Край на притесненията: 8 часовият непробуден сън е мит

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

insomnia

Здравните експерти ни казват, а и това е общоприетото мнение, че всеки възрастен човек трябва да спи между седем и осем часа непрекъснат сън на ден (или по-скоро на нощ). Но приемането, че осем-часовият непрекъснат сън е идеалът или нормата може да се окаже мит.

Редица изследвания са публикувани относно опасностите от липсата на сън за мозъка, за здравето като цяло и за дълголетието. Само за да покажем един пример, наскоро учените откриха, че сънят позволява на мозъка да се пречиства от токсините.

Но от друга страна, настояването, че „монофазният” сън, при който човек спи непробудно осем часа всяка вечер, е необходимият начин да се възстановяваме, не само че създава стрес за хората, неспособни да постигнат тази цел, но и пренебрегва други често срещани варианти в моделите на съня, както и исторически предшестващите стереотипи на съня.

„Всеки е различен”, казва Мат Бианки, директор на отделението за сън на Масачузетската обща болница. „Кофеинът пренапряга някои хора, а други не. Един човек може да е приспособен за многофазен сън [да спи на множество кратки отрязъци през целия ден], докато друг става сънлив и си удря колата”.

Знаем истории за многофазни спящи като Леонардо да Винчи, Томас Едисън, Никола Тесла, Бъкминстър Фулър и Маргарет Тачър, които се справят добре с едва по четири часа сън всяка нощ, но днес се обръща малко внимание на такива цикли на сън.

Вземете предвид следните недостатъчно изследвани варианти на ежедневния сън:

  • Двуфазния режим: Два отделни периода на сън от по три до четири часа с един час будност между тях.
  • Режим на сън Димаксион: 30-минутни „подремвания” на всеки 6 часа.
  • Режим на сън Уберман: По шест 30-минутни подремвания на ден.
  • Режим на сън Евримен: Ежедневен три-часов сън плюс три подремвания от по 20 минути всяко.

Всички тези алтернативни режими на сън са свързани с еволюцията и историята. Доклад от 2007 година в списанието Journal of Sleep, например разкри, че повечето животни на земята спят в многофазни режими.

Повечето хора в развитите страни днес следват монофазни цикли на сън или поне се опитват, но защитниците на многофазния сън твърдят, че техните подходи мамят тялото да влиза в REM фаза на сън по-бързо, което прави общата дължина на времето за сън не толкова важна. Критиците на монофазния сън също така твърдят, че осем-часовите графици на сън просто не взимат под внимание различията на отделните хора. Например, смята се че цели три процента от населението може да оцелее със само няколко часа сън на нощ без вредни последици.

Историята предоставя ценни прозрения относно съня. Според последни изследвания до навлизането на електричеството в живота на хората много от тях спели на два сегмента. Те се будели през нощта за час или два и после отново заспивали за още един сън. „Доминиращият модел на сън, вероятно от незапомнени времена, бил двуфазен”, казва Роджър Екърч, историк по съня в Техническия университет на Виржиния. „Хората спели на две части по четири часа, които били разделени от буден период по средата на нощта, който траел час или повече. През това време някои оставали в леглата, молели се, мислели за сънищата си или говорели със съпрузите си. Други ставали и вършели разни неща или дори ходели на гости у съседите си преди отново да си легнат да спят”.

Препратките към „първи сън” или „дълбок сън” и „втори сън” или „сутрешен сън” са изобилни в исторически правни показания, литературни творби и други документи от архивите от прединдустриалната епоха. През 19 век препратките към сегментирания сън постепенно изчезват, казва Екърч, „а днес хората ги наричат безсъние”.

Електрическата светлина през нощта днес разстройва циркадния ни часовник. Тялото реагира на ярката светлина по същия начин, както реагира на слънчевата светлина; твърде много светлина може да спре тялото да освобождава мелатонин, хормон който регулира съня.

През 90-те години на миналия век ученият Томас Уер откри, че повечето хора ще спят двуфазно, ако са изложени на естествени модели на светлина и тъмнина, което подкрепя откритията на Екърч.

Тези изследвания се борят да привлекат по-широка аудитория. В статия в списанието Psychiatric Times, психиатърът от Медицинското училище Браун, Уолтър Браун пише: „Обществото изглежда счита непрекъснатия сън от по седем-осем часа на нощ за унаследено право; ако спите по-малко, това показва, че нещо не е наред. Експертите по съня споделят това мнение”.

С други думи, ако се събудите посред нощ, не се притеснявайте. „Събуждането след няколко часа сън може да не е безсъние”, казва Уер „Това може да е нормален начин на спане”.

Екърч добавя, „Ако хората не се противят на събуждането си посред нощ, те ще открият, че ще заспиват отново след час”.

Вместо това много хора, които се будят посред нощ днес автоматично започват да се притесняват, че не спят и посягат към сънотворни.

Съвременното общество, с множеството си стимули, и заобикалящата ни среда, изпълнена със светлини, отчасти създаде тази истерия по отношение на съня и я съчета с мита, че 8-часовият непробуден сън е особено важен, но всичко това прави лоша услуга на всички ни. Не забравяйте за добре документираните ползи от включването на подремвания през деня.

Рей Уилямс
Източник:

http://health.dearjulius.com/2014/06/why-8-hour-sleep-is-myth.html

Снимка: inminutes.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *