Резистентните бактерии и употребата на антибиотици

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

antibiotics syklar_stor_121012

В предупреждение, което ще всели страх в сърцата на всички мислещи хора, Световната здравна организация предупреждава за катастрофалните последици от прекомерното използване на антибиотици, които последици те казват, че са вече тук, а не в някакъв неопределен момент в бъдещето.

Резистентността към антибиотици предизвиква ‘по-голяма криза от СПИН’, казва СЗО. Може ли детето ви да умре от ожулено коляно?

Глобален доклад от Световната здравна организация (СЗО) показва, че в много близко бъдеще, ако не и в този именно момент, ние би следвало може би да се притесняваме поне толкова от ожуленото си коляно или от развиването на стомашна инфекция или на инфекция на уринарния тракт, колкото се притесняваме от това да умрем от СПИН или от рак

Прекомерното предписване на антибиотици, казва СЗО, доведе до развитието на бактериите и до развитието на резистентност, за която терапевтиците в момента нямат лечение.

Експертите предупреждават, че незначителни порязвания, ожулвания, диария и грип могат скоро да станат фатални, тъй като антибиотиците губят свойствата си да се борят с по-леките инфекции.

СЗО извежда на преден план седем вида бактерии, които показват по-високи нива на антибиотична резистентност. Те са: Ешерихия коли, Клебсиела пневмония, резистентните на метилицин Стафилококус ауреус (MRSA), Стрептококус пневмония, Нетифоидна салмонела, видовете Шигела и Нейсерия гонорея.

Ако някои ви звучат познати, то е защото те наистина са ви познати: всички те причиняват често срещани болести като инфекции на уринарния тракт, възпалено гърло, пневмония, диария и дори гонорея. А този риск се засилва за хората с отслабена имунна система, като например онези, подложени на лечение за рак.

Д-р Фукуда

Д-р Кейджи Фукуда, помощник директор за здравна безопасност в СЗО казва: „Без спешни координирани действия, светът върви към пост-антибиотична ера, в която обикновените инфекции и леките наранявания, лечими от десетилетия ще могат отново да убиват. Ако не предприемем сериозни действия за подобряване усилията за предотвратяване на инфекциите, и също така за промяна на начина, по който произвеждаме, предписваме и използваме антибиотиците, светът ще губи все повече и повече от тези глобални ползи за общественото здраве и последиците ще бъдат опустошителни.

Ние би следвало да очакваме много повече смъртни случаи. Ще видим хора с нелечими инфекции.

СЗО препоръчва гражданите да предприемат основни предпазни мерки като да си мият ръцете, за да предотвратяват разпространението на бактериите.

Хирургът и бивш здравен министър на Великобритания, Лорд Дарзи, пише във вестник Телеграф: „Светът навлиза в ера, в която ожуленото коляно на дете може да го убие, а пациентите, влизащи в болница рискуват живота си, а рутинните операции са твърде опасни. Всеки антибиотик, разработван някога е в риск да стане безполезен. Ерата на безопасната медицина свършва”.

Професор Лаура Пидок, директор на Antibiotic Action и професор по микробиология в Университета на Бирмингам казва: „Светът трябва да реагира, както направи при кризата със СПИН през осемдесетте години”.

Всичко това е много обнадеждаващо, нали?

Когато ни питат „Кое е най-голямото откритие на човечеството?” ( честа тема на вечеря след изчерпването на тези за секса и политиката) ние отбягваме очевидните: микрочипа, космическите полети, интензивното селско стопанство, телевизията и т.н., защото според нас това са антибиотиците.

На достатъчна възраст сме, за да сме познавали хора в семейството си, починали от инфекции, които днес щяха да бъдат излекувани за няколко дни и често пъти без да се чувстват особено зле.

Трябва да действаме сега по това предупреждение. И трябва съвсем, съвсем ясно да възприемем тези мисли, хора.

ВИНАГИ си мийте ръцете след посещение на тоалетната, без да пропускате, всеки път. ВИНАГИ си мийте ръцете преди ядене. ВИНАГИ си мийте ръцете след посещение в болницата. ВИНАГИ си мийте ръцете след сменянето на пелените на бебето.

Минимум. Сапунът и горещата вода вършат работа. Някои изследвания показват, че те са по-ефикасни от дезинфектантите. И не е нещо кой знае колко трудно, нали?

Помнете: САМО бактериалните инфекции се лекуват от антибиотиците.

Като например, бактериалната инфекция целулитис. Тя се лекува с антибиотици. Без антибиотици тя може да се прерасне в отравяне на кръвта и да е смъртоносна.

Антибиотиците НЕ лекуват настинките и грипа и другите вируси.

Не ги купувайте за обикновени настинки, не молете личния си лекар за тях, просто страдайте като нас останалите. Това е неизбежно.

Ако се разболеете, и преди да се втурнете към аптеката със току-що надраскан с досада и без мисъл от лекарят ви списък, просто попитайте лекаря си дали тялото ви би могло да се справи добре като се самоизлекува ПРЕДИ автоматично да се натъпчете с опаковка пеницилин.

Не, никой не иска състоянието ви да се влоши неимоверно – просто може би, след като приемете нейния или негов съвет, наблюдавайте положението ден-два, като личният ви лекар знае как се справяте преди да прибегнете към антибиотик. Има също така много храни с антибиотични свойства. Намерете ги в Google, и ги яжте.

И най-вече НИКОГА, АМА ИЗОБЩО НИКОГА не изпивайте опаковка антибиотик до половината като си мислите, че сте по-добре и повече не ви е нужен. Може и да сте по-добре, но рискувате в тялото ви да останат група микроби, които са успели да оцелеят при все антибиотика, и които можете след това да предадете на някой друг. Ако започнете да взимате проклетите капсули, изпийте проклетите капсули. Всичките. Всеки път.

Това е всичко.

Източник: Antibiotic resistance “bigger crisis than AIDS” says WHO. Could your kid die of a scraped knee? 1 May 2014

http://wellthisiswhatithink.com/2014/05/01/antibiotic-resistance-bigger-crisis-than-aids-says-who-could-your-kid-die-of-a-scraped-knee/

Снимка: visindavefur.hi.is

Прочетете още по темата:

Антибиотиците и суперустойчивите бактерии, някои съвети

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *