Семената на черния кимион са толкова лековити, че непременно трябва да ги включите в деня си

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Писали сме обстойно за маслото от черен кимион. Днес ще посочим и ползите от семената на черния кимион и как да ги приемаме в тази статия на прочутия в цял свят д-р Джоузеф Меркола.

Статията в резюме:

  • Семената на черния кимион, билка, позната също като черен сусам, луково семе и римски кориандър, имат дълга история на употреба в традиционните системи в медицината
  • Черният кимион е полезен при хронични заболявания като рак, сърдечни заболявания, диабет и други
  • Тази билка е богата на фитохимикали и на други особено важни хранителни компоненти и затова редовният прием на черен кимион предпазва от редица болести

от д-р Меркола

Черен кимион – Елексирът на живота, който лекува всичко освен смъртта

Повече от 650 рецензирани изследвания изучават потенциалните ползи за здравето на „черните семена” от цъфтящото растение Nigella Sativa. Хвалено от древни времена заради разностранните му лековити качества, масло от черен кимион е открито в гробницата на египетския фараон Тутанкамон!

Според преглед на терапевтичния подход, публикуван в списанието Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine:

„Семената на N. sativa широко се използват в лечението на различни заболявания и неразположения. В ислямската литература те се считат за една от най-добрите форми на лечебната медицина. В пророческата медицина (Tibb-e-Nabawi) се препоръчва те да се използват редовно.

Семената на черния кимион често се използват за сваляне на кръвното, тонизиране на черния дроб, като диуретик, храносмилателно средство, спират диарията, стимулират апетита, като аналгетик, като антибактериално средство и при заболявания на кожата”.

Кимионът – подправка за отслабване – как плюс рецепта

Черният кимион има поне 20 фармакологични действия

Черният кимион има широк спектър от фармакологични, потвърдени от науката  действия. Сред тях са:

ПротиводиабетноПротивораковоИмуномодулаторно
АналгетичноАнтимикробноПротивовъзпалително
СпазмолитичноБронходилататорноХепатозащитно
Предпазва бъбрецитеГастрозащитноАнтиоксидантно

Черният кимион понякога се описва дори като „чудодейна билка”, а името му на старо латински „панацея” означава „уникално, лекуващо всичко лекарство”.

Традиционно, черният кимион се използва за подсилване на имунната система, добро цялостно здраве, здраве на храносмилателния тракт, респираторни проблеми, подсилване функцията на бъбреците и черния дроб, и здравето на сърцето. В Азия и Близкия изток семената на черния кимион отдавна се използват за лечението на астма, бронхит, ревматизъм и други възпалителни заболявания.

Древни чудодейни семена се борят с астмата, рака, диабета…

Тинктурата от тези семената традиционно се използва за лечението на лошо храносмилане, липса на апетит, диария, паразитни инфекции и кожни проблеми. Външното приложение на маслото от черен кимион се използва дори като антисептично средство, а печените семена, като лечение за спиране на повръщане.

Най-изобилното активно растително химическо вещество в черния кимион е тимохинонът; други биоактивни съединения в семената включват α-хедерин, алкалоиди, флавоноиди, антиоксиданти и мастни киселини. Някои от най-важните изследвания на ползите за здравето от черния кимион са посочени по-долу.

Рак

Тимохинона се знае, че има противоракови действия. Изследване, публикувано в списанието Drug Discovery Today заключава, че тимохинонът има дълга история на борба с рака ин витро и ин виво (в експерименти в епруветка и в животински изследвания) и модулира 9 от 10-те отличителни признаци на рака.

Екстрактът от тимохинон от черния кимион изглежда е ефикасен срещу рак на кръвта, белия дроб, бъбреците, черния дроб, простатата, гърдата, маточната шийка дебелото черво и кожата.

Забележително ефикасен натурален лек срещу безброй здравословни проблеми

Диабет

Оксидативният стрес снижава ефикасността на панкреатичните β клетки, които контролират производството и освобождаването на инсулина. Като такъв, оксидативния стрес се смята, че играе роля в развитието на диабета.

Черният кимион снижава оксидативния стрес и запазва целостта на панкреатичните β клетки.

Когато хората с диабет консумират по два грама черен кимион на ден в продължение на три месеца това води до снижение на кръвната захар на гладно и на HbA1c и повишава функционалността на панкреатичните β клетки, което подсказва, че черния кимион е „полезна съпътстваща терапия при диабет тип 2”.

Сърдечно здраве

Консумацията на черен кимион се свързва със снижаването на повишените сърдечна честота и кръвно налягане. Тимохинонът в черния кимион също така е полезен при ендотелната дисфункция, съпътстваща много сърдечно-съдови заболявания.

При хората със свързаната с възрастта ендотелна дисфункция, тимохинонът помага за възстановяването на ендотелната функция, отчасти като спира оксидативния стрес и като регулира ангиотензиновата система, която участва в контролирането на кръвното налягане.

Билкови лекове за автоимунни заболявания

Затлъстяване

Черният кимион се свързва с противодействащи затлъстяването действия, включително снижаване на телесното тегло и обиколката на талията и ханша, като изследователите отбелязват:

„Nigella Sativa [черен кимион] води до значително отслабване и смалява обиколката на талията с леко снижаване на кръвната захар на гладно, триглицеридите и нивата на вредния холестерол – липопротеина с ниска плътност”.

Дихателно здраве

Редица изследвания показват, че черният кимион е полезен за астматиците. В изследване тимохинонът доказа, че е полезен в снижаването на два възпалителни медиатори на астмата и на други възпалителни процеси.

Друго изследване потвърди противоастматичното действие на екстрактът от черен кимион, доказвайки че той действа като бронходилататор.

Освен това, семената от черен кимион действат като релаксант и показват, както антихолинергично (снижаващо спазмите в меките мускули), така и антихистаминно (блокиращо алергичните реакции) действия.

7 естествени антибиотика, които няма да ви убият

Тимохинонът в семената от черен кимион бе открит, че е дори по-ефикасен от лекарството за астма флутиказон (синтетичен глюкокортикостероид).

Ако ядете черен кимион всеки ден, ще подобрите здравето си?

В някои страни като Китай ценят семената на черния кимион заради ползите от него, а той е богат на В витамини и желязо, недостиците от които са свързани с проблеми с паметта, неприятности със слуха и дори побеляване на косата.

Богат на фитохимикали, черният кимион съдържа антиоксиданти и други особено важни хранителни компоненти, които, ако се ядат редовно, предпазват от редица страдания.

10 естествени субстанции спомагат лечението на диабет тип 1

Наричат ги дори благословени семена, защото предоставят защита срещу две от водещите причини за смърт в САЩ – рака и сърдечните заболявания. Според рецензиите в списанието Food Science and Nutrition:

„Последни фармакологични изследвания показват, че ролята на черния кимион, особено за мелиорацията на оксидативния стрес посредством убиването на свободните радикали, задейства апоптозата за лечение от различни ракови линии, снижава кръвната глюкоза и препятства усложненията от диабета.

Той регулира хематологичните и серологични аспекти и е ефикасен при дислипидемия и респираторни заболявания. Освен това, неговата роля за подсилването и модулирането на имунитета внася баланс в имунната система. Има доказателства, подкрепящи използването на  Nigella sativa и нейните биоактивни компоненти в ежедневното хранене за подобряване на здравето”.

Лимон, сол и пипер решават множество здравословни проблеми по-добре от лекарствата, важното е да знаем как

Кулинарни употреби на черния кимион

Маслото от черен кимион се предлага като хранителни добавки, но можете лесно да добавяте семена от билката в ястията си. То е популярно в Северна Индия, Пакистан и Иран, има загряващ, леко горчив вкус, наподобяващ едновременно на мащерка, риган и индийско орехче.

Можете да добавяте семената в печени на фурна ястия, стър фрай ястия, салатни дресинги (смесвайте ги с лимон, кориандър и тахан), както и в печива, ръсете ги върху салатите или дори ги добавяйте в кафе или чай. Можете също така да си правите чай от семена от черен кимион като заливате около една супена лъжица семена от черен кимион с вряла вода и го запарвате за 10 минути.

Освен в кулинарията, ако смесите черен кимион с мед и чесън ще си направите мощен тоник за облекчаване на кашлица и подсилване на имунитета. Особено през сезона на настинките и грипа, ако усетите, че пипвате инфекция. Маслото от черен кимион може да се използва и локално за лечението на псориазис и екзема или смесен с крем за лице за овлажняване и облекчаване на кожата.

Ползите са толкова впечатляващи, че можете да добавяте по една супена лъжица или 11 грама семена от черен кимион в сутрешното си смути всеки ден. Не случайно пророкът Мохамед описва скромните семена от черен кимион като „лек за всички заболявания, освен смъртта”.

Прочетете още:

Чесновото мляко лекува ИШИАС, астма, пневмония, туберкулоза, сърдечни проблеми, артрит, кашлица и много други заболявания!

Събуждане на магическите способности със силата на билките

Свалете всички излишни килограми с чаша кимионена вода за вталяване

Източник:

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/01/25/black-cumin-seed-benefits.aspx

Снимка: Sun-Ni Cheese Company – WordPress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *