Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

fear

Бях на около седем години, когато за първи път се уплаших до смърт.

Обядвах в училищния стол с приятеля си Дарил. Почти съм сигурен, че ядях фъстъчено масло с желе, освен ако не е било по време на някой от ‘здравословните’ периоди, когато мама ни пращаше на училище със сандвичи с моркови и стафиди (дълга история).

Мисля, че имах и кисело мляко. И когато осъзнах, че съм забравил да си взема лъжица, отидох до бюфета, взех една и се върнах на масата.

Поради някаква причина ми хрумна, че ще е забавно да се опитам да огъна лъжицата. Не съм сигурен дали бях видял някой по телевизията да го прави или пък репетирах магически фокус (като дете бях маниак на тема магически трикове), свързан с огъването на лъжици.

Във всеки случай, опитах се да огъна лъжицата. И не щеш ли, тя не се поддаде.

Вместо това се счупи… на две.

Започнах да се смея по онзи нервничък начин, който ви наляга когато не знаете какво да правите понататък. „Приятелят” ми ме погледна и каза нещо като „Ще кажа на лелките, че счупи лъжицата…”

От този момент нататък нищо не помня. Наистина нямам идея какво е станало след това. Силата на страха, който ме връхлетя в момента, в който помислих, че ще ме ‘изпортят на лелките’ бе достатъчна, за да замъгли всичките ми мисли.

Доколкото знам, страхът, който изпитах за първи път тогава никога не ме е напускал.

Приятел, враг или спътник?

През годините моите взаимоотношения със страха се промениха. Отпърво изобщо не знаех, че той управлява живота ми.

Страхът ми от бъдещето ме възпираше да предприемам стъпки, които трябваше да предприема и ме подтикваше да правя други неща, които не трябваше да правя.

Страхът ме контролираше сякаш бях марионетка. Дърпаше конците ми. Върви насам, кажи това, направи онова.

Когато пораснах, започнах да приемам страха като противник. Нещо, с което да се боря, да контролирам, управлявам и преодолявам.

Като музикант, който си скъсваше задника, за да изгради кариера на изпълнител, аз бях изпълнен със страх почти всеки ден от живота си. Съботните вечери вещаеха страх, защото трябваше да свиря в църквата на сутринта. Неделните вечери вещаеха страх, когато трябваше да свиря в часовете по орган в понеделник. Да не говорим за погребеният, и сватбите, концертите, рециталите и състезанията.

Мога да кажа, че страхът ме е съпътствал в живота повече от който и да било човек. Той е винаги налице, в някаква степен, напомняйки ми за нещата, които е необходимо да науча.

Най-лошото при страха не е, че човек непрестанно е изпълнен с усещането на боязън в стомаха. Най-лошото при страха е, че ако му позволите, той незабелязано ще ви ограби от насладата от този дар, наречен живот.

Гледате към света, но забравяте да се забавлявате на макс с онова, което животът ви предлага. Успявате да съществувате, но не успявате да живеете истински.

Как да се справяме със страха

Първо, изяснете си какво е страхът на най-базовото му ниво. Страхът не е нищо повече от енергия. Той е същата онази енергия, която захранва почти всяка част на тялото и живота ви. Това е нито хубаво, нито лошо.

Второ, разберете, че страхът не означава, че сте ‘съсипани’. Вие не сте победени. Не сте парче фабричен  продукт, някак убягнал на качествения контрол без да бъде инспектиран. Вие сте човекът, който е трябвало да бъдете.

Страхът е част от този човек. Той е част от човека, който сте. Така че инвестирането на време и усилия, ‘в опит да се отървете от него’, е съвсем неразумно. От опит знам, че това също така не върши работа. Всъщност, колкото повече се опитвате да се отървете от страха, толкова по-лошо става положението. Това е така, защото като насочвате повече енергия към проблема, вие всъщност само го подхранвате.

Трето, ако сте изпълнени със страх, разберете какво означава това по отношение на запасите от енергия, които имате на разположение, за да можете да продължите напред към целите си.

Истината е, че имате огромни запаси енергия на разположение за пътешествието си. Страхът е доказателство за верността на това. Страхът е огромен източник на енергия. Номерът е да използвате тази енергия осъзнато, а не подсъзнателно.

И така, какво да правим със страха?

Що се отнася до справянето със страха, аз най-накрая осъзнах, че няма с какво да се боря. Няма нищо за отблъскване. Няма нищо, от което ‘да се отървавате’. Има само избор да приемете положението или да се борите с положението.

Когато приемете страха като спътник, вие преставате да се борите с него. Когато спрете да се борите с него, вие преставате да го храните. И когато вече не храните тази вихрушка от енергия, тя може да се впрегне за неща, които са далеч по-важни за вас.

Не е необходимо да убиете страха си или ‘да се отървете от него’. В крайна сметка, той е част от вас. Вместо това, вие трябва да погледнете право в него и да кажете, „това е част от човека, който съм в този момент”. ПРИЗНАЙТЕ СИ ГО. Приемете го. И след това продължете напред по посока на целите си.

Спрете да търсите освобождение от страха и просто започнете да живеете живота си.

Джейсън Лестър

Източник: Early to Rise, How to Deal with Fear, 21 May 2013

Снимка: mujercristiana.blogspot.com

За по-успешно справяне със страха, прочетете също:

Положителното мислене: спиране на нежеланите мисли;

както и мудрите:

Абхая – жест за осигуряване на защита; и 

Безстрашие – контрол над емоциите

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *