Най-добрите 8 храни срещу повишаващото риска от фрактури възпаление

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

red-wine-grapes

Зная че научните доказателства са важни за хората, които се борят с остеопороза. Колкото повече проучвам остеопорозата и остеопенията без „филтъра” на Статуквото, толкова повече истини изникват.

Днес ви представям още истини за здравето на костите – три изследвания, които хвърлят светлина върху ролята на възпалението в повишаването на риска от фрактури, и как бифосфонатите повишават възпалението и препятстват образуването на новите кости.

Освен това, за да ви помогна да държите възпалението под контрол, споделям с вас осем мощни храни, които направо магически се справят със задачата (и са много вкусни при това).

Така че да започваме!

Изследване #1: Възпалението повишава риска от фрактури

Вече навярно знаете, че възпалението е вредно за костите, но това изследване предоставя изчерпателна информация за процеса и разкрива размера на увреждането, което възпалението може да причини.

Изследователите проследяват 4709 участника за маркери за възпаление и за процент на фрактури за период от 6.3 години. Учените наблюдават повишение с поразителните 73% на риска от фрактури на таза сред участниците с най-високи нива на маркерите за възпаление, конкретно свързани с фрактура на таза, и подчертано повишение в честотата на фрактурите на таза сред участниците с най-много маркери за възпаление като цяло.

Интересното е, че изследователите също така забелязват връзка, наподобяваща на омагьосан кръг, между възпалението, процентите на фрактури и бъбречната функция.

Д-р Камил Барбур, който ръководи изследването, казва:

„Изглежда лошата функция на бъбреците води до по-сериозни възпаление и загуба на костна маса, докато по-голямото възпаление води до увреждане на бъбреците и до загуба на костна маса”.

Този цикличен ефект не е никаква изненада за всички нас. Изследването ясно посочва, че функцията на бъбреците играе жизнено важна роля за здравето на костите и че бифосфонатите правят възпалението много по-вредно… както потвърждава и второто, цитирано от нас изследване.

Изследване #2: Бифосфонатите неимоверно повишават възпалението

Преди десет години излезе изследване, което доказваше възпалителното действие на бифосфонатите. Но тази информация не спря медицинската общност от предписването им – дори и днес бифосфонатите остават най-широко предписваният клас лекарства при остеопороза.

Изследването отбелязва, че:

„Няколко изследвания in vivo показват остра фаза на реакция след първото предписване на аминобифосфонати, като това води до значително повишаване на основните провъзпалителни цитокини”.

Аминобифосфонатите включват лекарства за остеопороза като alendronate (Fosamax), золедронова киселина (Reclast), risedronate (Atelvia), ibandronate (Boniva) и pamidronate (Aredia).

Очевидно е, че бифосфонатите увреждат костите като повишават възпалението. Но има още един начин, по който тези лекарства увреждат костите, с който стигаме до следващото изследване.

Изследване #3: Бифосфонатите предотвратяват формирането на нови кости

Едно от нещата, които намирам за невероятно относно това изследване е текста в резюмето и заключението:

„Бифосфонатите са известни с това, че спират биохимическите маркери във формирането на костите in vivo”…

И…

„Това повишава възможността бифосфонатите да инхибират формирането на костна тъкан отчасти поради прякото им действие за спирането на този процес в остеобластните клетки”. 

Очевидно, фактът, че бифосфонатите спират формирането на костна тъкан е широко приет от традиционните учени. Въпреки това, тези лекарства са все още са силно преобладаващи в „лечението” на остеопорозата. Чудно!

Начинът, по който бифосфонатите „действат” е като спират остеокластите, клетките, които разграждат костите. Проблемът в случая е, че разграждането на старите кости е особено важно за формирането на здравите нови кости. Изследването откри, че бифосфонатите всъщност „упражняват силно инхибиращо действие върху остеобластните клетки в концентрации, подобни на тези, които причиняват инхибирането на остеокластите”.

Точно така – бифосфонатите спират изграждащите костите клетки също така злостно, както те спират клетките, разграждащи костите и по този начин променят механизма за ремоделиране на костите, който е жизнено важен за подмладяването на костите.

Това е само един от многото причини, поради които бифосфонатите са вредни за костите и за цялостното ви здраве.

Поемане на контрол: Как да не позволявате на възпалението да уврежда костите ви

Възпалителното състояние кара костите ви да остаряват и ги правят податливи на фрактури. Но вие можете да поемете контрол и да спрете възпалението да не всява хаос в здравето на костите ви и да си върнете младите кости.

Добрият, pH-балансиран хранителен режим сам по себе си е алкализиращ и противовъзпалителен. Но някои ключови храни са особено полезни за преследване на възпалението и за поддържането му под контрол.

Ето най-полезните осем храни, които се борят с възпалението:

  1. Орехите предоставят всевъзможни ползи за здравето на костите. Тяхното противовъзпалително действие се дължи в голяма степен на съдържащите се в тях есенциални мастни киселини. Тези есенциални мастни киселини също така повишава усвояването на калция и подобряват формирането на колагена който поддържа костите силни и гъвкави.
  2. Тлъстите риби са друг източник на подмладяващите костите мастни киселини – особено на омега-3 мастните киселини – и на всички техни смекчаващи ползи, които включват изграждането на имунната ви система. Тлъстите риби като сьомгата също така поддържат кожата ви хидратирана и млада и са един от малкото хранителни източници на витамин D.
  3. Студено пресованият зехтин е друг растителен източник на омега-3 мастни киселини и е също така богат на подмладяващите костите полифеноли. Консумирането на зехтин помага за балансирането на типично западния начин на хранене, който съдържа най-много омега-6 мазнини като вредното рапично олио. Освен това, зехтинът не е вероятно да е генетично модифициран като някои от по-често използваните олиа (като царевичното, рапичното, соевото и т.н.).
  4. Червените боровинки са със силен вкус и богати на витамин С, противовъзпалителни полифеноли, антиоксиданти и манган. Те са най-полезни пресни или замразени и са толкова вкусни, че лесно се прибавят към салати и други вкусни ястия.
  5. Броколито има свойството да детоксикира поради съдържащия се в него d-глюкорат и е също така богато на калций. Обичам разностранността на броколито, от пържени ястия до печива. То предоставя здравословна нотка зеленина на масата през зимата.
  6. Червеното вино съдържа ресвератрол, противовъзпалително растително химическо вещество, съдържащо се в кожата и семките на червеното грозде. Вината Пино ноар всъщност съдържат най-голямото количество ресвератрол.
  7. Червеното грозде, естествено също съдържа ресвератрол и облекчаващи болката съединения като салицилова киселина и глюкозиди. Червеното грозде има болкоуспокояващо и противовъзпалително действие.
  8. Черният шоколад е полезен за сърцето и богат на антиоксиданти, полифеноли и основни за здравето хранителни вещества като мед, цинк и манган. Неподсладеното какао на прах е доста горчиво, така че шоколадите обикновено съдържат много захар, но можете сами да си приготвяте вкусни шоколадови лакомства с малко захар, а когато купувате шоколад търсете такъв с поне 70% какао. В него обикновено има по-малко захар, отколкото в млечния шоколад и повече изграждащи костите хранителни вещества.

Храната е особено важна за подмладяването на костите (но вашият лекар никога няма да ви го каже!)

Всъщност е много просто – храната е предназначена да подхранва и изгражда костите, но Статуквото продължава да пренебрегва този основен факт (най-вероятно, защото храните не могат да бъдат патентовани).

Вие вероятно сте забелязали, че много от храните в списъка по-горе са киселинни. Лесно можем да приемем, че киселинните храни са „вредни” по презумпция но това не е така. Всъщност, някои киселинни храни съдържат много важни хранителни вещества и лесно се включват в баланса от 80% алкални и 20% киселинни храни, препоръчван в моята Програма за спасяване на костите.

Храните не само съдържат жизнено важни хранителни вещества. Те също така имат конкретно въздействие върху тялото, като противовъзпалителното действие на тези в днес дадения тук списък. Някои храни също така помагат за прочистването на тялото от токсини и за стимулиране на функцията на черния дроб и бъбреците, и могат да дадат начален тласък на способността на тялото ви да изхвърля токсините – включително лекарствата за остеопороза.

Културата ни днес е пълна с модни диети и налудничави идеи, и цели групи храни биват демонизирани в даден момент, а след това ги връщат отново под светлината на прожекторите с аплаузи. Ето защо аз съм се посветила на това да ви представям добре обоснованата научна истина и да ви показвам как да я прилагате на практика в живота си, за да се радвате на здрави и млади кости.

Подходът към остеопорозата и остеопенията, който не съдържа лекарства трябва да е многостранен

Когато възприемете Програма за спасяване на костите, вие включвате научно обосновани методи, които е доказано, че изграждат по-здрави кости. Но плътността на костите е само един от аспектите за отблъскване на остеопорозата и за възвръщането на младите кости в живота ви. Както посочва първото изследване днес, здравето на костите е многостранно.

Така че подходите към лечението на остеопорозата трябва да включват много ъгли и да ви дават инструментите, от които се нуждаете, за да изграждате здраво тяло и кости от вътре навън.

Това е в крещящ контраст с подхода на медицинското статукво, който третира остеопорозата като заболяване и уврежда процеса на ремоделирането на костите. Статуквото напълно игнорира ключови проблеми в здравето на костите като силата на опън (в която се крие истинската резистентност към фрактурите), силата на мускулите, функцията на черния дроб и бъбреците и още… които всичките се старая да обяснявам изчерпателно и със солидни научни доводи в статиите си.

До следващия път,

Вивиан Голдсмит 

Източник:

http://saveourbones.com/top-8-foods-that-lower-fracture-causing-inflammation/

Снимка: de.123rf.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Тази статия е информативна. Не се самолекувайте на база на тази статия. Тя може да послужи за подобряването на качеството на храненето ви, така че то да спомага за поддържането на здравето на костите ви.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден 

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *