Магнезият, а НЕ калцият, е ключът към здрави кости

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Magnesium-for-Healthy-Bones-1

Учат ни, че ключът за подобряване здравето на костите, включително за подобряване плътността на костите, се крие в консумацията на богати на калций храни. Обаче, оказва се, че калцият е един от многото минерали, от които тялото се нуждае за изграждането на здрави кости.

Според това изследване, магнезият вероятно е истинският ключ към по-силни и по-здрави кости. Магнезият е минерал, който се съдържа в слънчогледови семки, броколи, спанак, босилек и сусам.

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Критичен поглед към калция

Научно доказано е че повишените нива на калция, особено приемът на хранителни добавки с калций, се свързват с по-висок риск от инфаркт, най-вече при жените.

Според Националната фондация по остеопороза, калцият в хранителните добавки е лош заместител на калция в храните. Високият прием на калций под формата на хранителни добавки се свързва с камъни в бъбреците и с други здравословни проблеми.

Калциевият карбонат, който се съдържа в хранителните добавки с калций и в пастьоризираното мляко е особено труден за усвояване от тялото без наличието на спомагателно вещество като например лимонова киселина.

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Както показва изследване от 2007 година, калцият, извличан от хранителни източници има повече полезни ефекти върху здравето на костите в сравнение с калция в хранителни добавки при жени в менопауза.

Изследвания на магнезия

Ейбръмс, ръководителят на изследване в Колежа по медицина Бейлър, се фокусира върху приема и усвояването на магнезий в детството. Най-изненадващото заключение е, че приемът и усвояването на калций не са пословично свързани с общото съдържание на минерали в костите и с плътността на костите, докато приемът и усвояването на магнезий определено е.

„Приемът на магнезий от храна може да е важен и относително неосъзнат фактор в минерализацията на костите при децата”, разкриват изследователите.

„Много хранителни вещества са важни за децата, за да имат те здрави кости. Един от тях изглежда е магнезият”, казва Ейбръмс. „Калцият е важен, но, с изключение на децата и юношите с много нисък прием, може да не е по-важен от магнезият”.

Чудото, наречено магнезий

Изследователите бяха доста загрижени относно факта, че докато приемът на калций широко се рекламира за по-добро здраве на костите, оказва се, че други минерали като магнезият, остават почти неспоменати. Те съветват родителите да подсигурят достатъчен прием на магнезий на децата си. Освен това, те биха искали да се уверят, че има повече информираност за ролята на магнезия що се отнася до по-доброто здраве на костите.

Според доклад на Катрин М. Райд и колеги от Университета на Мемфис, Тенеси, приемът на магнезий е важен не само за децата. Възрастните хора, които са в повишен риск от фрактури на костите, също трябва да си набавят достатъчно магнезий.

Магнезий в действие, 4 рецепти

Прием на магнезий с храната

Оказва се, че идеалното съотношение на калций към магнезий в храната е 1:1. И въпреки че съотношението 2:1 също действа добре, днешният начин на хранене съдържа съотношение на калций към магнезий по-близко до 10:1. С други думи, десет пъти повече калций спрямо магнезия.

Зелените листни зеленчуци, всички видове ядки, какаото и семената са някои от най-добрите източници на магнезий. Освен това можете да добавяте английска сол в горещата си вана, понеже тя е на практика магнезиев сулфат.

10 причини да използваме Епсом соли

Макар че е най-добре да си набавяте магнезий по естествен начин, много хора, които са с недостиг на магнезий могат да помислят за пиенето на хранителни добавки. Препоръчителната дневна доза магнезий е 350-400 мг дневно, като повечето капсули съдържат между 250 и 500 мг магнезий. Тези капсули би следвало да се пият на празен стомах или с храненията.

Що се отнася до измерването на нивата на магнезий в тялото, това може да е доста трудно. Всъщност, само малка частица от магнезия в тялото ви се съдържа в кръвта, а в случай, че това ниво падне, тялото извлича магнезий от костите и тъканите, за да си допълва нивото. Следователно, изследването на кръвта може да показва нормални стойности на нивата на магнезия, дори и тялото да е с недостиг.

Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите

 

Източник:

http://foodsandhealthylife.com/home-general-health-beauty-healthy-tips-magnesium-not-calcium-is-the-key-to-healthy-bones-magnesium-not-calcium-is-the-key-to-healthy-bones/

Снимка: Healthy Food Place

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *