Черен кимион – Еликсирът на живота, който лекува всичко освен смъртта

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

black-seed-oil

Познат като чудодейното лечебно семе на Исляма, черния кимион е наричан също хабатул барака, което означава „благословени семена”.

Семената на черния кимион (Nigella sativa) се използват за лечебни цели от повече от 3300 години, още откакто са датирани при откриването им в гробницата на египетския фараон Тутанкамон. Растението принадлежи към семейство лютокови и има черни, дребни и прилични на слънчогледовите семена.

Има сведения, че тези „магически” семена се използват от незапомнени времена в Близкия изток, Средиземноморието и Индия да лекуват като се започне от леко главоболие и кожни възпаления и се стигне до тежки заболявания, които се е считало, че по друг начин е невъзможно да бъдат излекувани. Черният кимион се приема в целия Близък изток за една от най-ефикасните противоракови билки, която някога е съществувала…

 • Клеопатра е използвала черен кимион за разкрасяване.
 • Царица Нефертити използвала масло от черен кимион, за да придава блясък на косата и ноктите си.
 • Хипократ лекувал с черен кимион храносмилателни и метаболитни заболявания.
 • Пророкът Мохамед го наричал „лек за всичко с изключение на смъртта”.
 • Археолозите дори потвърдиха, че фараонът Тут е имал шишенце с масло от семената на черен кимион в гробницата си – за да го използва в задгробния си живот.

Никак не е за чудене, че маслото от семена на черен кимион се използва от практикуващите Аюрведа и традиционна китайска медицина в продължение на хиляди години за сякаш безкраен списък от заболявания като се започне от мигрена и диабет и се стигне до рак. В последните години този лек непрекъснато е обект на изследвания, които потвърждават отдавна известните му ползи за здравето.

Прочетете също:

Семената на черния кимион са толкова лековити, че непременно трябва да ги включите в деня си

Наричат го „лек за всичко”…

Доказано ефикасен срещу най-страшните и опасни за живота заболявания, включващи рака, но без да се ограничават само до него, бактерии, вируси, язви, диабет, хронично възпаление, заболявания на черния дроб и панкреаса, гъбички и смъртоносни паразити…

Черният кимион може би е най-всеобхватното „съдържащо всичко в себе си” лечебно средство на света. От 1964 година насам има публикувани 458 изследвания на черния кимион – които потвърждават онова, което близкоизточните и северно-африкански култури знаят от хиляди години – черният кимион е наистина чудодеен лекуващ всичко лек.

Природният източник, Nigella sativa, на черния кимион е обект на стотици изследвания за здравето и особено за лечението и превенцията на рака. Една от активните му съставки, тимоквинон, е ефикасна в намаляването на размера на съществуващи тумори. В изследвания с плъхове и хора бе открито, че маслото от семената на черен кимион прави следното:

 • Препятства растежа на туморите с до 50 процента
 • Повишава растежа на здравите клетки костен мозък с до 250 процента
 • Помага за производството на естествен интерферон
 • Демонстрира силни антибактериални и противовъзпалителни свойства
 • Помага за предпазването на тялото от увреждане от химиотерапия и лъчетерапия
 • Деактивира и/или убива определени видове ракови клетки 

Истинското чудо, наречено черен кимион

Черният кимион е едно от най-рано отглежданите растения в човешката история, което означава, че той е бил сред ранните защитаващи живот растения. Тези черни семенца съдържат повече от 100 химически съединения, като някои от съставките тепърва предстои да бъдат открити и изучени.

Прочетете още за тези: Древни чудодейни семена се борят с астмата, рака, диабета…

Основната активна съставка в маслото от черен кимион е кристалин нигелонът. Маслото от семената на черния кимион съдържа и бета стирол, тимоквинон, миристинова киселина, палмова киселина, стеаринова киселина, палмитолеинова киселина, олеинова киселина, линолова киселина, арахидонова киселина, протеини и витамините В1, В2 и В3.

Семената съдържат също така калций, фолиева киселина, желязо, мед, цинк и фосфор. Високото съдържание на фитостероли в маслото от черен кимион е необходимо също така за човешкото тяло за естественото производство на хормони, про-витамин D и жлъчна киселина – спомагащи предпазването от ендокринни заболявания, имунна недостатъчност и от номер 1 убиецът – атеросклерозата. В резултат на това, тези мънички семенца предоставят на тялото пълна, съдържаща много витамини супер хранителна стойност.

5 „животоспасяващи” причини да консумираме черен кимион ежедневно и да си подсигурим здраве…

Черният кимион е достатъчно силен, за да стимулира имунната система – успешно се справя с опасни заплахи като рак и ХИВ

Д-р Гари Нал казва, „всеки път когато поглъщате черен кимион, вие стимулирате имунната си система да се бори от ваше име и да повишава броя на своите клетки  естествени убийци”, което говори за способността на черния кимион да укрепва имунната система и успешно да лекува дори и най-опасните нападатели като рак и ХИВ.

Черният кимион прави това като стимулира производството на костен мозък и клетки в цялата имунна система. Той повишава производството на интерферон, предпазва нормалните клетки от увреждащото действие на вредните патогени, унищожава туморните клетки и повишава броя на антителата, произвеждащи В клетки в човешкото тяло.

Освен това, черният кимион стимулира цялото тяло. Неговите имуноизграждащи свойства и активни съединения доказано се борят с безкраен списък от заболявания, включително автоимунни, посредством подсилването на производството от страна на тялото на имунни клетки, костен мозък и естествен интерферон. Дори и за хората в най-добро здраве, редовното консумиране на черен кимион може в голяма степен да повиши жизнеността и доброто им физическо състояние.

Не е чудно, че Биг фарма иска да сложи ръка на: Цветовете на кимиона

Рак в 3 стадий изчезва от тялото на йеменка

Йеменка, страдаща от рак в трети стадий копнеела за естествено лечение. Посъветвали я да пие семена от черен кимион с мед по три пъти на ден, както и чесън и мед. След три месеца ракът й напълно изчезнал. Жената продължила да яде тези богати на хранителни вещества храни и след изчезването на болестта си.

Черният кимион не само лекува ракови заболявания като нейното, но изследователите от лабораторията Cancer Immuno-Biology Laboratory в Южна Каролина откриха също, че черният кимион помага и за стимулирането на неутрофил гранулоцитите – най-изобилния вид бели кръвни телца в тялото. Тези неутрофили се целят в раковите клетки преди те да започнат да се делят и ги елиминират преди те да успеят да се превърнат в опасни тумори и в заплаха за тялото.

Побеждаването на „най-смъртоносната” форма на рака се оказва детска игра

Добре документирано е, че Nigella sativa има способността да се бори с много форми на рака, включително с рака на панкреаса. В момента ракът на панкреаса е четвъртата водеща причина за смъртни случаи, причинени от рак в Америка, понеже оцеляването пет години след конвенционалното лечение на рака печално се реализира в само 4 процента от случаите. Изследване, проведено в Раковия център Кимел, Университета Томас Джеферсън, Филаделфия, разкри, че Nigella sativa УНИЩОЖАВА раковите клетки при рак на панкреаса – причинявайки смърт на цели 80% от туморните клетки!

Билката също така спира процеса на генна транскрипция, така че раковите клетки да не могат повече да се възпроизвеждат! Магическата съставка в Nigella sativa изглежда е тимоквинон. Изследователите вярват, че тимоквинонът е обещаващ като превантивна стратегия, както при пациенти, които вече са преминали през операция и химиотерапия, така и като важна превантивна стратегия за хотата, които са генетично предразположени.

Следвай сърцето си, ще ти е нужно

Няма как да се радвате на максимална жизненост, ако не поддържате СЪРЦЕТО СИ ЗДРАВО. Черният кимион е полезен за сърцето и сърдечно-съдовата система по редица различни и впечатляващи начини… Богатото му съдържание на омега 6 и 9 мастни киселини и фитостероли помага за укрепването и повишаването на еластичността на стените на кръвоносните съдове, снижава чупливостта и пропускливостта на капилярите, предотвратява формирането на тромби и снижава артериалното налягане.

Черният кимион също така помага за снижаването на холестерола в кръвта – предпазвайки от формирането на опасната атеросклерозна плака, както предпазва и от развиването на възпалителни елементи в сърдечно-съдовата система като цяло. Освен това, черният кимион се използва при тахикардия, брадикардия, хипотония, хипертония, както и при различни други сърдечни заболявания.

Предпазва от развилите резистентност към антибиотиците „супер микроби”, които вече застрашават бъдещето ни

През 1989 година статия за феноменалните свойства на черния кимион беше публикувана в списанието Pakistani Medical Journal. След това, през 1992 година, в медицинския факултет на Университета на Дака в Бангладеш бе проведено излседване на антибактериалните свойства на черния кимион съпоставени с тези на силни антибиотици. Фактите бяха много впечатляващи – маслото от черен кимион се доказа като ПО ЕФИКАСЕН лек срещу определени видове бактерии, включително срещу онези, които са силно резистентни към антибиотиците.

Чудесен проблем – черният кимион предоставя твърде много неизброими ползи… 

Черният кимион е показал, че съдържа следните свойства, които помагат за формирането на мощната му лечебна стойност:

 • Аналгетик (убива болката)
 • Антибактериално средство
 • Противовъзпалително средство
 • Противоязвено средство
 • Анти-холинергично средство
 • Противогъбично средство
 • Сваля високото кръвно налягане
 • Антиоксидант
 • Спазмолитично средство
 • Противовирусно средство
 • Бронходилататор
 • Инхибитор на глюконеогенезата (противодиабетно средство)
 • Хепатозащитно средство (предпазва черния дроб)
 • Хипотонично средство (сваля кръвното налягане)
 • Влияе добре на инсулиновата чувствителност
 • Индуцира производството на интерферон
 • Ринозащитно средство (пази бъбреците)
 • Антагонист на левкотриените
 • Спира тумор некрозния фактор алфа 

Успешно повлияни от постоянното пиене на масло от черен кимион заболявания:

 • Рак
 • Атеросклероза
 • Дерматит
 • Проблеми с простатата
 • Отпадналост
 • Камъни в жлъчката
 • Камъни в бъбреците
 • Хемороиди
 • Разширени вени
 • Настинки и грип
 • Чревни паразити
 • Летаргия и депресия
 • Паразити
 • Кандида албиканс
 • Алергии и синузит
 • Безпокойство и нервно напрежение
 • Бронхит
 • Колики (при бебетата)
 • Диабет
 • Диария, лошо храносмилане и киселини
 • Главоболия и мигрени
 • Високо кръвно налягане
 • Безсъние
 • Хронична умора
 • Депресия
 • Астма
 • Гъбични и други инфекции
 • Ставни болки
 • Псориазис
 • Мускулна треска

Други терапевтични свойства на черния кимион:

 • Стимулира менструалния цикъл
 • Повишава полезните мазнини в кръвта
 • Подобрява тонуса на тялото
 • Успокоява нервната система
 • Стимулира функцията и отговора на имунната система
 • Стимулира протичането на метаболитните процеси
 • Храни кожата и помага в регенерирането на увредените клетки
 • Снижава нивата на холестерол в кръвта
 • Предпазва от развитието на възпалителни процеси в сърдечно-съдовата система
 • Помага за укрепването и повишаване еластичността на стените на кръвоносните съдове
 • Изчиства акнето
 • Спомага облекчаването от болки в гърба, артрит и ревматизъм
 • Помага за облекчаването на изгаряния
 • Стимулира растежа на косата и дори предпазва от полиоза (ранно прошарване)
 • Подсилва производството на костен мозък
 • Помага при екзема
 • Стимулира производството на урина
 • Подобрява респираторни проблеми/симптоми
 • Бори се с инфекциозните заболявания
 • Предотвратява епилептични припадъци
 • Повишава кърмата при кърмачките

Най-добрият начин за консумиране на черен кимион

МАСЛОТО е най-ефикасната форма, която да консумирате защото е по-концентрирано от целите необработени семена и по-бързо се усвоява от организма. Заради мощната му усвояема концентрация е нужна само 1/ 2 чаена лъжица на доза. Повечето здравни експерти и натуропати препоръчват да се пие по 1/2 чаена лъжица от маслото по два до три пъти на ден за терапевтичен ефект на гладен стомах/преди хранене и при лягане вечер. Може да се пие и по веднъж на ден за поддържане на здравето или като предпазна мярка.

Черният кимион има седативно действие за някои хора, защото маслата са с изтласкващи жлъчния сок характеристики и по мое мнение е най-добре да се приема вечер – когато не го пиете по 2-3 пъти на ден за терапевтични ползи. Можете да пиете маслото само или да го смесвате с вода или сок (чудесно е с натурален мед) или да го добавяте в топъл чай – билков и друг.

Много хора добавят по малко в крема си за лице и в кремовете си за тяло като резултатите са феноменални. Маслото е полезно и като се нанася локано при изгаряния, псориазис и други кожни заболявания. Смесвайте го с мед и/или чесън, за да си приготвяте чудесен тоник, който е ефикасен за стимулирането на имунната система в студеното време и срещу грип. Черният кимион трябва да се пие всеки ден като предпазна мярка при всички заболявания и за осигуряване жизненост и дълъг живот.

Набавяйте си 100% ЧИСТО масло от черен кимион

Непременно търсете (истинско) масло от черен кимион – можете да го намерите като „масло от черно семе” от билката Nigela sativa. Най-добре е да го купувате органично, чисто-пресовано и без никакви добавки – и да го държите в предпазваща от светлината и херметически затваряща се бутилка (Miron).

Невероятните ползи за здравето, изброени по-горе би следвало да са достатъчни да ви убедят да използвате маслото от черен кимион ежедневно!

Бъдете здрави,

Иън Кларк

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/black-cumin/

Снимка: www.vitarian.sk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *