Ацтекска „магия” прави чудеса за зрението

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

marigolds

Древните ацтеки били находчиви. Те нямали коне… не използвали колелото… нито дори метални оръжия. Но въпреки това изковали огромна империя.

Правели богати на протеин „торти” от водораслите, които растели в езерото край столицата им, Теночтитлан. Построили широки, издигнати пътеки, водещи до града и канали за да пренасят стоки с лодки. И пътищата им се простирали на стотици километри във всички посоки.

Но може би най-важният принос на ацтеките в историята е едно непретенциозно цвете. За ацтеките то било лек… и магия… и растяло на воля по полетата. Ацтеките дори вярвали, че това цвете пази от удавяне.

Испанските пътешественици пренесли цветето в Испания през шестнадесети век. То бързо станало популярно декоративно растение благодарение на ярките си оранжеви и жълти цветове. След това било пренесено в цяла Европа и в Африка. А накрая и в Северна Америка.

Вече никой не вярва, че това цвете е магично. Но то е може би най-близо до истинската магия сред растенията. Нарича се невен или календула.

За ацтеките невените олицетворявали слънцето и те ги свързвали с ацтекската богиня Шочикецал, богиня на любовта, брака, проституцията, патрон на тъкането, преденето, музиката, рисуването, дърворезбата, магията, изкуствата и танците, както и на земята на мъртвите, което е една от причините невенът да се предлага на Деня на мъртвите.

Днес ще погледнем как мексиканският невен, наричан също ацтекски невен може да ви помогне светът за вас да остане по-бляскав и по-цветен за много години напред.

Истинската красота на невените е в очите на този, който ги гледа

Невените са едни от най-популярните декоративни цветя в света. Ще ги откриете в безброй цветни градини. Хората, които отглеждат органични растения дори ги садят близо до посевите си, вярвайки (погрешно), че те отблъскват мравките.

Невените са също така популярни като естествена боя. Те с готовност „даряват” яркия си жълт, златист или оранжев цвят. Всъщност, давайки невени в храната на птиците, популярна марка пилета използва растението за добавяне на „здравословен” цвят на продукта си… както и за яркия оранжев цвят на жълтъците.

И именно този цвят съдържа истинската магия на невените. Защото е създаден от каротиноиди – семейството на витамин А.

Витамин А и неговите „братовчеди” са много важни за доброто зрение. Което е причината екстракт от невен да има в множество препарати за очи.

Както казах, витамин А е особено важен за доброто зрение. Но един от най-близките му роднини може да е дори по-важен за запазването на света ви ярък и цветен. Този „братовчед” се нарича лутеин. А невените на ацтеките вероятно са най-добрият източник на това така важно хранително вещество.

Защо да отглеждаме невени? Комарите ги мразят!

Защо невените: Най-многото не винаги е най-доброто

Преди да ви покажа защо се нуждаете от много лутеин, нека оборим един мит. Количеството не винаги означава качество. Ето защо…

Невените на ацтеките не са най-богатият източник на лутеин в света. Честта се пада на микроскопично растение, наречено „микро-водорасло”. Но има малък проблем, съпътстващ тези дребни растения. Те съдържат много повече от ценния лутеин от листенцата на невените.

Но, те не си го дават лесно. Не можете да се доберете до много от този лутеин в микро-водораслите, освен ако отделните клетъчни стени не се начупят или разградят. А те са много здрави. Така че производителите се изправят пред дилема…

Извличането на лутеина от тези малки растения е скъп процес. Така че цената на продукта удря тавана. Или, просто споменавате на етикета наличното… като знаете, че повечето от него просто ще премине през организма на купувачите неусвоено.

От друга страна, лутеинът в листенцата на невена е силно бионаличен, което означава, че лесно се усвоява от организма. Те може да съдържат по-малко лутеин от микро-водораслите… но са в състояние да предоставят много повече от това важно хранително вещество много по-евтино.

Ярките и пъстри цветове могат да добавят много светли и цветни спомени в бъдеще ви.

Безценната за зрението очанка е истинско съкровище за здравето

calendula-officinalis-herb_orig

Отключете тайната към ясен и жив свят

Преди почти 20 години международен екип показа, че невените са богат източник на две ключови за зрението хранителни вещества: лутеин и зеаксантин. Но, особено на зеаксантин.

Листенцата на невена, откриха те, са буквално заредени с лутеин. И в тях той е много лесно усвоим. Вижте защо това е добра новина…

Ултравиолетовите (UV) лъчи на слънцето непрестанно бомбардират очите. UV лъчите са причината за изгаряне на слънце. А очите – далеч по-чувствителни от кожата – биха „изгорели” без защита.

Ето защо в очите си имаме така да се каже вградени слънчеви очила. Става дума за така наречения макуларен пигмент. И този пигмент е изграден от двама „братовчеди” на витамин А – лутеин и зеаксантин. Но най-вече от лутеин.

Макуларният пигмент усвоява UV лъчите – защитава срещу увреждането на чувствителните клетки, докато видимата светлина прониква в тях – и слага начало на процеса, който наричаме зрение.

Изследвания показват, че колкото по-дебел е слоя на макуларния пигмент, толкова по-малко вероятно е да пострадате от увреждане на чувствителните към светлината клетки на ретината. Те показват също така, че пиенето на лутеин и/или зеаксантин може да осигури допълнителни защити от увреждането.

Всъщност, изследване в Международния университет на Флорида откри, че пиенето на лутеин дори само за 20 дни може да доведе до по-дебел макуларен пигмент… и може да спомогне за снижаване количеството увреждащи лъчи, които достигат до ретината с до 40%.

Ако това беше всичко, което лутеинът правеше и то щеше да е достатъчно. Но други изследвания показват дори още ползи за здравето.

Изхвърлете очилата си! Използвайте една едничка билка и подобрете зрението си с 97%

Представете си по-ясен, по-цветен свят

Стара поговорка казва, „първо губим очите си”.

Това може да е вярно за някои хора. Но на всеки, който приема правилната комбинация от хранителни вещества, тя е равна на мит.

Изследване от 2006 година разкри, че пиенето на лутеин и/или зеаксантин стимулира по-плътен слой на макуларния пигмент. Но това не е всичко. Доброволците, които взимали тези хранителни добавки, показали подобрение също във виждането на червените и/или зелените нюанси.

Но и това не е всичко. Изследване на Opthalmic and Physiological Optics през 2010 година отведе нещата още по-далече. Това изследване показа, че лутеинът и зеаксантинът стимулират по-ясно и по-ярко зрение.

Заедно тези изследвания показват, че…

• човек може да усети резултатите след само 20 дни
• светът ви може да стане по-цветен
• размитите образи могат да приемат зрителна яснота.

А – през 2014 година – последващо изследване на прочутото AREDS показа, че лутеинът (и зеаксантинът) може би са най-добрата ви възможност за дългосрочно здраве на очите.

Това последващо изследване показа, че лутеинът и зеаксантинът имат мощно действие срещу UV увреждането. И тази комбинация е всъщност по-безопасна от пиенето на бета-каротин за здравето на очите.

И така, невените на ацтеките са богати на лутеин. Но те са и добър източник на зеаксантин. Което означава, че тези цветя могат да предоставят всичките ползи, изброени тук. И на далеч по-ниска цена от хранителна добавка с микро-водорасли.

Как да използваме невените

Листенцата на невена (Calendula officinalis) могат да бъдат изсушени и да се използват като подправка вместо шафран или да бъдат накиснати в гореща вода за чай или да се използват пресни в салати. Не забравяйте, че невените са билка и както е с всяка билка има риск от неблагоприятни реакции или странични ефекти. Ако в момента ви лекуват за заболяване или пиете каквито и да било лекарства, говорете с лекаря си преди да консумирате билкови продукти дори това да са невени.

И понеже ползите за здравето и красотата от това слънчево цвете далеч не могат да бъдат изчерпани в една статия, запазваме си удоволствието да публикуваме поне още една статия за невероятните и безбройни ползи от невените.

Още ползи от невените, домашни лекове и история на успеха вижте в продължението:

Чудотворната сила на невените в действие

Източник:

https://bestlife-herbals.com/aztec-magic-works-wonders-healthy-vision/
Снимки: MolyAbundance Lifestyle and Garden

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *