Алергиите и хроничните заболявания

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

allergy

Алергиите имат много симптоми. Суха кашлица, кожен обрив, сърбящи очи или запушен/течащ нос са само по-очеводните признаци за алергия. Алергиите също така са в основата на автоимунните заболявания. Обаче, дори и те са само върха на айсберга. Почти всички хронични възпалителни заболявания имат като основна причина някаква алергична свръхчувствителност. В тази статия ще ви помогна да разберете защо алергиите са причината за толкова много хронични заболявания, за да разберете как да ги контролирате — без употребата на лекарства с рецепта.

Имунни и остри свръхчувствителни реакции

При най-простата форма на остра алергична реакция вие бързо изпитвате алергични симптоми. Процесът е следният: Първо влизате в контакт с алерген. Алрегените обикновено са чужди за организма субстанции като полени, плесени или животински пърхот. Или те могат да са лекарство или отрова на насекомо. Имунната ви система откликва като създава антитела. Целта е тези антитела да ви предпазят от дразнещите молекули.

Но след като веднъж сте станали чувствителни на даден алерген и са образувани антитела, последващото излагане кара антителата да реагират като привикват на помощ своите специализирани имунни клетки-убийци. Тези клетки-убийци освобождават хистамин и други химически фактори на възпалението. Това е възпалението на типичните алергични симптоми, които познавате: слуз, подуване, болка или зачеряване. На този етап вие обикновено искате нещо, което да излекува алергичната реакция — нещо, което да снижи неразположението.

Има и други познати механизми на алергията, които ни помагат да разберем хроничното възпаление. Те изискват истински анализ или изследване от страна на лекаря ви, за да ги открие, и аз ще обсъдя това по-долу. Те може да са алергени от дълготрайна и повтаряща се консумация на определена храна, излагане на химикали в околната среда или използване на лекарства с рецепта. Тъй като тези алергени отнемат по-дълго, за да предизвикат имунна реакция, те обикновено остават незабелязани. Въпреки това, те наистина водят до имунна свръхчувствителност и са в основата на хроничните заболявания, както и на автоимунните заболявания.

Автоимунни заболявания

В случая с автоимунните заболявания, някак нещо се обърква и поради това здравите тъкани биват нападнати от собствените имунни клетки на тялото, предизвиквайки автоимунна реакция. Има повече от 160 познати автоимунни заболявания, и автоимунните заболявания са сред първите 10 водещи причини за смърт при жените под 65 годишна възраст в САЩ. 

Няма значение дали става въпрос за анкилозиращ спондилит, болестта на Крон, болестта на Хашимото или лупус, защото всички автоимунни заболявания предизвикват свръхчувствителна имунна реакция, водеща до възпаление в сърцевината на тяхната патофизиология.

Те имат определени измерими серумни антитела, за които лекарят ви може да провери. Но познайте? Други често срещани хронични заболявания също включват имунната система, защото в сърцевината на патофизиологията им също има възпаление. Всяко заболяване на мозъка, очите, кожата, сърцето, белите дробове, черния дроб, червата, ставите, нервите, ендокринните жлези и т.н. от атеросклерозата през диабета до затлъстяването включва възпаление. И какво причинява това възпаление?

Имунни причинители на хронични заболявания

Генетичното предразположение към заболяванията несъмнено играе най-голямата роля тук.

Според Световната здравна организация (СЗО), „Причините (рисковите фактори) за хроничните заболявания са известни; малък брой често срещани рискови фактори са отговорни за повечето основни хронични заболявания и тези рискови фактори са едни и същи при мъжете и жените навсякъде. Най-важните променими рискови фактори са: нездравословният начин на хранене и прекомерният прием на енергия; физическото бездействие; [и] употребата на тютюневи изделия. Тези причинители се изразяват чрез междинните рискови фактори като повишено кръвно налягане, повишени нива на глюкоза, анормални стойности на кръвните липиди (особено на липопротеина с ниска плътност – LDL холестерола), наднормено тегло (индекс на телесната маса ≥25 кг/м2) и затлъстялост (индекс на телесната маса ≥30 kг/м2). Най-основните променими рискови фактори, наред с непроменимите рискови фактори като възраст и наследственост, обясняват повечето нови случаи на атеросклероза, удар, хронични респираторни заболявания и някои важни видове рак”.

Китайско изследване, дело на доктора по философия Т. Колин Камбъл от университета Корнуол, начело на повече от 20 изследователи, обхвана данни, натрупани в продължение на 40 години, както от изследвания с животни, така и от изследвано население от приблизително 650000 китайци от селските райони на страната. Авторите заключиха, че приблизително 97 процента от всички хронични заболявания (например, сърдечни заболявания, рак, диабет) се отдават на нездравословен начин на живот — и само 3 процента се приписват на генетични фактори. 

Връзки между имунната свръхчувствителност и възпалението при хроничните заболявания

Имунната система на чревната лигавица трябва да прави разлика между вредните хранителни патогени, другите вредни антигени и полезните хранителни молекули, от които се нуждаете за набавянето на хранителни вещества. При болестта на Крон и улцерозния колит е по-лесно да разберем как нефункциониращата чревна лигавица може да задейства възпаление там в чревната лигавица.

Обаче, червата също са и ‘антигенният прозорец’ към кръвта. Ето защо чревното здраве е толкова важно.

Внимавайте със следните:

  • Антибиотици: насърчават свръхрастежа на резистентните бактерии, гъбичките и паразитите.
  • Motrin® и кортикостероидните лекарства за артрит: забавят оздравяването.
  • Алкохол и кафеин: силно дразнят червата и износват лигавицата.
  • Химически оцветители и консерванти в храните.
  • Недостиг на храносмилателни ензими и недостатъчно стомашна киселина.
  • Храни с висок съдържание на захар и лишени от фибри: Ферментиралите фибри произвеждат ацетат на късоверижните мастни киселини, пропионат и бутират, които спомагат оздравяването на чревната лигавица.
  • Протеин в кравето прясно мляко (млечни продукти): неестествен за хората и антигенен.

 Стрес

Освен това, нелекуваният хроничен стрес може да направи имунната регулация неефективна според доклад в бюлетина Annals of the New York Academy of Sciences от 2006 година. Това е защото стресът влияе на вашата ос хипоталамус-хипофиза-надбъбречни жлези, която от своя страна влияе неблагоприятно върху имунния ви отговор.

Освен това, химикалите в околната среда преобладават в днешния индустриализиран свят. Много от тях влизат в кръвта ни през кожата и белите дробове, а още много са в храната, която ядем. Те увреждат хормоналните рецептори, но също така са и антигенни причинители на възпаление. (Същите са обсъдени подробно в статия за черния дроб, която скоро ще публикуваме на сайта.)

Други възможни имунни причинители на хронични заболявания са незабележимите (скрити) хронични инфекции, причинени от бактериите микоплазма, хламидия, борелия, бруцела, цитомегаловирус (CMV), човешкия херпесен вирус 6 (HHV6), Епщайн Бар вируса (ентеровируси), гъбички, плесени и паразити. Някои експерти изчисляват, че приблизително половината от автоимунните заболявания (например, синдром на Сьогрен, болестта на Хашимото, болестта на Грейв, болестта на Райтер, болестта на Крон и други) са свързани с инфекции.

Накратко, алергията има много лица и е дори основата за възпалението зад хроничните заболявания. Излекуването на променимите причинители на възпалението, които водят до хронични заболявания не зависи от лекаря, то зависи от всеки един от нас.

Бъдете здрави,

Д-р Майкъл Кътлър

Източник: Easy Health Options, Allergy And Chronic Disease, 22 April 2013

Снимка: www.topnews.in

Прочетете още статтията Отвратителното възпаление

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *