Основни ползи от практикуването на Сударшан крия

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Особено полезни резултати от практикуването на Сударшан крия, продължение на статията от вчера Дихателните техники Сударшан крия, основни стъпки за начинаещи

Как въздейства Сударшан крия върху ума

Предните (фронтални) мозъчни лобове се стимулират винаги, когато се концентрираме върху конкретна работа или мисъл. Колкото повече се концентрираме, толкова по-голямо е напрягането на фронталните лобове. Това създава цикъл от стрес и тревожност, защото когато предните лобове се претоварят, те не могат изведнъж да забавят повишеното си състояние на активност. Възбуденото състояние на ума продължава да ни поддържа тревожни относно едно или друго нещо, освен ако не успокоим себе си чрез контролирането на ума си. Сударшан крия действа като хипервентилация (ускоряване на цикъла на вдишане и издишане), метод, който в крайна сметка води до снижаване на въздействието на повишената стимулация върху предните лобове и подсилва усещането за спокойствие в участника.

При нормални дихателни цикли, пулсът ни се ускорява при вдишане и се забавя при издишане. Това се нарича респираторна синусова аритмия (RSA). Хората, страдащи от депресия, тревожност или стрес имат ниска RSA. Практикуването на системата от дихателни техники Сударшан крия повишава респираторната синусова аритмия като успокоява участника.

Лечебните терапии със звуци са супер полезни за здравето

Други важни ползи/въздействия на Сударшан крия върху ума са:

  • подобреното качество на съня при страдащите от безсъние,
  • снижаване последствията след травма,
  • контролиране на нивото на стресовия хормон кортизол в тялото,
  • контрол над желанието за цигари, алкохол и на злоупотребата с вредни субстанции,
  • по-слаба реакция към предизвикателствата,
  • по-малко на брой изблици на гняв,
  • по-добро функциониране на познавателната дейност, и
  • балансиран подход при социално общуване.

Налтрексон: Лекарството, за което вашият лекар би следвало да ви е казал, но не е

Как въздейства Сударшан крия върху тялото

Медицински изследвания потвърждават, че пранаяма, критичният елемент в Сударшан крия, регулира неврофизиологичната, ендокринната, белодробната функции и антиоксидантните фактори в тялото посредством техники за контролиране на дишането.

Нивата на хормона окситоцин, който е отговорен за социалното общуване и раждането на деца, хормона пролактин, отговорен за лактацията при кърмещите майки, и вазопресина, който регулира свиването на кръвоносните съдове и повторното усвояване на водата от бъбреците се казва, че се подобряват при практикуващите Сударшан крия посредством невралната стимулация на секретиращите хормоните хипоталамус и хипофизна жлеза.

Антиоксидантите са войнствена група в тялото, която се бори със свободните радикали, произвеждани като отпаден продукт от функционирането на клетките. Когато свободните радикали не могат да бъдат премахнати от антиоксидантите или пък нивото на антиоксидантите в тялото е ниско или пък нивото на свободните радикали е анормално високо, това води до множество здравословни проблеми като коронарни заболявания, нисък имунитет и дори рак. В изследване, проведено от AIIMS, Ню Делхи, бе доказано, че нивото на антиоксидантите е по-високо и че увреждането на ДНК-то и на клетките е по-ниско при практикуващите Сударшан крия.

Редовното практикуване на Сударшан крия подобрява капацитета на белите дробове и пулмонарните функции, особено при хората, страдащи от Хронична обструктивна белодробна  болест (ХОББ) и астматичен дистрес.

Най-важният антиоксидант в тялото ни е предпоставка за нашето здраве

Медицинско изследване бе проведено в град Махаращра за оценяване на въздействието на Сударшан крия върху липидните нива на практикуващите тези техники, като резултатите бяха сравнявани с липидните нива на сходни по възраст участници в контролни групи. Открито бе, че практикуващите Сударшан крия имаха по-ниски нива на общия и на вредния (LDL) холестерол в сравнение с участниците в контролните групи.

Как въздейства Сударшан крия върху душата

Духовното пробуждане е един от крайъгълните камъни в Сударшан крия. Макрокосмическото единство, което може да се изпита от практикуващ тези начини на дишане се казва, че освобождава човека от всички емоционални и физически проблеми, които го потискат. След като веднъж практикуващият усвои системата Сударшан крия и я практикува редовно, целият живот на този човек преминава през трансформация, споделят практикуващите Судрашан крия. Негативните мисли биват изхвърляни от организма посредством усилено дишане, а в сетивата прониква позитивност. Холистичният начин на живот посредством практика и дела отвежда практикуващия Сударшан крия до ниво на единство с природата и това е ключът към добре живян балансиран живот.

5 отговора за премахване на блокажите в живота

Как въздейства Сударшан крия върху обществото

Сударшан крия обикновено се преподава в групи. Причината за участие е различна за всеки човек. Един може да страда от физически проблеми, които засягат неговото/нейното здраве, докато друг може да се притеснява от емоционална травма и неразрешени конфликти. Но сближаването на хора посредством Сударшан крия  премахва разделенията, които ги фрагментират в ограничени личности, и те успяват да общуват един с друг по-съпричастно на хуманитарно ниво. Подобрението на хормоните, които ни карат да се чувстваме добре и снижаване на стресорите водят до по-добри социални взаимоотношения и позитивност.

Ползите от практикуването на Сударшан крия са разнородни и включват физическо, емоционално, душевно и социално благосъстояние. Чрез постоянното практикуване на Сударшан крия, хората успяват да откриват проблемите, които ги възпират да живеят живота си с пълен потенциал и това им позволява да се излекуват.

10 начина да открием силата на положителното мислене

Обаче, трябва отново да подчертаем и да помним, че човек не може да е самоук в Сударшан крия. Най-добре е да започнете да изучавате Сударшан крия с помощта на сертифициран учител, както и да практикувате метода искрено и с вярата, че той ще ви предостави всичките си ползи.

Как да пречистваме тялото си чрез дишане можете да видите във видеото тук.

Прочетете още:

Как да балансираме седемте си чакри за оптимално здраве

Съзерцаване на слънцето: Защо трябва да го правиш!

Храни и техники за здрави бели дробове (и какво да избягваме)

Психическото състояние наистина е много важно за здравето

Героите в Мечо Пух страдат от психични заболявания

Капките на д-р Бах, чуден лек за отрицателни емоции и болка

Налтрексон: Лекарството, за което вашият лекар би следвало да ви е казал, но не е

Солна терапия за мощна лечебна детоксикация и при куп други здравословни проблеми

Източник:

https://blog.getgrowfit.com/essential-steps-benefits-sudarshan-kriya-beginners/

Снимка: Boldsky.com; Just Be Best

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *