Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Киви, моля!

Ботаническо име: Actinidia chinensis

Познато в древен Китай като янг тао, плодът киви си е спечелил място в тази култура не само заради вкуса си, но също и заради лечебните си свойства, на които науката днес е придава реална форма в множество свързани със здравето области.

kiwi fruit

Донесен от мисионери в Нова Зеландия в началото на 20-ти век след това в САЩ в края на шейсетте години на миналия век, плодът киви първоначално бил наречен „китайско цариградско грозде”, макар че е съмнително дали това име наистина някога е било използвано за дълго.

За щастие, кивито получава новото си име – в чест на птичката, характерна на Нова Зеландия – от изобретателен дистрибутор на храна и последвалото му култивиране шеметно завладява света. Днес Италия, Чили, Франция, Япония и САЩ са най-големите производители на два негови сорта: зелено и златно киви. Киви е не само чудесна храна, но се използва и поради способността му да прави месата по-крехки заради съдържащото се в него съединението актинидин.

Киви е удивителен малък плод и няма равен на себе си. Първо, той е малък и светло кафяв на цвят с мъхната повърхност на кожата. Вътре плодът е не само с подобен на лайма зелен цвят и изпъстрен с множество мънички черни семенца в овална форма когато се разреже, но е и много вкусен, доста наподобяващ вкуса на ягодите. Обелен, нарязан и изстуден киви е идеален като добавка във всяка плодова салата или яден самостоятелно.

Ползи за здравето от кивито

Кой плод предоставя 273% от препоръчителната дневна доза витамин С на всяка ч.ч. – пет пъти повече от портокала, и е естествен стимулатор на имунната система, който отблъсква настинките и грипа? Кивито, разбира се! Количеството витамин К в него също е впечатляващо. Витамин К е най-добре известен с ролята си да спомага за съсирването на кръвта и кивито осигурява 89% от необходимата дневна стойност.

Кивито съдържа добри количества

Витамин А – чудесен за кожата, костите и за развитието на зъбите, предпазва зрението, включително от макулна дегенерация, и

Витамин E – два пъти количеството, съдържащо се в авокадото, при приблизително половината от калориите,

наред с калий за балансиране на електролитите в тялото и за озаптяване на високото кръвно налягане,

минералът мед в кивито е особено полезен за децата, като стимулира здравословното развитие на бебетата, особено що се отнася до растежа на костите и развитието на мозъка, както и за формирането на здрави червени кръвни клетки и за изграждането на имунитет срещу заболяванията.

Кивито е също така една от малкото храни, богати на витамин В6 (фолиева киселина), който стимулира имунната система. B6 е особено важен за здравето на плода и на бременните и кърмачките. Фолиевата киселина в кивито предпазва от дефекти по рождение, сърдечни заболявания и рак; здравословните количества фибри поддържат доброто функциониране на организма като снижават риска от дивертикулит и канцерогени в тялото. И накрая, антиоксидантната сила на кивито предоставя сходни ефекти що се отнася до неутрализирането на свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват възпаление и рак.

Обаче, консумирайте киви умерено, защото то съдържа фруктоза, която може да е вредна за здравето ви в прекомерни количества.

Хранителни факти за кивито

Една порция: ч.ч. нарязано киви (177 грама)

Количество на порция

Калории

108 г

Въглехидрати

26 г

Захар

16 г

Фибри

5 г

Протеини

2 г

Изследвания с киви

Семената на кивито са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които изследванията показват, че снижават коронарната болест на сърцето, риска от инсулт, и помагат в предпазването от разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм и други проблеми на развитието при децата.

Изследванията показват също така, че кивито има забележително предпазно действие срещу астма и респираторни затруднения, като хрипове. Всъщност, доклад от изследването показва, че при малките деца, които ядели шест до седем порции киви и други богати на витамин С храни на седмица заболеваемостта от хрипове е била с 44% по-ниска. Дори и онези, които ядели тези храни само веднъж или два пъти на седмица имали по-малко симптоми в сравнителните изпитание.

Богато на полифеноли, които се открояват с антиоксидантните си свойства, както зеления така и златния сорт киви, са подложени на изследвания за сравняване на антиоксидантната им сила. Изследователите откриват, че не само че антиоксидантите в кивито са по-мощни от тези в портокалите и грейпфрута, но и че златният сорт киви има  по-висока антиоксидантна мощ.

Заключение: консумацията на киви може да е полезна за предотвратяване развитието и влошаване на заболяванията, причинявани от оксидативен стрес.

Друго изследване проучва въздействието на киви върху пациенти със синдром на дразнимото черво, с неговите симптоми на стомашни болки, диария, запек и комбинация от тях. Изследването включва 54 пациенти, 16 здрави хора, консумация на киви и на плацебо в шест седмичен период. Изследователите откриват, че времето за преминаване през дебелото черво значителни се скъсява в групата консумирала киви, и достигат до заключението, че яденето на киви подобрява функцията на червата при възрастни хора, диагнозирани със синдром на дразнимото черво.

Здравословна рецепта с киви:

Пъстри плодови шишчета с кокосово кисело мляко

Съставки:

  • 1 1/2 ч.ч. ванилово кисело мляко
  • 1 1/2 с.л. настърган кокос
  • 1 1/2 с.л. портокалов мармалад
  • Нарязани на кубчета киви, пъпеш, диня, ананас, банан, ябълка, круша, ягоди и т.н.

Метод: 

  1. Смесете киселото мляко, кокоса и мармалада: покрийте и сложете в хладилника.
  2. Нарязаните ябълки, круши и банани объркайте с лимонов сок предварително, за да предотвратите покафеняването им.
  3. Набучете нарязаните плодове на 14 шиша и сервирайте кокосовия дип (сос) в отделен съд за топене на плодовете в него. Цветно и вкусно! За 12-14 порции. 

Обобщение

Съдържайки почти 20 жизнено важни хранителни вещества, включително пет пъти повече витамин С от портокалите в една порция, съвсем основателно можем да наречем кивито суперплод. Този мощен плод с мъхеста кожа и ярко зелено месо е богат на витамините A, K, E и B, както и на калий, мед, фолиева киселина и фибри. Ползите за здравето от кивито осигуряват защита от няколко вида рак, коронарна сърдечна болест и риск от инсулт, потенциално облекчават дивертикулит и синдром на дразнимото черво и са особено важни за здравето на бременните, зародишите и малките деца.

Родината му е Китай, триумфалното завладяване на света е започнало от Нова Зеландия, а днес киви се отглежда в целия свят. Кивито е сладък малък плод, който внася разнообразие в чинията ви като цвят, вкус и ползи за здравето.

Забавни факти за кивито

Слагайте кивитата в плик от кафява хартия за четири до шест дни, за да им помогнете да узреят. Ако ги сложите в хартиен плик с ябълка, банан или круша това ще ускори процеса на узряване дори още повече.

kiwi-illustration_28730_w300

Източник:

http://foodfacts.mercola.com/kiwi.html

Снимки: www.tumblr.com; www.maxisciences.com

Прочетете още по темата:

Девет здравословни зимни храни

Как да спасим костите си с витамин С

Естествени домашни лекове при рак на дебелото черво

Три лечебни храни при увреждане на кожата

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *