура и други типично детски проблеми или болести.

Когато се дава на деца, най-добре е чаят от коприва да се подслади с мед, плодове или други за подобряване на вкуса му. По този начин децата няма да го възприемат като лекарство.

Източник: Spirit Herbs,  http://nettle-tea.net/2009/11/

Снимка: www.elternwissen.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *