Витамините от храната — не от хранителните добавки — се свързват с по-дълъг живот

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Относно витамините и минералите има добра и лоша новина: Добрата новина е, че приемът на определени витамини и минерали се свързва с по-нисък риск от ранна смърт. Лошата новина е, че според ново изследване тази връзка се забелязва само когато тези хранителни вещества идват от храната, а не от хранителни добавки. (Статията е от 9 април 2019 година)

„Нашите заключения подкрепят идеята, че… има полезни резултати от хранителни вещества от храните, които не се забелязват при хранителните добавки”, казва в изявление ръководителят на изследването д-р Фанг Фанг Жанг, доцент Училището по наука и политика в областта на храненето „Фридман” в Университета Тафт в Масачузетс.

Още по-важно е, че консумацията на големи дози от някои хранителни вещества под формата на хранителни добавки би могла да е вредна — изследването откри, че набавянето на високи нива на калций от хранителни добавки се свързва с повишен риск от смърт от рак.

Токсични химикали във витамини, хранителни добавки и здравословни храни

Храна срещу хранителни добавки

Изследването анализира информация относно повече от 27000 души над 20 годишна възраст в САЩ, които участваха в национален преглед на здравето между 1999 и 2010 година. За анкетата интервюиращите питаха участниците с какво са се хранили през последните 24 часа, и дали са приемали хранителни добавки през последните 30 дни. Участниците след това бяха наблюдавани в продължение на средно около шест години.

По време на периода на изследването около 3600 души починаха; от които 945 от сърдечно заболяване и 805 от рак.

Изследването откри, че хората, които консумираха адекватни количества витамин К или магнезий бяха в по-нисък риск от смърт от каквато и да било причина в периода на изследването в сравнение с онези, които не си набавяха адекватни нива на тези хранителни вещества. Освен това, хората, които приемаха адекватни нива на витамин А, витамин К, цинк или мед имаха по-нисък риск от смърт от сърдечно заболяване в сравнение с онези, които не си набавяха адекватни нива на тези хранителни вещества.

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Но когато изследователите обсъждаха източника на тези хранителни вещества — храна спрямо хранителни добавки — единствено хранителните вещества от храната се свързваха с по-нисък риск от смърт от каквато и да било причина или от сърдечно заболяване.

В допълнение изследването откри, че консумирането на високи нива на калций от хранителни добавки — по поне 1000 милиграма на ден — се свързва с по-висок риск от смърт от рак. Но няма връзка между приема на калций от храната и риска от смърт от рак.

Резултатите показват, че „адекватният прием на хранителни вещества от храни се свързва със снижена смъртност, докато прекомерният прием на същите от хранителни добавки би могъл да е вреден”, заключават изследователите.

Въпреки това изследователите отбелязват, че те не са измервали обективно какво са консумирали участниците, а вместо това са разчитали на посоченото от самите участници, което би могло да не е напълно точно. Бъдещи изследвания би следвало да продължат да изследват потенциалните рискове и ползи от приема на хранителни добавки.

Шест храни силно повишават азотния оксид в тялото за перфектно здраве

Рисковете от хранителните добавки

Новото изследване не е първото, което свързва употребата на хранителни добавки с вредни последици. През 2011 година, голямо изследване откри, че употребата на хранителни добавки с витамин Е се свързва с повишен риск от рак на простатата при мъжете. През същата година, отделно изследване сред по-възрастни жени откри, че употребата на хранителни добавки се свързва с повишен риск от смърт по време на 20 годишния период на изследването.

Академията за хранене и диететика препоръчва хората да се опитват да си набавят хранителни вещества от храните като се хранят здравословно с пълноценни, съдържащи много хранителни вещества храни. Академията посочва, че храните съдържат полезни компоненти, които не се откриват в хранителните добавки като фибри и биоактивни съединения.

„Истинската храна съдържа здравословни неща, които хапчето не може да ни предостави”, казват от Академията. „Когато извличаме хранително вещество от дадена храна и го концентрираме в хапче, това не е съвсем същото нещо”.

Лек за снижаване на кръвната захар и триглицеридите! Резултатите ще ви впечатлят!

Все пак хората с определени заболявания или болести може да не успяват да си набавят всички хранителни вещества, от които се нуждаят от храната и следователно могат да се нуждаят от прием на хранителна добавка. Например, бременните жени често се нуждаят от хранителни добавки с фолиева киселина или желязо за предпазване на детето си от родилни дефекти и за спомагане растежа на плода. Хората с определени хранителни алергии или с храносмилателни заболявания също могат да се нуждаят от хранителни добавки.

Ето защо хората трябва да говорят с лекаря си преди да приемат хранителни добавки, препоръчват от Академията.

Прочетете още:

Цинкът подобрява здравето на костите по 3 малко познати начина

Невероятните ползи за здравето от краставичената вода

Как да променим живота си с лимон и сол? Опитайте веднага!

Магнезият, а НЕ калцият, е ключът към здрави кости

Признаци за киселинност на тялото и как бързо да се справяме с проблема

Ключови минерали за контролиране на кръвното налягане

Източник:

https://www.livescience.com/65186-vitamins-minerals-food-supplements.html

Снимка: Academy of Nutrition and Dietetics

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *