Лекарите насърчават родителите по света да запазват млечните зъбки на децата си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

baby-teeth

Падането на първото зъбче се е превърнало в ритуал за децата в целия свят. То е признак, че растете и ставате по-големи. И в повечето случаи, то също така означава, че на сутринта ще намерите парички под възглавницата си от „Феята на зъбките”.

А ако вече имате собствени деца, може би помните как поемате отдавна почитаната роля на Феята на зъбките и поставяте монета-две под възглавницата на децата си, за да ознаменувате този нов етап в живота им. И те си купуват нещо мъничко или добронамерено предават монетата нататък, за да поддържат ритуала жив.

Но какво правите със зъбчето след като го замените за долар? Някои хора го пазят от сантиментални подбуди, но много просто го изхвърлят. В крайна сметка, за какво ви е падналото зъбче на детенцето ви?

Оказва се, че има много неща, които можете да направите с него.

Изследване от 2003 година показа, че млечните зъби са богат източник на стволови клетки, които представляват прото-клетки, от които могат да се отглеждат множество видове клетки при необходимост.

Това означава, че по-късно през живота, ако детето се нуждае от подмяна на тъкан поради каквато и да било причина, стволовите клетки от бебешките им зъби могат да се използват за набавата на необходимата тъкан. Направо невероятно!

Прочетете още за млечните зъбки: Невероятните свойства на кехлибара при никненето на млечните зъбки

Както казахме, падането на млечните зъби, както ги наричаме е ритуал за всяко дете по света.

Повечето хора си спомнят клатенето, което показва, че това предстои, както и последващата дупка между зъбите, когато зъбчето най-накрая падне.

Но кое е нещото, което помним най-вече? Обещанието, че Феята на зъбките ще ни даде паричка в замяна!

Традицията със зъбчетата датира още от старата норвежка култура, в която млечните зъби се считали за късмет.

Други култури по целия свят също имат свои типични традиции свързани с падането на млечните зъбки.

Както се оказва, бебешките зъби наистина носят късмет, но не толкова магически, а по-скоро лечебен — макар че съвременната медицина е направи изключителна!

През 2003 година изследване откри, че млечните зъбки съдържат стволови клетки и че ако те се съхранят веднага след падането им, стволовите клетки могат да се запазят с години в случай на здравословни проблеми по-нататък в живота.

Така че ако досега ви се струваше готино получаването на монетка срещу зъбче, то възможността за отглеждане на всякакви тъкани от сърдечни клетки до мозъчни клетки за възстановяването на увредени тъкани е направо е направо прекрасна.

Но има една уловка: млечното зъбче трябва да се запази свежо. Стволовите клетки деградират и губят способностите си с времето.

Така че слагането на зъбките в кутия няма да свърши работа.

Вместо това, родителите използват услугите на Store-A-Tooth за правилното съхранение на зъбките на децата си.

Зъбите се поставят в камера за криоконсервация с течен азот, където стволовите клетки остават незасегнати и готови за употреба с години.

Ако по-късно през живота детето, което вече може да е пораснало, се нуждае от своите стволови клетки, зъбите се изваждат и изпращат на лекаря.

Изглежда, че със суеверията си относно млечните зъбки всяка култура в крайна сметка макар и да е странно е предусещала магическите им сили!

 

Източник:

http://www.explorehealthyfood.com/doctors-urging-parents-everywhere-keep-kids-baby-teeth/

Снимка: www.mssnaturalbeauty.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *