Има ли спасение от бедствието Фукушима…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fukushima

(NaturalNews) Дружеството Tokyo Electric Power Co. съобщи, че отлага преместването на горивните пръти от увредените реактори на централата си. Работата първоначално бе насрочена да започне днес (18 ноември) поради факта, че горивните пръти остават много уязвими в частично разрушените водни складове. В момента Фукушима се намира на едно земетресение или приливна вълна от срутването си, което ще предизвика катастрофално освобождаване на радиоактивно гориво право в атмосферата.

Преместването на горивните пръти е безумно рискована задача, тъй като горивните пръти трябва да бъдат измъкнати от действащата им матрица, съдържаща охлаждаща вода и контролни пръти, които ‘потушават’ неконтролируеми ядрени реакции. Без тези предпазни мерки преместването и транспортирането на горивните пръти е ужасно опасно.
„Нови видео кадри от робот разкриват нови течове вътре в увредените реактори, което означава, че прътите сега не могат да бъдат изнесени по план”, съобщава Euronews. „Една от горивните касети бе увредена още през 1982 година, когато бе изпусната по време на транспортирането й и изкриви формата си”.
Euronews  продължава като цитира Казуаки Матсуи, изпълнителният директор на Института за приложна енергетика на Япония, че е казал „Много е трудно да се изнесат използваните пръти, защото части от стената и пода на реактора са се стопили напълно. Никога не ни се е налагало да го правим по-рано, така че това засилва сложността”.

Изнасянето на горивните пръти може да причини неконтролируема реакция на топене под открито небе

Арни Гундерсон от Fairewinds потвърждава, че тази дейност е изключително рискована:
[Изнасянето на горивните пръти] крие опасности, включително възможността от голямо отделяне на радиация, ако се счупи горивна касетка, заклещи се или се приближи твърде много до прилежащ пакет. Това може да доведе до по-ужасяваща катастрофа от ядрената авария през март 2011 в електроцентралата Фукушима, която беше най-сериозната в света след Чернобилската от 1986 г.
За неконтролируемото ядрено топене е необходимо само един от горивните пръти да бъде изпуснат или случайно поставен твърде близо до другите горивни пръти. Безопасното изнасяне на тези горивни пръти доста наподобява играта опит да се играе играта ‘Surgery’ с дистанционно контролиран робот в мътна мъгла под водата, пълна с извити парчета метал.
С други думи, това е почти невъзможно да се направи без грешка.

Tepco не е име, което буди доверие

Не забравяйте, че това изваждане и преместване на горивни пръти се изпълнява от Tepco, компания, която вече е демонстрирала шокираща некомпетентност, корупция и измама по отношение на начина, по който се справя с положението във Фукушима досега.
Въпреки това Tepco иска да премести хиляда горивни пръти без да увреди, изпусне, счупи или да сложи не където трябва нито един от тях. Вероятността това да се случи без никакъв инцидент е астрономически малка. Човек би имал по-голям шанс, ако играе на пиянска игра на руска рулетка с 5 от 6 патрона в цевта (вместо само с един).
Това е така, защото 4ият реактор на Фукушима в момента има 1300 горивни пръти, складирани в пробит воден склад на 45 метра над земята. В склад наблизо има 6300 горивни пръти, които също трябва да бъдат преместени. Като цяло, Атомната електроцентрала Фукушима Даиичи държи 11400 горивни пръти, всеки от които може да се счупи и да предизвика спираловидна и безконтролна ескалация на положението.
„Съдържащи радиация 14000 пъти по-голяма от количеството, освободено от атомната бомба над Хирошима преди 68 години, повече от 1300те използвани касетки с горивни пръти, лежащи плътно една до друга трябва да бъдат изнесени от сграда, която е готова да се срути в случай на друго голямо земетресение в района”, съобщава Reuters UK.
„Никой не знае колко зле може да стане, но независимите консултанти Микле Шнайдер и Антони Фрогат казаха наскоро в своя Доклад за състоянието на световната ядрена енергетика през 2013: „Пълното освобождаване от отработеното гориво, държано в сектор 4 без каквото и да е сигурност или контрол може да причини далеч най-сериозната радиоактивна катастрофа до момента”.
Потенциалното отделяне на радиация се оказва, че е многократно по-висока от тази в Чернобил плюс двете атомни бомби от Втората световна война взети заедно.
Идеята, че Tepco ще използва кранове-роботи, за да извади някак си всички тези горивни пръти без да увреди, счупи или постави не където трябва нито един от тях изглежда почти невъзможна. Много от прътите вече са увредени, а някои са фатално оплетени в извит метален скрап, което ще попречи на изваждането им без нанасянето на вреда.
Едно погрешно действие и Фукушима може да отрови цялото северно полукълбо със смъртоносни радиоактивни изотопи на плутоний и уран во веки веков (полу-разпадът им продължава милиони години). В най-лошия случай това може да превърне почвите в отрова в почти половината от планетата, причинявайки по-голямата част от северното полукълбо да стане необитаемо от човешки същества.
„Рискован ремонт във Фукушима може да разлее 15000 пъти повече радиация от тази в Хирошима, създавайки 85 Чернобили”, съобщава сайтът Truth Out.
„Ако електроцентралата избухне, това може да означава освобождаване на 85 пъти повече радиактивен цезий във въздуха от онзи освободен в Чернобил”.
Някои мои познати вече си уреждат преместването в Нова Зеландия или Южна Африка, в случай че Tepco прецака нещата и зарази буквално половината от планетата.

„Непреднамерена критичност”

Основната ситуация, която трябва да се избягва в цялата тази работа е така наречената „непреднамерена критичност”.  Става въпрос за преместването или транспортирането на горивните пръти, когато по невнимание те бъдат поставени твърде близо един до друг, задействайки верижна ядрена реакция, която не може да бъде спряна.
Горивните пръти, разбира се генерират висока температура в процеса на ядрено разграждане. По този начин те топлят водата, която задвижва създаващите енергия турбини. Но ако бъдат поставени твърде близо един до друг без циркулиращата охлаждаща ги вода, те могат да задействат ‘атомна критичност’ – неконтролируемо ядрено топене под открито небе (т.е. без обичайната предпазна сграда).
Tepco твърди, че взима предвид рисковете, свързани с подобна операция, но Tepco е също така същата компания, която глупаво се съгласи да построи атомна централа на брега в район на огромен разлом, практически гарантирайки, че огромна приливна вълна ще удари съоръжението рано или късно. Ето защо репутацията Tepco по отношение предвиждането на възможни бъдещи заплахи е значително по-малка, отколкото би ни се искало когато бъдещето на цивилизацията е заложено на карта.
„Да се позволи на Tepco да прочисти Фукушима е все едно да се позволи на убиец да направи сложна мозъчна операция”,  съобщи Washingtons Blog през август. Текстът продължава, „Tepco знаеха веднага след аварията през 2011 година, че 3 ядрени реактора бяха загубили защитата си, че ядрено гориво беше ‘изчезнало’ и че всъщност нямаше никаква защита. Tepco отчаяно се опитваше да прикрие това в продължение на 2 и половина години… като претендираше, че реакторите са в „студен режим на изключване”.
„Бивш работник във Фукушима: Има висок риск, че ще се счупят горивни пръти във водния склад на Сектор 4”, тръби Enenews.com, добавяйки към общото мнение, че опитите да се преместят тези контролни пръти е толкова вероятно да успее, колкото е да се опитва човек да се запише в достъпен за джоба му здравен осигурителен план, в правителствения сайт Healthcare.gov.
И в двата случая, онова за което говорим може грубо да се опише като „буря от некомпетентност”. Но с Фукушима не става дума просто за вида некомпетентност, която обичайно получаваме от правителството – пилеене на пари, лъжи за пред обществеността и унищожаване на икономиката – това е далеч по-лош вид некомпетентност, която може да промени бъдещето на човешката цивилизация по катастрофален начин.

Да сложим край на ерата на ядрената енергия или тя ще ни унищожи

Ако някога е имало казус за опустошителните рискове за човечеството от страна на ядрената енергетика, то това е Фукушима. Фукушима безспорно доказва, че атомната енергия е твърде опасна за нашата планета и че атомните инженери, които проектират и сторят тези съоръжения са твърде глупави, за да им поверяваме живота си.
Когато лекар е глупав и арогантен, това води само до умирането на неговите пациенти поради токсични лекарства по рецепта или неуспешни операции. Но когато атомните инженери са глупави и арогантни това застрашава живота на всички ни.
Далеч по-добре би било да горим въглища и да се разправяме с живака, отколкото да разчитаме на ядрена енергия и да трябва да се справяме с високо радиоактивните уран или плутоний. И още по-добре, ако на изобретателите на така наречените уреди перпетум мобиле им бе позволено да живеят вместо да биват избивани всеки път когато съобщят за ново изобретение, ние може би вече седим върху някакъв вид технология за възобновяема чиста енергия, носеща полезна за нас енергия вместо да изследваме радиоактивното разграждане на високо токсични елементи.
Безспорно, човешката цивилизация се нуждае от енергия, за да оцелее, но има много варианти, които са по-безопасни, по-чисти и по-възобновяеми от атомната енергия. Дори така нареченото „студено топене” – сега изследвано в целия свят под името ниско енергийни ядрени реакции (Low Energy Nuclear Reactions) – предлага възможност за широко мащабно топлене на вода, което може да се впрегне в производството на енергия.
Но въпреки това, научното статукво се чувства така застрашено от изследванията на студеното топене, че успя да го натика в „най-далечната” категория и по този начин да забави предлагането му на пазара с десетилетия (вредната наука, политически мотивираните атаки срещу студеното топене започнаха през 1989 година и продължават и до днес).
Енергията винаги е контролирала човечеството, не му е служила

Виждате ли, енергията винаги е политически украсена. Тя никога не е била използвана, за да служи на човечеството. Вместо това, тя винаги е свързана с монополистичния контрол над обществото посредством ограничаването и доминирането на производството на енергия.
За да обслужват собствените си печалбарски интереси, вътрешните хора в енергийната индустрия биха поставили целия свят в риск. И го правят отново и отново. Фукушима не е толкова пример на неуспяла наука, а по-скоро на провалилата се етика на човешката раса, шизофреничен кошер от егоистични същества, които заплашват бъдещето на цялата си цивилизация, за да спечелят бързо парички за себе си.
Какво е общото между енергетиката, медицината, финансите и конвенционалното селско стопанство? Всички те са ръководени от най-престъпните корпорации на планетата, които всичките искат да печелят егоистично и максимално дори и междувременно да унищожат човечеството. Tepco, Monsanto, Федерания резерв, Merck, GlaxoSmithKline, Pfizer… нужно ли е да продължавам?

Майк Адъмс
Източник: Fukushima fiasco: Tepco’s risky removal of radioactive fuel could set off uncontrolled chain reaction; emergency delay invoked, 18 November 2013

http://www.naturalnews.com/042952_Fukushima_fuel_rods_inadvertent_criticality.html

Снимка: www.japantoday.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *