Програма за контролиране на Кандида в пет стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

candida-2

Това е продължението на  статията Кандида албиканс: симптоми и домашен тест за проверка, в която даваме в подробности Програмата за лечение на Кандида.

За да поставите свръхрастежа на кандида под контрол трябва да правите тези пет неща едновременно:

1. Елиминирайте храните, които хранят Кандида

Свръхрастежът на Кандида основно се подхранва от захарта, рафинираните въглехидрати и глутена. Сега ще ги обсъдим една по една, за да знаете какво точно да избягвате.

Основният хранителен източник на Кандида е захарта във всичките й форми като лактозата в млечните продукти, мед, глюкоза, фруктоза и заместителите на захарта, например, нутрасуит, аспартам, захарин. Елиминирането на захарта е най-важната част от Програмата за справяне с Кандида. Всички плодове с изключение на лимоните също са с много високо съдържание на захар и би следвало да са изключително ограничени през първоначалните етапи на Програмата, наред с някои зеленчуци с много високо съдържание на захар като сладки картофи, пащърнак и червено цвекло. Захар има също така в повечето обработени храни като пушени колбаси, кечуп, зърнени закуски и кисело мляко, което прави четенето на етикетите много важно.

Повечето страдащи от Кандида имат непоносимост към глутен. Глутенът е еластичен и лепкав протеин, съдържащ се в пшеницата, ръжта, ечемика, овеса (от заразяване при обработката), шпелта, камут, тритикале и се крие в безброй различни обработени храни. Тритикале е нов сорт хибридно житно растение със свойствата на пшеница и ръж, а шпелта и камут са съдържащи глутен разновидности на пшеницата и е вероятно да причиняват сходни проблеми като другите сортове пшеница. Съдържащите глутен зърнени храни се използват вече в хлябове и други печива заради „лепкавата” си влажна  консистенция.

Глутеновите зърнени храни хранят Кандида, защото са с висок гликемичен индекс, като захарта създава инсулинова резистентност в клетките, което води до проблеми с кръвната захар като хипогликемия и диабет. Клетките стават резистентни на инсулин и се опитват да се защитават от токсичните ефекти на високите дози инсулин, причинени от високия прием на захар и прости въглехидрати. Клетките стават резистентни на инсулин и следователно панкреасът произвежда повече инсулин, което създава порочен кръг. Той изтощава панкреаса и с времето води до разстройването му като резултатът е диабет.

Още за Кандида: Как да убием Кандида и да балансираме стомашната флора за седмица

Глутеновите зърнени храни съдържат протеин, който е труден за храносмилане, пречи на усвояването на минералите и причинява увреждане на червата. Това увреждане прави червата неспособни да усвояват хранителните вещества като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали и дори вода в някои случаи. Притока на зърнени храни също така съдържа микотоксини (токсини, произведени от плесен), особено такива, съдържащи се в царевицата и пшеницата. Мико-токсините могат да потиснат нормалната ни имунна функция.

2. Изградете силна имунна система

  • Ядене на правилните храни
  • Приемане на основни хранителни вещества
  • Избягване на плесени, мухъл и гъбички

Ако постоянно ядете грешната храна или ако увреждането от свръхрастеж на гъбички, причинен от предишна употреба на лекарства и антибиотици не се лекува, почти никога не може да се достигне до оздравяване. Яденето на правилните храни е най-важният аспект от поставянето на Кандида под контрол и от изграждането на силна имунна система. „Диетата за контролиране на Кандида” е с високо съдържание на протеини и на полезни наситени мазнини и масла и с ниско съдържание на въглехидрати и не съдържа никакви захари, зърнени храни или обработени храни. Всички храни трябва да са колкото се може по-пресни и да не съдържат добавки, пестициди, тежки метали, облъчване, микотоксини и т.н.

Полезни мазнини и масла

Полезните мазнини и масла (олиа) са еднакво важни за протеина в диетата и те са незаменими за поставянето на Кандида под контрол. Те не само повишават способността на тялото да усвоява хранителните вещества от храните, но също така предоставят най-ефикасния източник на енергия. Те също така предоставят градивните елементи за клетъчните мембрани и разнообразие от хормони и хормоноподобни субстанции. Полезните мазнини действат като носители за пренасянето на важните мастно разтворими витамини А, D, Е и К и за превръщането на каротина във витамин А, за усвояването на минерали и за множество други процеси. Видовете консумирани мазнини в голяма степен влияят върху асимилирането и използването на витамин D.

Есенциални мастни киселини

Има също така два вида есенциални мастни киселини, които трябва да се набавят от диетата и това са омега-3 и омега-6. Те се наричат есенциални, защото трябва да си ги набавяме от храната, понеже телата ни не могат да го произвеждат от други мазнини. Начина на хранене на повечето хора съдържа прекомерно количество омега-6 мазнини, следователно е важно да направим така че храната ни да съдържа обилни количества, богати на омега-3 мазнини храни за да се компенсира този дисбаланс.

Избягвайте всички ултрамодерни мазнини и олиа (транс-мазнини)

Страдащите от Кандида не могат да си позволят да застрашат здравето си като консумират токсични масла (олиа) и мазнини и трябва да избягват всички ултрамодерни полиненаситени растителни мазнини  (маргарин, канола (рапично) олио, шафраново олио и т.н.), наречени транс-мазнини. Тези ултрамодерни мазнини и олиа са не само токсични и повишават нуждата на тялото от витамин Е и от други антиоксиданти, но и отслабват имунната система. Всички транс-мазнини, съдържащи се в маргарина и мазнините за печене, използвани в повечето търговски печива и в повечето обработени храни би следвало винаги да се избягват дори от здрави хора.

Кокосово масло

Кокосовото масло е още една здравословна, наситена мазнина с много полезни за страдащите от Кандида антибактериални, противовирусни и противогъбични свойства. То също така елиминира свръхрастежа на гъбичките. Кокосовото масло подсилва имунната функция, предоставя важните хранителни вещества, необходими за доброто здраве и подобрява храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Мазнината в кокосовото масло лесно се храносмила и усвоява за разлика от ултрамодерните транс-мазнини, които действат като пластмаса в тялото. Тя не натоварва храносмилателната система и осигурява бърз източник на енергията, необходима за стимулиране на лечението. Кокосовото масло се усвоява директно от червата в порталната вена и се изпраща направо в черния дроб, докато другите мазнини изискват панкреатични ензими, които да ги разграждат на по-малки единици.

Още по темата: Кандида няма шанс срещу това естествено масло 

Избягвайте соя и соеви храни

Соята съдържа големи количества естествени токсини или „анти-хранителни вещества”, включително мощни ензимни инхибитори, които блокират действието на ензимите необходими за усвояването на протеините. Тези инхибитори не се дезактивират напълно по време на обикновеното готвене и могат да доведат до сериозен стомашен дистрес, снижено преработване на протеините и хронични недостици на усвояването на аминокиселините (протеините). При изпитателни животни диетата с високо съдържание на ензимни инхибитори причинява уголемяване и патологични заболявания на панкреаса, разстройване работата на щитовидната жлеза и други заболявания, включително рак. Соята също така съдържа хемаглутинин, насърчаваща съсирването субстанция, която кара червените кръвни телца да се слепват.

Соята съдържа и един от най-високите проценти пестициди от всички храни, които ядем и е 99% генетично модифицирана. Освен това, в соята има много фитинова киселина, която се съдържа и в триците или обвивките на всички семена, която блокира приема на важни минерали – калций, магнезий, мед, желязо и най-вече на цинк – в храносмилателния тракт. Страдащите от Кандида трябва да избягват соята и всички соеви продукти, за да оздравеят.

Пиене на необходимите хранителни добавки

Страдащите от Кандида трябва да изградят силна имунна система като пият хранителни добавки с определени витамини и минерали, в които няма гъбички и захар, като:

Хлорелата е пълноценна храна, която съдържа много разнообразни витамини, минерали и ензими. Тя помага за укрепването на имунната система, пречиства организма от тежки метали и други пестициди, усъвършенства храносмилателната система, подобрява енергийните нива и нормализира кръвната захар и кръвното налягане. Пийте по две капсули по три пъти на ден.

Витамин В комплекс (без мая), 50 мг по два пъти на ден.

Витамин С с биофлавоноиди, 1000 мг по два пъти на ден.

Витамин D (с витамин А) – пийте по 1 чаена лъжичка на всеки 23 кг телесно тегло на ден висококачествено масло от треска или рибено масло.

Витамин Е, съдържащо естествен алфа токоферол (d-алфа токоферолът е синтетичен), който не е от соев източник, 400 МЕ (~260 мг) по два пъти на ден.

Калций/магнезиев цитрат с „елементарни количества”, съдържаща 800-1200 мг калций с равно съотношение магнезий.

3. Елиминирайте свръхрастежа на Кандида

Има множество противогъбични вещества, убиващи свръхрастежа на Кандида, които включват суров чесън, ябълков оцет, екстракт от маслинови листа и Пау дарко.

Чесън

Чесънът съдържа голям брой серни съединения, които имат много силни широкоспектърни противогъбични свойства. Сред най-изследваните са алицин, алиин, алиииназа и S-алилцистеин.

Пресният чесън е значително по-мощен срещу Кандида албиканс от всяка друга форма, включително таблетки, масла и хапчета. Пресният чесън е също така подходяща алтернатива на лекарствата за сериозни гъбични инфекции на организма при пациенти с тежка имунна супресия. Добавянето на пресен чесън към храната (суров или счукан) или счукването и поглъщането на сурови скилидки чесън е евтино и ефикасно противогъбично лечение. Чесънът също така стимулира имунната система, подобрява кръвообръщението, сваля високото кръвно, убива чревните паразити и е мощен антиоксидант и антибиотик, в допълнение към много други ползи за здравето.

За извличане на най-голяма полза от чесъна, купувайте сертифициран органичен чесън и го счуквайте. Счукването начупва клетъчните стени, освобождавайки полезните свойства на чесъна. За убиването на свръхрастежа на Кандида взимайте по 4-5 средно големи скилидки чесън на ден в ястията или по време на храненията. Друга алтернатива е да пиете по 3-4 чаши чай от чесън всеки ден.

Вижте повече подробности тук:  Чеснов чай, шест варианта за спиране на болестите

Натурален ябълков оцет

Натуралният ябълков оцет и Кандида не са от една партия. Слагайте една супена лъжица ябълков оцет в чаша вода и пийте преди всяко хранене. Ябълковият оцет помага в преборването на гъбичния свръхрастеж в червата, което води до реакция на измиране.  Суровият нефилтриран ябълков оцет създава враждебна среда за гъбичките, като в същото време създава полезна среда за полезната стомашна флора.

Екстракт от маслинови листа

Екстрактът от маслинови листа убива нахлуващите гъбички вместо само да спира растежа им. Той съдържа фенолно съединение, наречено олеуропеин, което има противовирусни, противогъбични, антипротозоални и антибактериални свойства. Пийте според указанията на етикета. Или сами си направете екстракт от маслинови листа, ето как: Направете си чудодеен екстракт от маслинови листа у дома 

Пау Д’Арко

Пау Д’Арко е кора от тропическото мравчено дърво, която по своята същност има противогъбични свойства (дървото е известно също като лепачо или тахибо). Пау Д’Арко може да се пие на капсули или като чай. Пийте капсулите според указанията на етикета или по 3 чаши на ден.

4. Внесете полезни бактерии в храносмилателния тракт

С изтребването на свръхрастежа на гъбичките с противогъбични вещества, важно е непрекъснато да се приемат пробиотици. Това са полезните бактерии или микроорганизми, живеещи в храносмилателния тракт. Със съкращаването на гъбичните колонии се отваря място за колонизиране на другите, здравословни бактерии. Най-многобройните бактерии, намиращи се в тънките черва са от вида Lactobscilli. В дебелото черво най-много са основно Bifidobacteria.

Най-лесният и евтин начин за внасянето на здравословни бактерии в храносмилателния тракт е като се пие хранителната добавка Cabbage Rejuvelac. Пробиотичните хранителни добавки внасят и полезни растителни бактерии в храносмилателния тракт. За жалост това не е така просто като да си купите първата пробиотична хранителна добавка и да решите, че тя ще ви свърши работа. Най-добрите пробиотични хранителни добавки съдържат специфични щамове бактерии, които са изследвани и е потвърдено, че са ефикасни, и те ще бъдат обозначени върху бутилката като поредица от букви или числа след името на бактерията като конкретен щам. Някои от най-изследваните щамове включват Lactobacillus DDS-1 и Lactobacillus GG. Хранителните добавки с пробиотици трябва да съдържат поне 500 милиарда организми на грам и да са в бутилки от тъмно стъкло за избягване увреждането от топлина и светлина и да се държат в хладилника дори и в магазина. Приемайте според инструкциите на опаковката.

5. Овладейте лечебната криза

Лечебна криза има когато тялото е задръстено с шлаки и токсини. Клетките и тъканите започват да изхвърлят шлаката и я пренасят от кръвотока към различните органи на отделителната система, включващи червата, бъбреците, белите дробове, кожата, назалните пътища, ушите, гърлото и половите органи. Тези органи от своя страна се задръстват и раздразват, предизвиквайки симптоми като настинки, циреи, инфекции на бъбреците и пикочния мехур, главоболия, отворени рани, диария и висока температура.

Симптомите при отмирането на Кандида албиканс се причиняват от големия брой измиращи гъбички, при което се освобождават голям брой токсини в организма. В медицински термини това се нарича реакция на Херксхаймер или феномен на измиране на гъбички. Симптомите на измирането приличат на грип и може да са много неприятни. Те могат да бъдат облекчени като:

Се пият 1000 мг витамин С (за предпочитане на прах в чиста вода) по няколко пъти на ден или при необходимост.

Се взима вана с Епсом соли, която също извлича токсините през кожата и помага за минимизиране на симптомите на отмиране (добавете две чаени чаши или 500 грама Епсом соли във вана с топла вода).

Най-важният аспект на кризата на лечението е никога да не се стига до прекаляване при внасянето на промени в начините на хранене и на живот. Важно е промените да се въвеждат постепенно една по една като се позволява на тялото да се адаптира към тях. Ключовете към успешното преодоляване на Кандида са: 1) спазване на Програмата за контрол на Кандида; 2) търпеливост, и 3) упоритост. Вие ще оздравеете.

Карън Фостър

 

Източник:

http://healthycures.org/candida-eliminate-naturally

Снимка: www.natural-treatments-for.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *