Изненадващите ползи за здравето на древната билка сминдух

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Може би използвате сминдух като подправка за ястия. Обаче, в исторически план сминдухът е бил най-популярен като лечебна билка.

Сминдухът е известен със способността си да лекува всичко от разстроен стомах до снижаване на холестерола, и е възхваляван от древните египтяни за ползите, които предоставя за здравето.
Повечето хора, които използват сминдух го знаят като подправка за готвене. Всъщност характерният му вкус е толкова приятен, че подправката се използва за овкусяване като се започне от различни храни и си се стигне до тютюна. Но както вече казахме, от древността насам сминдухът е най-популярен като лечебна билка. Други названия на сминдуха са тилчец и замбун. Познат е със способността си да прави всички от лекуване на разстроен стомах, до снижаване на холестерола. Още в древен Египет сминдуха е ценен заради лечебните си свойства — първата отбелязана употреба на сминдуха е описана в древен египетски папирус от 1500 г.пр.н.е.

Естествени убийци на паразитите, 9 билки

Ето някои от ползите от приема на сминдух:

  • подсилва либидото
  • облекчава стомашните киселини и храносмилането
  • подобрява апетита
  • усилва кърмата
  • спомага свалянето на температурата
  • облекчава раздразнена кожа
  • снижава възпалението
  • успокоява симптомите на артрит
  • стимулира растежа на косата

Билки съобразно кръвната група препятсват разболяването ви при пътуване

Сминдух при диабет & холестерол

В днешно време сминдухът се използва в лечението на диабет и в проблеми с холестерола. Изследване, публикувано в списанието Nutrition Research проучи действието на сминдуха при диабет. След прием на по 10 грама сминдух на ден при диабетиците се забелязва по-добър контрол и търпимост на кръвната глюкоза. Това бе доказано чрез снижаване на глюкозата в урината и от по-добрите стойности на глюкозата в кръвта. Същото изследване показа и ползи, свързани с холестерола в кръвта.

Тази билка може да е начин, спомагащ отблъскването на енергийните сривове по обяд, както и за спомагане на стабилизирането на кръвната захар и за борба с диабета. Сминдухът е доказал, че снижава инсулиновия отговор в тялото към храната и че помага за поддържането на нормални нива на серумна глюкоза като забавя скоростта на усвояването на въглехидратите и по този начин снижава необходимостта от инсулин. В резултат на това сминдухът също така е доказал, че снижава инсулиновия отговор на тялото спрямо високо гликемичните храни. В изследвания уникалното съотношение, наречено галактоманан или това между галактозата и манозата в сминдуха снижава нивата на глюкоза в урината на участниците с цели 54%. Сминдухът може също така да спира усвояването на мазнините и да спомага отслабването като повишава усещането за ситост. Изследвания показват също така, че билката е ефикасна в снижаването на нивата на захарта в кръвта след хранене. Накратко, сминдухът препятства рязкото покачване на кръвната захар след консумацията на въглехидрати.

Магическите сили на някои билки и как да ги използваме за здраве и благоденствие

Сминдух срещу стареене & за оздравяване

Освен че помага при висока кръвна захар и диабет, сминдухът съдържа и холин, съединение, доказало че спомага мисловния процес, забавя умственото стареене, както и успокоява ПМС, намалява болките при менструация и симптомите на менопаузата. Билката се използва и за стимулирането на растежа на нови клетки в гърдите и уголемява гърдите, както и се използва за производството на синтетичен естроген.

Сминдухът спомага отслабването. Здравият стомах означава по-добро храносмилане, по-малко подуване, изхвърляне на токсините и по-добър контрол на телесното тегло. По чаена лъжичка сминдух на прах, смесена с чаена чаша топла вода е чудесен лек за овладяване на запека. Освен че е естествен диджестив, сминдухът на прах също така помага за облекчаването на стомашната и чревна лигавица. Билката намалява киселинността и стомашните киселини. Сминдухът също така стимулира метаболизма и създава топлина в тялото, която естествено му помага да гори мазнини при физическа активност.

Сминдухът контролира хипертонията. Билката е богат източник на калий и натрий, така че приемът на сминдух на прах всеки ден снижава високото кръвно налягане.

Сминдухът е полезен за сърцето. Освен че контролира високото кръвно налягане и холестерола, билката е доказала и че стимулира здравето на сърцето. Сминдухът също така снижава вероятността от атеросклероза (стесняването и втвърдяването на артериите), която иначе може да доведе до инфаркт.

Сминдух се използва и в лечението на респираторни и стомашни заболявания. Той се използва при алергии, бронхит, храносмилателни заболявания, запек, емфизема, чревни газове, стомашно чревни спазми, главоболие, белодробни заболявания, натрупване на слуз и кожни обриви. Той е особено ефикасен заради способността си да успокоява храносмилателния тракт.

Като народно лекарство сминдуха се използва от кърмачките за подсилване на кърмата. Сминдуха може да се използва и при херния, еректилна дисфункция и други проблеми на мъжете. Можете да го използвате на лапи за лечението на възпаление, мускулна болка, рани и екзема.

Пет билки естествено подобряват кръвообръщението и сърдечното здраве

Как да използваме сминдух

За лечебни цели е добре да се възползваме от сминдуха под формата на семена, цели или счукани. Гореизброените ползи, предоставяни от сминдуха на прах силно се увеличават, когато приемате органичен сминдух. Органичният сминдух на прах ви помага да извличате ползите от натуралните хранителни вещества без страничните ефекти от вредните химикали.

Вкусът му много специфичен и може да ви се стори леко горчив. Можете да го използвате за подправка на всяко ястие от пържените яйца сутрин, до основните ястия на обяд и вечеря. В хранителните добавки се използва по-концентриран екстракт от сминдух, отколкото съдържат семената на билката.

Прочетете още:

Ментово масло за множество ползи за здравето, рецепта

Салвията ни спасява от болестите, защото е едно от най-лековитите растения на света

5 изненадващи употреби на конопеното масло

Ацтекска „магия” прави чудеса за зрението

Как да си набавяме ежедневна доза от борещите рака

Канабидиолът скоро ще се използва в спешните отделения да препятства увреждания от инсулт и инфаркт

Вижте кои заболявания лекува магнезият и най-добрите 5 билкови източника

Източници:

https://www.jonbarron.org/herbal-library/herbs/fenugreek?utm_campaign=Daily%20Health%20Tips%2C%20Mon-Fri&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=77244017&_hsenc=p2ANqtz-_PC1TkufEr52J6xNG5151EzpJ6jCe5KbWdgosVgn8qwq1Dw0-EOKht7v7VUesNwBe-UE3ICct_mAmCK-ZClz_sadw73Q&_hsmi=77244017

https://www.24mantra.com/organic-food/7-health-benefits-of-fenugreek-powder/

Снимка: https://pyramidsherbs.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *