Зеленчуци срещу рак на панкреаса!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Celery-Root2

Изследователи от Илинойския университет откриха, че естествените химически вещества, наречени апигенин и лутеолин, съдържащи се в някои зеленчуци убиват клетките на рака на панкреаса у хората. Тези вещества спират действието на ензима, от който раковите клетки се нуждаят, за да оцелеят.

Химическите вещества, класифицирани като флаваноиди, се съдържат в целината, артишока и в някои билки.

„Апигенинът сам причинява клетъчна смърт в две линии на агресивния рак на панкреаса при хората. Ние се сдобихме с най-добрите резултати, когато предварително третирахме раковите клетки с апигенин за 24 часа и след това прилагахме химиотерапевтичното лекарство гемцитабин в продължение на 36 часа”, казва изследовател Елвира де Мехия.

Ракът на панкреаса е много агресивен. Той има малко ранни симптоми и често дава разсейки преди да е диагнозиран. Той е четвъртата водеща причина са смъртни случаи, причинени от рак с пет години оцеляване след диагнозирането и то само в 6 процента от случаите, казва тя.

Изследователите показаха, че апигенинът спира ензима, наречен гликоген синтаза киназа-3β (GSK-3β). Спирането намалява производството на анти-апоптичните гени при панкреатичните ракови клетки. (Апоптоза означава процеса на самоунищожение на раковите клетки.)

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options: Vegetables That Kill Cancer Cells, 17 August 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/vegetables-that-kill-cancer-cells/

Снимка: lizthechef.com

Ето и една свежа рецепта за летните (и не само) дни:

Целина ремулад

Най-добре е предястието да отлежи. Благодарение на лимоновия сок целината не променя цвета си. Прекрасно е за летните излети на открито.

целина на глави (около ½ кг), нарязана

½ чаша лимонов сок

½ чаша зехтин

3 с.л. дижонска горчица

сол и черен пипер

пресни (или сушени) зелени подправки по избор

– Обелете, изчистете и нарежете на тънки кръгове главите целина. Сложете ги в купа, посолете ги със сол и ги залейте с лимоновия сок, разбъркайте ги добре, за да се овкусят от всички страни и ги оставете да постоят така 15 минути. Изплакнете с вода, отцедете и подсушете.

– Докато целината се маринова, направете сос ремулад като смесите горчицата, сол и прясно смлян черен пипер (белият изглежда по-добре, но и черният върши работа). Много бавно прибавете зехтина като биете както при правенето на майонеза докато получите кремообразна смес. Накрая добавете малко лимонов сок. Можете да използвате блендер или кухненски робот.

– Налейте соса върху целината и объркайте добре и оставете в хладилника (най-малко 15минути, но може и да оставите предястието в затворен контейнер за през нощта.)

– Преди да сервирате наръсете с прясно нарязаните зелени подправки: кервел, магданоз, и/или пелин или по ваш избор.

Източник: http://sandyschopbach.blogspot.com/2012/07/recipe-of-month-celeri-remoulade.html

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *