Свръххидратацията съществува и също е опасна

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Винаги е важно да внимаваме да не се обезводним. Знаем, че дехидратирането на тялото причинява много неприятни странични ефекти. Знаем също, че водата е много важна в лечението на куп заболявания. Обаче, трябва да знаем, че съществува също и свръххидратация, и че и тя може да е опасна също.

overhydration

Свръххидратацията е по-опасна от обезводняването

Доклад за опасностите от свръххидратацията бе подготвен от експерти по спортна медицина и представен на конференцията CrossFit Conference on Hyponatremia в Калифорния през 2015 година.

В доклада експертите представят своята гледна точка, че свръххидратацията всъщност носи повече опасности от дехидратацията.

Пийте само когато сте жадни без да се насилвате да приемате повече течности

„Рисковете, свързвани с дехидратацията са малки”, казва водещият автор на доклада д-р Джеймс Уингър. „Никой не е починал на спортно игрище от дехидратация, а неблагоприятните последици от леката дехидратация са под въпрос. Но атлети, в редки случаи, са умирали от свръххидратация”.

Прочетете също: 14 признака, че не пиете достатъчно вода

От дълго време атлетите биват приканвани да пият големи количества вода, за да избягват спазми в мускулите и топлинен удар. Според д-р Уингър, обезводняването не причинява топлинен удар, нито крампи в мускулите. Този доклад е част от движението за осъвременяване на препоръките и насоките относно свързаното със спорта хидратиране на тялото.

Много експерти по спортна медицина днес карат атлетите да търсят начини на хидратиране само когато усетят жажда.

Още по темата: Японска тайна за здраве и дълголетие: Кога да пием вода, за да сме здрави

Хипонатриемията, свързана с физическа активност може да е животозастрашаваща

Заболяването, познато като хипонатриемия, свързана с физическата активност или свръххидратация кара бъбреците да се претоварват. Когато това стане, клетките се подуват и са неспособни да произвеждат необходимите количества натрий. Хипонатриемия може да възникне по всяко време на участие в атлетическо състезание или до 24 часа след това.

Както посочват изследователите в своя доклад, „От практическа гледна точка, именно по-дребните хора и онези, които участват по-бавно като пият повече течности, отколкото се потят е по-вероятно да развият хипонатриемия. Макар че жените по-често страдат от хипонатриемия от мъжете, коригирана с индекса на телесната маса и времето на състезание, явната разлика в пола не е статистически значима”.

Според д-р Тамара Хю-Бътлър, това заболяване може да е животозастрашаващо. „Има твърди доказателства, че всяка смърт, причинена от свързаната с физическа активност хипонатриемия е предотвратима”, казва Хю-Бътлър. „Можем съзнателно да контролираме количеството течности, което влиза в тялото ни и трябва да преосмислим, преобучим и затвърдим подходящ прием на течности и указания за венозно вливане на течности”.

Полезно е да се запитаме: НАИСТИНА ЛИ СЕ НУЖДАЕМ ОТ ПО 8 ЧАШИ ВОДА НА ДЕН?

Използвайте жаждата като знак кога да пиете течности

„Използвайки вродения ни механизъм на жаждата за насочване относно консумацията на течности е стратегия, която би следвало да ограничи прекомерното пиене на течности и развиването на хипонатриемия, като в същото време осигурява достатъчно течности за предпазване от прекомерно обезводняване”, пишат изследователите.

Счита се, че атлетите могат да изгубят до три процента от телесното си тегло от загубата на вода при участие в състезание и, че лекото обезводняване не би попречило на спортното им представяне.

Изследователите пишат в доклада си, „След като количеството изпити течности надвишаващо потенето и изхвърлянето им с урината по време и след състезанието е основният патофизиологичен механизъм зад асимптоматичните, симптоматичните и фаталните случаи на свързаната с физическата активност хипонатриемия, превенцията зависи от приема на по-малко течности. Жаждата трябва да предоставя адекватен стимул за предотвратяване на прекомерното обезводняване и подчертано да снижава риска от развиване на хипонатриемия във всички спортове”.

Ранните симптоми могат да останат незабелязани

Предупредителните симптоми в ранна фаза на свръххидратация включват гадене, главоболие, повръщане, объркване и дезориентация. За жалост, тези признаци често биват пренебрегвани, което може да доведе до по-сериозни странични ефекти. Тези по-сериозни симптоми включват мускулни спазми и слабост, безсъзнание припадъци и кома.

Когато участвате в какъвто и да било вид физическо натоварване, най-добре е да пиете течности когато сте жадни, по време и след. Ако изпитвате горепосочените симптоми и се притеснявате, няма да ви навреди да се прегледате при лекар.

от Кристи Тот

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/overhyration-drinking-water-dangerous/

Снимка: www.military.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *