Целината ефикасно побеждава рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

celery

Знаете ли… че този на вид нежен зеленчук е свиреп в битката с рака?

Лечебните свойства на целината са открити за първи път през 9 век, много преди тя да се превърне в източник на храна през Средновековието. Като много други растения, използвани от древните билкари, и целината изгубва популярността си с навлизането на индустриализираната медицина. Ако целината не е в списъка ви за пазаруване, скорошните открития, особено онези, отнасящи се до нейните противоракови свойства, ви предоставят неустоими причини да я добавите в него.

Не се оставяйте вкусът на този неугледен зеленчук да ви заблуди. Две нови изследвания показват, че целината (Apium graveolens) е заредена със съединения, които убиват панкреасните ракови клетки. Както може би вече сте чували, ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните видове рак.

500%  увеличение в унищожаването на раковите клетки

Стръковете, листата и семената на растението целина са силни източници на биоактивни флавоноиди—включващи апигенин и лутеолин, две вещества, показали в лабораторията, че генерират 500 процентово повишение в самоунищожението на панкреасните ракови клетки.

Ракът на панкреаса е четвъртият най-смъртоносен вид рак—само 6% от засегнатите от него оцеляват 5 години. Той не само е изключително агресивен вид рак, но обикновено бива диагнозиран в по-напреднал стадий, защото има малко ранни симптоми. Солидни научни доказателства показват, че флавоноидите, съдържащи се в целината се борят с рака на панкреаса по редица начини.

Апигеинът по-специално…

 • Препятства приема на глюкоза
 • Задейства апоптозата (процес, причиняващ самоубийството на раковите клетки)
 • Разстройва цикъла на раковите клетки

Флавоноидите са особено важни за предпазването от рак

Натрупващите се изследвания показват, че флавоноидите са особено важен аспект от всяка стратегия за предпазване от рак. Според д-р Елвира де Мехия, професор по химия токсикология на храните в Илинойския университет, излагането на биоактивни флавоноиди като тези, съдържащи се в целината и в някои други зеленчуци, снижава риска от рак.

Обаче, при комбинирането на флавоноидите с химиотерапия се изисква предпазливост. „Флавоноидите и химиотерапевтичните лекарства могат да си противодействат, ако се приемат по едно и също време”, казва съавторът в изследването д-р Джорди Джонсън.

Това е така, защото флавоноидите могат да действат като антиоксиданти, а един от начините, по които химиотерапевтичните лекарства убиват клетките е чрез про-оксидантно действие. „Нашето изследване показа, че приемането на флавоноиди в същия ден когато се приемат химиотерапевтични лекарства може да обезсили ефектите на тези лекарства”, казва Джонсън.

Алтернатива на химиотерапията? Флавоноидите се борят с поне 6 вида рак

Флавоноидите могат да са ценна възможност за хората с бавно растящ рак на простатата или друг вид рак, които искат да избегнат напълно химиотерапията. Друго изследване, публикувано в списанието Hormones and Cancer откри, че апигенанът, един от флавоноидите, съдържащи се в големи концентрации в целината, забавя развитието на туморите на рака на гърдата при мишки. Лабораторните ни изследвания показват, че апигенанът и другите флавоноиди, спират растежа на множество видове рак като…

 • Рак на щитовидната жлеза
 • Рак на белите дробове
 • Рак на яйчниците
 • Рак на дебелото черво

Апигенанът може също да е ценен и в побеждаването на левкемията.

Защо целината трябва да е стълб в храната ни

Способностите на целината да подобрява здравето надхвърлят битката с рака. Това мощно растение има множество различни свойства, от облекчаване на подаграта до предпазване от сърдечносъдови заболявания и намаляване на риска от диабет. Наред с флавоноидите, целината предоставя и големи дози …

 • Витамин K
 • Фолиева киселина
 • Витамин A
 • Калий
 • Витамин C
 • Молибден

Тя също така е силно заредена с 3-n-бутилфталид , уникално съединение, доказало че подобрява когнитивната функция.

Експертите препоръчват да се избира целина с крехки … компактни … и относително леки стъбла. Цветът на листата може да е от светло до тъмно зелен, но избягвайте пожълтели растения или такива, по които има черни петна. За да запазите крехкостта на целината, дръжте я в контейнер или пластмасов плик в хладилника докато ви потрябва. А за да извлечете супер концентрирана хранителна стойност от целината, помислете за включването й в сокове може би в комбинация с други подходящи зеленчуци като краставица, къдраво зеле и корен от джинджифил.

Даника Колинс

Източник: Underground Health Reporter, Celery: A Potent Cancer Fighter

http://undergroundhealthreporter.com/celery-a-potent-cancer-fighter#axzz2tUkKqFAJ

Снимка: food.detik.com

Прочетете още по темата:

Зеленчуци срещу рак на панкреаса!

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *