Дори „леките” операции драматично повишават риска от смъртност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Както често казвам, всяка и всички операции носят рискове. И е важно да преценяваме тези рискове преди да вземем решение да се подложим на дадена операция без значение за колко „рутинна” или дори „лека” е смятана тя.

Всъщност скорошни изследвания показват сериозни проблеми при така наречените „леки” операции като тези, правени извънболнични хирургични центрове. Ново изследване, публикувано в списанието JAMA Surgery откри, че тези на пръв поглед „леки” операции могат в крайна сметка да причинят сериозни усложнения и дори смърт, особено при немощни пациенти.

Предстои ви операция? Непременно поискайте това

Вариации на трагична тема

С напредването на възрастта болнавостта може да се превърне в истински проблем. Хипократ я описва като да бъдем „подвластни” на болести. Това означава, че тялото е загубило способността си да оздравява и да се възстановява. Дори и когато е подложено на незначителен стрес.

Разбира се, днес хирурзите се очаква да оценяват немощността на своите пациенти с клиничен метод, наречен Индекс за анализ на риска (RAI). Този индекс отразява недостига на въздух, неволното отслабване и трудностите при къпане, ядене или вървене.

Но твърде много хирурзи днес дават напред и правят милиони скъпи инвазивни операции всяка година, дори и на свои клинично немощни пациенти. Всъщност средно около 10 процента от пациентите, подлагани на незначителни операции са приемани за немощни.

Бариатричната операция, да изпишем вежди или да избодем очи

Повишаване на риска от смърт до 180 дни след операция

За това ново изследване екип американски учени изследователи анализираха медицинските данни на 400 000 пациенти, подложили се на не-сърдечна хирургична процедура. Около 8.5 процента от участниците са класифицирани като немощни, а 2.1 процента като твърде немощни.

Изследователите проследяват резултатите 30 дни, 90 дни и 180 дни след операцията.

Както се очаква, при немощните пациенти рискът от усложнение—дори смърт—след процедури, предполагащи нисък или умерен стрес е много по-голям. Важно е да отбележим, че повечето хирургични процедури в болниците се определя, че причиняват умерен стрес. Докато хирургичните процедури, извършвани в центрове за извънболнична хирургия се счита, че причиняват нисък стрес.

Операцията за поставяне на байпас – идеалното престъпление?

Но резултатите показват друго. Помислете за следното…

Хирурзите обикновено се хвалят, че дори „високо рисковите” процедури—като операциите на сърцето—носят само 1 процент риск от смърт, когато се оперират здрави хора. Но пък здравите хора не се нуждаят от операции!

Но 30 дни след операцията всички предполагащи нисък или умерен стрес процедури драматично надвишавали този риск, когато биват оперирани немощни или много немощни пациенти.

По-конкретно, немощните пациенти имали:

  • 2 процента риск от смъртност след подлагането им на най-ниско рискови операции
  • 5 процента риск от смъртност след подлагането им на операции с умерен стрес

А при много немощните пациенти рискът бил:

  • 10 процента смътност след подлагане на операции с най-нисък риск, и
  • 19 процента смъртност след подлагане на операции с умерен стрес

Рецепта кара всякакви кисти да изчезват без операция!

Освен това, точно когато пациентите се почувствали извън опасност, те всъщност се изправяли пред най-сериозните си рискове. Всъщност както при немощните, така и при силно немощните пациенти, смъртността продължавала да се повишава 90 и 180 дни след операцията, достигайки до цели 43 процента при силно немощните пациенти 180 дни след операциите с умерен стрес.

Ясно е, както обичайно предупреждавам, а и както показва това изследване, че трябва да избягваме ненужните инвазивни операции с напредването на възрастта. Дори и да си мислите, че те са с „нисък риск”.

Хубавото е, че в много случаи можете да избягвате ненужните операции и да сте все така изпълнени с живот, да младеете и да сте здрави през седмото, осмото и деветото десетилетие от своя живот, че и след това, ако спазвате прости правила за здравословно стареене.

Още много съвети за здравословно стареене ще откриете в категория „Стареене” в сайта Здрави всеки ден тук.

Винаги на страната на науката,

Д-р Марк С. Микоци

Прочетете още:

Зареждайте отслабващите си мускули със „слънчева енергия”

Витамините от храната — не от хранителните добавки — се свързват с по-дълъг живот

Хранителното вещество без което стареенето не е приятно

Подмладете се на клетъчно ниво, за да се излекувате от старостта

Рецепта кара всякакви кисти да изчезват без операция!

Правете редовно безкръвна операция на тялото си без скалпел – срещу всички заболявания!

Тези 5 хранителни вещества са задължителни при операция

Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

Източник:
https://drmicozzi.com/even-minor-surgeries-dramatically-increase-major-mortality-risk

Снимка: Medical News Today

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *