Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Много хора наричат Кандида „Тихата епидемия”, защото инфекцията се смята, че засяга толкова много хора (някои казват до една трета от населението), но въпреки това, повечето остават недиагнозирани.

Candida 52efa8622e028

Прекомерният растеж на Кандида в дебелото черво и на други места в тялото все още разпалва противоречие в западната традиционна медицинска общност. Обаче, интегративната медицинска общност отдавна е приела, че този „екологичен дисбаланс”, който възниква в храносмилателния тракт, е допринасящ фактор за множество хронични здравословни проблеми: умора, газове, подуване, запек, диария, кожни заблявания, алергии и чувствителност, замъгляване на мозъка, загуба на паметта, лошо съсредоточаване и концентрация, безсъние, ставни болки, хроничен синузит, главоболия… списъкът продължава.

Кандида е патогенен гъбичен организъм, който нормално присъства в нисък брой в дебелото черво и вагината. Смята се за „опортюнистична инфекция”, в смисъл, че се възползва от дисбалансите в тялото, за да нарасне прекомерно и да доминира в стомаха и червата. Повечето жени са запознати със симптомите на гъбична инфекция във вагината, която се появява когато чувствителния баланс на полезните бактерии е нарушен, обикновено от лекарства или от нездравословни хранителни модели. Антибиотиците са най-големият виновник, наред със стероидите и хапчетата против забременяване. Преобладаването на захар, бяло брашно и други обработени зърнени и на други храни в стандартния американски режим на хранене осигуряват изобилна храна за гъбичката да процъфтява.

Когато прекомерния растеж на Кандида стане хроничен се получава ефекта на доминото. Възпалението в храносмилателния тракт води до нарушаване на храносмилателния процес и прави проникването през чревните стени по-лесно, което позволява по-големи частици храна да влизат в кръвотока и лимфната система. Тези по-големи от обичйните молекули задействат реакция на имунната система, причинявайки повече възпаление в опит да отърве тялото от потенциялния нападател. Именно тогава можете да започнете да изпитвате чувствителност към определени храни.

Освен това, самите организми Кандида произвеждат токсични химикали, включително алдехиди (подобни на формалдехида), които се движат в кръвотока и засягат множество системи в тялото, включително мозъка. Този токсичен процес причинява замъгляване на мозъка, неспособност за концентриране и т.н. Ако на този модел се позволи да продължи, симптомите могат да се задълбочат и цялото тяло бива засегнато от липсата на равновесие, която възникна в храносмилателния тракт.

Кандида упорито се противопоставя на лечение. Обаче, последните изследвания ни дават важна следа, която може да обясни това, както и да предложи решения. Кандида е организъм, произвеждащ биофилм. Биофилм е защитно междуклетъчно вещество, отделяно от някои организми, за да предпазва общността им от увреждане, и той действа много ефикасно като непозволява на противогъбичните билки и лекарства да проникват и убиват Кандида. Конкретни ензимни формули, които разрушават биофилма вече са налице, за да допринесат за режим, противодействащ на Кандида като в голяма степен повишават ефективността на леченията.

Тестове за Кандида

Има няколко различни теста за откриване на прекомерен растеж на Кандида в червата. В клиничната ми практика ние често препоръчваме изследване на изпражненията, който включва откриването на гъбички, така и засичането на нивата, както на полезнитем така и на вредните бактерии. То също така включва тест за чувствителност, който културира всички открити гъбички или бактерии и използва както фармацевтични лекарства така и билкови субстанции, за да види кои са по-ефикасни за убиването на гъбичките. Този тест може да е много полезен в насочване на лечението.

Лечение

Лечението на Кандида включва многопластов подход:

  • Снижете концентрацията на гъбичките до нормални нива, използвайки промени в хранителния режим; билкови и ако е необходимо фармацевтични противогъбични средства; наред с конкретни ензими, за да се справите с биофилма.
  • Допълнете изчерпалите се полезни чревни бактерии като използвате високи дози пробиотици.
  • Поддържайте здравословно храносмилане и усвояване като използвате храносмилателни ензими, билки и аминокиселини, които поддържат здравето на храносмилателната функция.
  • Поддържайте имунната функция, използвайки витамини, минерали, билки и лечебни гъби.
  • Изследвайте се за тежки метали и детоксикация. 

Хранителен режим

Има много режими на хранене, насочени към премахването на Кандида, като някои са по-строги от другите. Основната цел на хранителния режим е да снижи и елиминира простите въглехидрати, които осигуряват храна на гъбичките. Избягването на всички обработени зърнени култури, бял ориз, млечни продукти, плодове (с изключение на лимони, лайм и неподсладени червени боровинки) и всяка храна с гликемичен индекс над 55 е оптималното, което можете да направите. Тъй като повечето хора изпитват чувствителност към храни поради дълготраен свръхрастеж на Кандида, изпробването на елиминационен режим също може да помогне – при него за две седмици се избягват всички потенциално вредни храни, като след това всяка се добавя поединично на всеки два дни и се следят симптомите.

Органичните плодове, зеленчуци и меса винаги се предпочитат; те не съдържат пестицидите, хормоните, факторите на растежа и генетичните модификации често откривани в неорганично отглежаните продукти.

Намаляване на гъбичките

Важно е да се следва програма на приемане на хранителни добавки, която включва натурални противогъбични средства. Натуралните противогъбични средства включват екстракт от черен орех, екстракт от маслинови листа, корен от репей, масло от риган, чесън, екстракт от чесън, хонокиол, кокосово масло и нийм. Но в зависимост от сериозността на симптомите, фармацевтично противогъбично средство също може да е необходимо.

Обикновено, се получава реакция на измиране, при която симптомите временно се засилват когато товарът на токсините от гъбичките, които измират се изхвърля от тялото. В тези случаи е важно да забавите процеса и да намалите противогъбичните средства, ако тази реакция предизвиква твърде силен дискомфорт. Поради тази причина също се препоръчва да се започва с едно противогъбично средство на път и то бавно да се натрупва до максималната доза, преди да се добави следващото. Изключително важно е прочистващите системи на тялото да работят ефективно за осъществяването на противодействащата на Кандида програма. Пийте много чиста вода и билкови чайове през това време, за да спомогнете изхвърлянето на токсините от тялото.

Възстановяване на изчерпаните полезни бактерии

Възстановяването на динамично здравословно равновесие на бактериите в червата е от особено важно значение при всеки лечебен план при Кандида. Търсете пробиотици с високо качество, както и пробиотична формула, която да осигурява хранителни вещества на полезните бактерии така че те да са в силата си. Богат на фибри хранителен режим също така осигурява основа за здравословните бактерии.

Подкрепа за храносмилането и имунната система

Програма, включваща хранителни добавки в подкрепа на хранисмилането, асимилиранете на хранителните вещества и имунната функция също е важна. В моята практика аз препоръчвам комбинация от билки, гъби, хранителни вещества и ензими за оздравяване и оптимизиране на храносмилателната функция. Есенциални мастни киселини, омега-3 мастни киселини, L-глутамин, куркумин и други храносмилателни и имунни хранителни добавки също помагат.

Тест за тежки метали и детоксикация на тялото

Токсичните метали са навсякъде в околната среда. Ние всички сме изложени в някаква степен, колкото и предпазливи да се опитваме да бъдем. Хроничното възпаление и подтискането на имунитета, причинени от присъствието на тези метали в тялото може да направи лечението на Кандида много трудно. За хората с хронична Кандида е важно да се изследват за наличието на тези метали и да си осигурят лечение с насочена натурална програма за хелация.

Превенция

След като веднъж баланса бъде възстановен е важно да продължите с поддържаща програма, която помага за поддържането на организма ви силен. За превенцията и поддържането, използването на ниско гликемичен режим на хранене има много по-широк обхват от избори в сравнение с просто режим на хранене насочен против Кандида, но те имат един и същ общ принцип: Не позволявайте на кръвната захар да варира рязко. Хранителен режим, богат на фибри, съдържащ здравословни масла и протеини във всяко хранене помага за стабилизирането на кръвната захар и осигурява хранителните вещества за поддържане на здравословна храносмилателна флора.

Избягването на антибиотици колкото се може повече е задължително за предпазване от прекомерен растеж на Кандида. Свикнали сме да прекаляваме с антибиотиците, но тази тенденция допринася за смъртоносното разпространение в целия свят на резистентни на лекарствата организми. Но като се научим да поддържаме дългосрочно уелнес, възприемайки здравословен режим на хранене и здравословен начин на живот, ние можем да извлечем ползи на всяко ниво. Основен фактор е обръщането на внимание на вътрешната ни екология и живеенето в екологичен баланс „вътре” и „отвън” — това е най-добрият начин за нас да се грижим за себе си и за нашата планета.

Д-р Айзък Илайъс

Прочетете още: Кандида няма шанс срещу това естествено масло

Източник: Candida: The Silent Epidemic, 28 May 2014

http://easyhealthoptions.com/easy-health-options-digest/candida-the-silent-epidemic/

Снимка: www.feminis.ro

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *