Наскоро открити: 3 изненадващи биологични процеса се нуждаят от калций и въздействат на костите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

calcium-immune-system-sleep

Или колко важен е калцият за здравето и кой вид калций е полезен за здравето

Деветдесет и девет процента от калция в тялото е в костите. Но науката разкрива някои невероятни новини относно биологическите роли на последния един процент.

Вече се знае, че калцият в кръвта е необходим за съсирването на кръвта, стабилното кръвно налягане, мозъчната функция и комуникацията между клетките. Това само по себе си е удивително, но сега изследователите откриха три непознати преди функции на калция, които са особено важни за здравето – и костите.

Първото откритие, което искам да споделя с вас е за невероятния принос на калция за имунния отговор.

1. Калций: „Първото отзоваващо вещество”

Заинтригувани от сложността на имунния отговор спрямо нараняванията, екип британски учени откриха, че калцият действа като „задействащ механизъм” за стартирането на процеса. Ето как действа той.

Когато се нараните като например при рана от удар, от мястото на нараняването навън моментално се разнася калций като шокова вълна. Като се движи по междуклетъчните връзки, тази вълна от калций сигнализира активиране на ензим, наречен DUOX, който привлича белите кръвни телца към раната чрез синтезиране на водороден прекис.

Белите кръвни телца след това действат като убиват всички микробни нашественици, които биха могли да заразят раната. Това важно научно откритие разкрива за първи път механизма, по който имунните клетки биват „привикани” в точките на нараняване, познат също като възпалителен отговор.

И това ни води до следващия момент: който показва как калцият е изключително важен за контролирането на възпалението.

2. Калциевите сигнали поддържат възпалението под контрол

Учените изучават мишки у които липсвал компонент на калциевия канал, наречен STIM1, заболяване, което може да се прояви при хората поради генетични мутации на гена STIM1. Имунните системи на мишките не можели да контролират инфекция от Mycobacterium tuberculosis, което довело до силно възпаляване на белите дробове и ранна смърт.

Липсата на STIM1 означава неспособност за генериране на калциеви сигнали, така че белите кръвни телца на имунната система и другите противодействащи на инфекцията клетки просто „не получавали съобщението”. Освен това, липсата на калций препятства формирането и развитието на особено важните Т-клетки, наречени iTreg клетки, които били в голяма степен намалени в мишките с компрометирано количество на гена STIM1.

Така че инфекцията и възпалението се развихряли и станали хронични.

Хроничното възпаление е сериозен проблем в битката с остеопорозата. Всъщност, възпалението е доказано, че пряко въздейства на повишения риск от фрактура. Не е случайност, че много противовъзпалителни храни са богати на калций.

Кои са тези храни вижте тук: Най-добрите 8 храни срещу повишаващото риска от фрактури възпаление

Това ни води до третото чудесно откритие за калция, което е свързано с неговата роля относно съня.

3. Калцият е от основно значение за здравия сън

Насочвани от различното действие на калциевия канал наблюдавано в спящия мозък, учените премахват конкретен канал, Cav3.1, от мозъка на група мишки. Моделите на сън на лишените от Cav3.1 мишки били сравнени с тези на нормални мишки.

Изследователите откриха, че без Cav3.1, мишките се нуждаели от дълго време, за да заспиват и когато накрая го направели, те не спели дълго. Мозъците им показвали мозъчни модели, които са нормални за времето на будност и те никога не достигали до възстановяващ, дълбок сън, който е от особено важно значение за психическото и физическо здраве.

Сънят също така е жизнено важен за здравето на костите. Всъщност, костите се изграждат и възстановяват докато спим и липсата на сън води до забавяне формирането на костите. Хроничното лишаване от сън може наистина да доведе до остеопороза, защото здравословния сън е необходим на костите, за да се възстановяват те от ежедневното износване. Ако не успяват да го правят, те губят плътността си.

Толкова е просто …

Калцият е от абсолютно основно значение за здравите кости и за много още неща

Така че е разумно да си набавяте обилно количество от този минерал с храната. Но това какъв вид калций си набавяме е също толкова важно – всъщност, дори по-важно – от количеството.

Още за калция и за усвояемостта му от тялото можете да прочетете в статиите:

Избягвай запушването на артериите с правилния вид калций

Овесената слама: лесно усвоим и разностранен природен лек

Невероятна билка изгражда костите и стимулира мозъка

 

Източник:

http://saveourbones.com/recently-discovered-3-surprising-biological-processes-that-require-calcium-and-impact-your-bones/
Снима: masante.ma

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *