Защо и как да прочистим тялото си СЕГА

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

В традиционната китайска медицина есента е отлично време през годината за провеждането на ненатрапчиво детоксикиращо прочистване за по-добро здраве и уелнес.

detox-time

Според древната философия, всеки сезон се свързва с различни елементи и органови системи в тялото. Есента е сезонът, в който акцентът се поставя на дебелото черво, белите дробове и емоциите на печал или мъка. При това положение, леката есенна детоксикация с използването на пречистваща тялото диета, естествени хранителни добавки и методи, включващи ума и тялото като медитативно дишане, предлага идеален начин за облекчаване на организма, подобряване на храносмилането и повишаване на цялостното здраве. С помощта на ненатрапчиво прочистване на физическите, умствени и емоционални токсини (включително от тежки метали, пестициди, токсини в околната среда; токсични емоции и модели на мислене и т.н.) ние можем в голяма степен да стимулираме енергията и жизнеността си в подготовката ни за идващата зима.

Признаци за токсично пренатоварване

Токсичното пренатоварване в тялото може да се прояви посредством зашеметяващи по  обхват симптоми. Най-често срещаните са хронични храносмилателни оплаквания, ставни проблеми, заболявания на кожата, упорити алергии, чести настинки или грип, болки в главата и тялото, летаргия, напълняване, раздразнителност и замъгляване на мозъка. (Ако обаче изпитвате редовно някой от тези симптоми, важно е да отидете на лекар, за да изключите други възможни заболявания).

Ползи за здравето от ненатрапчивата детоксикация                                                      

Обичайно, детоксикиращите органи и системи в тялото—черен дроб, бъбреци, храносмилателна система, лимфна система, бели дробови и кожа—успешно елиминират повечето замърсители. В днешния свят, обаче, много от нас можем да извлечем значителна и забележима полза от леко сезонно прочистване. Въздействията върху здравето са много и често могат да се усетят в рамките на дни, по-конкретно повече енергия и жизненост. Други важни ползи включват подобрено храносмилане, снижаване на възпалението, стабилизиране на кръвната захар, повишено кръвообръщение, по-здравословно тегло, балансирани хормони, по-чиста кожа и подобрено здраве на всички нива. Дългосрочното излагане на токсини винаги се свързва с множество видове рак, диабет и други хронични животозастрашаващи заболявания.

Начало: Как да избегнем „лечебна криза”

Когато се заемат със сезонно прочистване на тялото, хората понякога се чувстват по-зле първоначално. Това обикновено се нарича „лечебна криза” и често се приема за добър знак за това, че програмата за прочистване действа. Обаче, този начин на мислене е погрешен: Всичко, което ви кара да не се чувствате добре очевидно ще направи много трудно придържането ви към програмата, и може дори да причини допълнителни проблеми. Обичам да използвам метафората с кухненските чекмеджета. Ако програмата ви на прочистване е така интензивна, че ви кара да „изхвърляте” всичко от „кухненските си чекмеджета” наведнъж, ще се получи голяма бъркотия, която ще ви е трудно да оправите. Но ако действате бавно и стъпка-по-стъпка, пълната детоксикация е много по-контролируема – и може дори да е приятна!

Кризата на детокса в голяма степен може да бъде избегната с простото следване на правилните стъпки с лека и постепенна скорост. При детоксикация са важни „циклите на детокса” и последователността, в която органите и детоксикиращите системи действат, за да изхвърлят токсините и шлаките. Като първо внимателно прочистваме кръвта и кръвообръщението с диета и с правилните хранителни добавки и като следваме реда в „циклите на детокса” в телата си, ние можем да се насладим на много по-ненатрапчиво и по-ефикасно прочистване.

Започнете с алкализираща тялото диета

Алкалната, основана на растения диета, изградена най-вече от зеленчуци, плодове, пълноценни бобови и несъдържащи глутен зърнени храни формира основата на успешното пречистване. Зеленчуци като зелени листни, кръстоцветни и морски водорасли са чудесен пример за пречистващи и алкализиращи храни.

Още по темата: Алкалната диета: Основа за по-добро здраве

Напитка от лимон и зехтин за мощна детоксикираща терапия

Една от любимите ми добавки е класическата напитка от лимон и зехтин. Прави се лесно, не струва много и драматично стимулира всяка програма за прочистване като осигурява подкрепа на черния дроб и жлъчката.

Трябват ви:

  • 1 органичен лимон, нарязан на парчета
  • 1 супена лъжица органичен зехтин
  • 1 ¼  ч.ч. филтрирана вода
  • Блендер

Махнете семките и смелете лимона в блендера с водата и зехтина. Прецедете съдържанието и го пийте всяка вечер преди лягане на празен стомах. Като допълнителен бонус, много хора откриват, че тази освежаваща напитка подобрява съня.

Билки и хранителни вещества

Както вече споменах, важно е да започнем бавно като първо прочистим кръвта и храносмилането от циркулиращите токсини. Има безопасни и ефикасни начини за постигането на това, включително пектин и алгинати. Това е първият етап на детоксикация, който може да продължи от един до три месеца, придружен с алкализираща диета и други ненатрапчиви хранителни добавки за детокс като лечебни гъби и стимулиращи храносмилането средства (виж по-долу).

След първоначалния период, вие ще сте дали на тялото си достатъчно време да изхвърли циркулиращите токсини, осигурявайки място за по-дълбок процес на детоксикацията. За този по-задълбочен процес се нуждаете от формула, съдържаща смес от силни билки и хранителни вещества, които подкрепят естествените прочистващи канали на тялото, включително черния дроб, бъбреците и кожата за по-пълното елиминиране на токсините.

Лечебни гъби

Лечебните гъби проявяват уникална интелигентност в тялото: Те биват привлечени в конкретни места вътре в тялото, които са били увредени от токсини, наранявания или болест. Те са чудесни съюзници по време на всички фази на прочистването, защото могат да помогнат за безболезненото елиминиране на токсините от органите и тъканите където те може да са складирани от години. Освен това, гъбите помагат за зареждането на имунната система, подсилват храносмилането и сърдечно-съдовото здраве и така нататък. Богата формула от лечебни гъби, която съдържа синергична смес от органични гъби е силно препоръчана за премахването на токсините от инертните места в тялото. Тези гъби също така осигуряват видимо подсилване на жизнеността като цяло.

Укрепване на храносмилането

Друга важна част от всяка детокс програма е подсигуряването на подкрепата, от която се нуждае храносмилателната ви система. С богата хранителна добавка за храносмилането вие можете да подсилите процесите на разграждане и изхождане, както и да предоставите подкрепа на имунната функция и са подсилите детоксикацията. Хранителни добавки, съдържащи комбинации от съставки като семена от нар, екстракт от галангал, пипер, канела, екстракт от кардамон, мандарина, корен от женско биле, джинджифил, корен от бамбук, екстракт от семена на лотос; лечебни гъби като херициум, майтаке и пория; храносмилателни ензими като амилаза, алфа-галактосидаза, протеаза, фитаза, инвертаза и липаза; основни минерали като цинк и хром.

Изброените растенията и хранителни вещества действат нежно, но ефикасно за стимулирането на мудното храносмилане, намаляват вредните бактерии от стомашно-чревния тракт и облекчават симптомите на подуване на корема, гадене, газове, задържане на течности и лошо храносмилане. Такава хранителна добавка е много важна по време на прочистване, когато храносмилането трябва да функционира възможно най-добре, за да осигури ефективното елиминиране и изхвърляне на токсините.

Пре- и пробиотици

Качествените хранителни добавки с пребиотици и пробиотици също са много важни по време на прочистването. Една от целите на прочистването и детоксикацията е да се прочистят червата от вредните бактерии, гъбички и паразити. Въвеждането и храненето на полезни бактерии в стомашно-чревния тракт с пре- и пробиотици значително помагат за намаляването на вредните агресори и подобряват цялостната среда в стомаха и червата, водейки до повишени способност и жизненост на храносмилателния процес.

Още по темата: Пробиотици и пребиотици: Каква е разликата?

Лечения и упражнения

Критично е нещата да се движат непрекъснато по време на прочистването, така че токсините (и афективните умствени/емоционални състояния), които са в процес на изхвърляне не остават инертни нито създават нови места на застой в тялото. Дайте най-доброто от себе си и правете леки до умерени упражнения, дори и това да е само 15 минутна разходка, всеки ден докато трае прочистването. Освен това, има конкретни лечения, които подсилват движението на жизнената енергия вътре в тялото и те могат да са много полезни за задълбочаването и подсилването на процеса на прочистване. Акупунктура, лимфен дренаж, терапия с микроток, хомеопатични лечения, сауни с инфрачервена светлина, йога и Ки гонг, упражнения за дишане са само някои от най-важните способи за подсигуряване движението на жизнената енергия вътре в тялото за стимулиране на естествените процеси на детоксикация.

Прочетете също: Сезонно 3-дневно очистване на лимфната система, за да сте здрави през цялата година

Хидратация

Обезводняването може да доведе до възпаление и оксидативен стрес, а те повишават токсичността в тялото. Пийте много и чиста вода и билков чай, за да спомогнете изхвърлянето на токсините от тялото и да поддържат плавното протичане на естествените му детоксикиращи функции. Добрата хидратация е от основно значение за цялостното здраве.

Какво да кажем за клизмите?

Много хора препоръчват промивките на дебелото черво и клизмите по време на детоксикация като начин да се помогне на дебелото черво да си върши работата. Тези терапии са полезни при някои хора (които се кълнат в тях), но е важно да разберем, че този метод на детоксикация засяга малък аспект от общото прочистване на тялото и че той не е най-важният.

Вижте този метод: Естествена детоксикация на тялото за прекрасно здраве

Успешното прочистване използва билки и хранителни вещества наред с правилна диета и упражнения с цел безопасното и естествено внасяне на баланс във вродените на тялото процеси на детоксикация. В резултат на това човек се сдобива с по-голяма жизненост и цялостно здраве по естествен начин.

Д-р Айзък Илайъс

 

Източници:

http://easyhealthoptions.com/why-you-should-cleanse-now/

http://www.dreliaz.org/recommended-product/for-digestive-health/

Снимка: www.kucharidodomu.cz

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *