32 признака за гъбичен свръхрастеж в тялото и кои храни го убиват

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Signs-that-fungus-is-taking-over-the-body

Обзалагам се, че поглеждайки се в огледалото, човек няма да знае дали носи в себе си гъбички или плесени, но е твърде вероятно гъбичките в известна степен да компрометират здравето му.

Не се вкисвайте когато използвам думата гъбички. Ние целите сме покрити от гъбични колонии; те живеят по нас и вътре в нас, формирайки гъсти колонии според вида си. Много от тези гъбички са безвредни и голям брой от тях са доста необходими за здравето. Обаче, когато вредни гъбички се нанесат в тялото, нещата стават опасни.

Натурален лек при повишена киселинност на тялото

Гъбички срещу бактерии

Преди да продължим, нека първо разгледаме разликата между гъбички и бактерии. И в двата случая става дума за микроскопични организми, които съществуват в почти всяка екосистема на Земята, като и двата вида взаимодействат с други групи живи организми. Както споменахме по-горе, те могат или да са безвредни и необходими за биологичните процеси или да са много опасни.

Основната разлика между гъбичките и бактериите е в тяхната клетъчна структура. Бактериите са прокариотични организми, което означава, че нямат ядро, докато гъбичките са еукариотични организми, което означава, че те имат много добре оформени ядра. Макар че и двата организма имат клетъчни стени, онова което изгражда тези клетъчни стени е различно. Гъбичките в повечето случаи имат дълги кухи тръбички, които оформят мрежи (всяка от разклоняващите се нишки, които съставляват мицела на гъбични хифи).

Всяка от тези тръбички е обвита от силна стена, направена от хитин — същата субстанция, която формира екзоскелетите на насекомите. Хифите растат от върховете им и се разгръщат, разклонявайки се за да образуват мрежа, наречена мицел. Докато мицелът расте, той формира произвеждащи спори органи и други структури богати на репродуктивни спори.

Кандида: Тихата епидемия

Бактериите се размножават чрез двоично делене, когато бактерията родител се дели, за да произведе дъщерни клетки със същия размер. Гъбичките се възпроизвеждат както полово така и а-полово чрез процес на разклоняващо се размножаване чрез делене (както е в случая на плесените).

Гъбичките са чистачи, хранещи се с мъртва материя — подобно на ястребите, които дебнат за храна покрай магистралите. Бактериите от друга страна са малко по-изискани защото те всъщност произвеждат сами храната си.

Видове гъбични инфекции

Има няколко гъбични инфекции, които са в резултат от различни видове гъбички, проникващи в тялото.

Например, гъбичките Aspergillus могат да бъдат вдишани през устата или носа и могат да причинят висока температура, кашлица и хриптене. В много тежки случаи, тази гъбична инфекция може да се разпростре в други органи, включително в мозъка, кожата и костите.

Cryptococcus neoformans се открива в почвата или в птичия тор. Тези гъбички също проникват в тялото през устата или ноздрите и може да причини белодробна инфекция, водеща до кашлица или болки в гърдите.

Histoplasma capsulatum са гъбички, които се намират в почва, съдържаща птичи тор и екскременти на прилепи. Когато спорите са във въздуха, те могат да бъдат вдишани и да причинят грипоподобни симптоми, болки в тялото, висока температура и кашлица.

Кандида албиканс

Гъбичният свръхрастеж може да причини редица здравословни проблеми.

Гъбичките, познати също като Candida albicans, са вид гъбички, които живеят във всеки човек. Гъбичките се намират както по кожата, така и по мембраните на лигавиците. В малки количества те са безвредни за тялото.

Обаче, когато растежът на плесените драматично се повиши, резултатите могат да са абсолютно опустошителни. Знаехте ли, че свръхрастежа на гъбички се счита за едно от най-често срещаните и в същото време непознато заболяване при хората?

10 признака за свръхрастеж на кандида (и какво да правим)

Когато тялото ви е здраво, плесените са под контрола на здравословните бактерии в него. Обаче, фармацевтичните антибиотици — както и тези, които се съдържат в месото, което ядем — разстройват равновесието на полезните бактерии. Понеже антибиотиците не подбират, действието им отслабва полезните бактерии, които държат плесените под контрол.

Плесените след това започват да процъфтяват и преди да се усетите нещата напълно излизат от контрол. Не само антибиотиците допринасят за разстройването на здравословните бактерии; кортизонът, някои противозачатъчни хапчета и някои лекарства също допринасят за това.

При свръхрастеж на плесени в тялото, те процъфтяват като се хранят със захари, въглехидрати, съдържащи плесени храни, ферментирали храни и оцет. Ако сте забелязали, че силното ви желание да ядете някои от тези храни е неудържимо, то вие имате плесенен свръхрастеж в тялото си.

Когато нивото на плесените в тялото ви се покачи, токсините се освобождават в кръвотока ви в големи количества. Тези отпадни продукти имат дълбоко въздействие върху здравето ви и се свързват с много здравни проблеми.

Как да убием Кандида и да балансираме стомашната флора за седмица

Признаци за развихряне на плесените в тялото

Въздействието на плесенен свръхрастеж ще се засилва с времето и сериозно ще компрометира физическото, психическото и емоционалното ви здраве. Според учените, скритите вредни гъбички може да са причината за безброй на пръв поглед несвързани здравословни оплаквания.

Още една причина, поради която е толкова важно симптомите да не се разглеждат изолирано. Много често ще откриете, че две на пръв поглед несвързани неща като потрепванията на мускулите и честите инфекции на пикочния мехур са следствие от развилнели се гъбички.

Ето 32 признака за това, че плесените може да са завзели неправомерно територии и бавно превземат тялото ви. Ако често страдате от повече от три от следните симптоми, може би е време да научите повече относно плесените.

 • Гъбична инфекция върху кожата или ноктите
 • Гъбички между пръстите на краката
 • Гъбички по ноктите на краката
 • Умора
 • Фибромиалгия
 • Запек
 • Подуване на корема
 • Диария
 • Лош дъх
 • Сухота в устата
 • Ставни болки
 • Скованост
 • Косопад
 • Главоболия
 • ПМС
 • Киселини
 • Парене в очите
 • Липса на контрол над импулсите
 • Хиперактивност
 • Лоша концентрация
 • Замъгляване на мозъка
 • ADD (разстройство с дефицит на внимание), ADHD (разстройство с дефицит на внимание и хиперактивност)
 • Автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус, улцерозен колит или множествена склероза
 • Промени в настроението
 • Тревожност
 • Депресия
 • Силно желание за захар или рафинирани въглехидрати
 • Екзема или псориазис
 • Обриви
 • Сезонни алергии или сърбеж в ушите
 • Инфекции на уринарния тракт
 • Вагинален или ректален сърбеж

Теста със слюнка

Свръхрастежът на плесени е един от най-трудните проблеми за разкриване заради малкото количество, присъстващо във всеки човек. Най-добрият начин за определяне дали имате свръхрастеж на гъбички е да анализирате начина си на живот и храната, която ядете.

Имате ли силно желание да ядете сладки неща и въглехидрати, боледувате ли непрекъснато, имате ли умствено заболяване, което не се повлиява от лекарства или чувствате ли се като цяло „не добре”? В такъв случай е твърде вероятно да страдате от свръхрастеж на гъбички и трябва да промените начина си на хранене.

Можете да опитате и теста със слюнката. Да, звучи малко грубо, но тестът със слюнка предлага наистина добър анализ за това, което се случва в тялото ви и може да покаже признаци на свръхрастеж на гъбички. Най-подходящото време да направите този тест е веднага след като се събудите сутрин, преди дори да станете от леглото.

Как да направите теста със слюнка

Съберете колкото се може повече слюнка в устата си.

Изплюйте я в чаша чиста вода със стайна температура.

Наблюдавайте внимателно.

Първоначално слюнката ще остане на повърхността. Наблюдавайте дали малки струйки от нея не тръгват надолу във водата след около 15 минути. Може да ви приличат на косъмчета или кончета. Ако това се случи, може би имате проблем със свръхрастеж на кандида.

Ако слюнката ви е много мътна и се утаи на дъното след няколко минути или части от слюнката бавно потънат, възможно е да имате свръхрастеж на гъбички. Частиците са гъбични колонии, които се свързват една с друга.

Ако слюнката ви продължава да се носи отгоре по водата след около час, вероятно вредните плесени в тялото ви са под контрол.

Кандида албиканс: симптоми и домашен тест за проверка

Низходящата спирала

Кандида може да бъде свързана със сериозни здравословни проблеми. След като тези гъбички започнат да процъфтяват в тялото, общото здраве започва да се влошава. Силното желание за захар и други храни, които хранят гъбичките, непрестанно ще става все по-силно и по-силно.

След време имунната система отслабва до такава степен, че симптомите са вече нетърпими. Често лекарите предписват антибиотици за лечението на симптомите и по този начин убиват и последните полезни бактерии. Когато плесените в тялото са в такъв напреднал стадий, депресията и мислите за самоубийство са много чести.

Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Как да се освободим от вредните гъбички

Според National Candida Center, ако имате симптоми и тестът ви със слюнката за гъбички е положителен, това е доста добра индикация, че имате проблем със свръхрастеж на кандида. Първата стъпка за решаването на проблема е промяна в начина на хранене.

Елиминирайте всички готови храни и захарта, и започнете да ядете само пълноценни, органични храни, ако е възможно. Следните храни помагат на тялото да се излекува от нашествието на кандида и насърчават пролиферацията на здравословните бактерии:

Кокосово масло

Противогъбичните свойства на кокосовото масло избиват свръхрастежа на гъбичките

Това тропическо съкровище има силни противогъбични свойства и те убиват вредните бактерии и поддържат функционирането на имунната система. Заменете олиата, с които готвите с кокосово масло и го добавяйте щедро в храната или кафето си. Приемайте по две супени лъжици на ден за начало.

Кандида няма шанс срещу това естествено масло

Чесън

Чесънът също има силни противогъбични свойства и унищожава вредните бактерии, насърчавайки растежа на полезните бактерии. Той детоксикира и поддържа здравето на черния дроб и функционирането на дебелото черво. Използвайте обилно чесън за подправяне на храната и дъвчете по две до три скилидки на ден. Забележка: Суровият чесън е далеч по-полезен и ефикасен.

Морски водорасли

Яжте пресни морски водорасли за изхвърляне на токсините и гъбичките от тялото.

Може да не са много приятни за гледане, но морските водорасли са много хранителни, и се борят със свръхрастежа на гъбичките. Много пъти хората с гъбичен свръхрастеж страдат от хипертироидизъм, а морските водорасли са богати на йод, който помага за балансиране действието на щитовидната жлеза. Освен това, морските водорасли са детоксикатор и помагат за изхвърлянето на токсините от тялото, като в същото време пречистват храносмилателната система. Яжте пресни морски водорасли или взимайте келп в хранителни добавки с високо качество за най-добри резултати.

Чеснов чай, шест варианта за спиране на болестите

Тиквени семки

Тези семки съдържат много омега-3 мастни киселини, които имат антивирусни и противогъбични свойства. Те помагат за снижаването на възпалението, причинявано от гъбичките и се бори с депресията, също така. Добавяйте тиквени семки в зърнената си закуска, в салатите или дори в сандвичите.

Джинджифил

Джинджифилът в мощно детоксикиращо средство, което повишава кръвообръщението и изхвърля токсините от черния дроб, защитавайки имунната система. Той помага за снижаването на газовете в червата и облекчава възпалението, причинено от свръхрастеж на гъбички. Правете си чай от джинджифил като настъргвате 2.5 см от корена, заливате го с две чаени чаши вряла вода и добавяте парченце лимон.

След като поставите начина си на хранене под контрол и включите в него храните, които се борят с вредните бактерии, вие можете да помислите за взимането на висококачествен пробиотик или за яденето на мъничко ферментирали храни всеки ден, за да поддържате броя на полезните си бактерии на добро ниво.

Като правите физически упражнения всеки ден и контролирате стреса в живота си това ще ви помогне да спрете гъбичките да не превземат тялото ви.

Сюзън Патерсън

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/yeast-overgrowth/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N170706
Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *