10 естествени субстанции спомагат лечението на диабет тип 1

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

herbal-treatment-hsv-1

Може ли дълго търсеният лек за диабет тип 1 да е така близо колкото е кухненския ви шкаф? Натрупващи се данни от научни изследвания изглежда сочат именно в тази посока.

Едно така наречено нелечимо заболяване, което мори милиони хора в целия свят е диабетът тип 1. За разлика от диабет тип 2, при който тялото става резистентно към собствения си инсулин, диабет тип 1 се характеризира с неспособността на тялото да произвежда достатъчно инсулин, тъй като бета клетките в панкреаса, отговорни за производството на инсулин (и на проинсулина, от който той е направен) са или унищожени или сериозно увредени. Това може да се случи поради автоимунни проблеми, бактериални или вирусни инфекции, несъвместими една с друга храни в хранителния режим и излагане на химикали (или при комбинация от всеки един или повече от тези фактори), за да споменем само няколко от основните причиняващи диабет механизми.

Въпреки това, много рецензирани и публикувани изследвания днес показват, че растителните съединения, включително много открити и съдържащи се в често консумирани храни, са способни да стимулират регенерирането на бета клетките в панкреаса, и в резултат на това дори да подсигурят лек – реално в тези три буквички, в противовес на основания на печалби модел на медицината, която процъфтява от насаждането на идеята за нелечимостта на засегнатото от заболяването човешко тяло в полза на справянето със симптомите на болестта.

Откриването на способността за регенериране на бета клетките на различни храни и съединения няма как да не разстрои процъфтяващата диабетна индустрия, след като милиони долари обществени и лични пари непрекъснато се наливат под формата на набиране на средства за изнамирането на бъдещ „лек”; лек, който се приема, че ще се предоставя през ограничаващо скъпия фармацевтичен, ваксинен или биологически (под формата например на стволови клетки, ксенотрансплантация на панкреасни островни клетки) канал, който поради самата природа на процеса на одобрение на лекарствата от страна на Агенцията за храните и лекарствата изисква популяризирането на синтетичните (и следователно, възможни за патентоване) съединения пред естествените.

Нека погледнем последното предклинично изследване по темата, публикувано миналия месец в списанието Canadian Journal of Physiology and Pharmacology. Активна съставка на лененото семе, която изследователите нарекоха активна частица или Linun usitassimum (LU6), бе открито, че генерира множество разнообразни ползи в животински модел на диабет тип 1, включително следните:

  • Подобрява оползотворяването на глюкозата в черния дроб
  • Подкрепя нормализираната гликогенеза (формирането на глюкозата) в черния дроб и мускулните тъкани
  • Снижава действието на спиране на панкреасната и чревна глюкозидаза, което се изразява в по-ниски покачвания на кръвната захар след хранене

Дори още по-забележително е заключението, че това съединение в лененото семе нормализира плазмения инсулин и С-пептидните нива (C-пептидът не е С-реактивен протеин, а по-скоро той е пряк индикатор за това колко инсулин се произвежда от бета клетките в тялото), показател, че функцията на бета клетките е ефективно възстановена. Изследователите описват наистина невероятните резултати, както следва:

„Нормализирането на плазмения инсулин и нивата на С-пептида бе наблюдавано при мишки с диабет чрез демонстрирането на секреция на ендогенен инсулин след лечението с LU6. Хистохимическият и имунохистохимически анализ на панкреасните островни клетки показва ролята на LU6 частицата в регенерирането на островните клетки и в секретирането на инсулин като очевидно за повишаването на функционалните панкреасни островни клетки, които произвеждат инсулин. Освен това, значителна формация на произвеждащи инсулин островни клетки бе също така наблюдавано в ин витро PANC-1 клетките след лечение с LU6, което показва, че клетъчните натрупвания са новоформирани островни клетки. Това показва потенциала на LU6 фракцията във формирането на нови островни клетки ин витро, както и ин виво. Ето защо, LU6 може да се използва като основано на нутрасевтици лечение на диабета от първа линия”.

Не забравяйте, че това не е първият път когато се открива, че лененото семе подобрява смущения в кръвната захар.

Освен това, открихме широк спектър естествени субстанции, които експериментално е потвърдено, че стимулират регенерирането на бета клетките, 10 от които изброяваме по-долу:

Аргинин:

Изследване от 2007 година откри, че аминокиселината L-аргинин има способността да стимулира създаването на бета клетките в животински модел на предизвикан от алоксан диабет.

Авокадо:

Изследване от 2007 година откри, че екстрактът от семена на авокадо снижава кръвната захар при плъхове с диабет. Изследователите наблюдаваха възстановително и предпазно действие върху панкреасните островни клетки в лекуваната група.

Берберин:

Изследване от 2009 година откри, че това растително съединение често съдържащо се в билки като берберис и хидрастис, задейства регенерацията на бета клетките в плъхове диабетици, което дава обяснение за използването му от 1400 години в Китай за лекуването на диабета.

Швейцарско зеле:

Изследване от 2000 година откри, че екстрактът от швейцарско зеле, даван на плъхове с диабет стимулира възстановяването на увредените бета клетки.

Царевична коса:

Изследване от 2009 година откри, че царевичната коса снижава кръвната захар и стимулира регенерирането на бета клетките при плъхове с диабет тип 1.

Куркумин (от куркума):

Изследване от 2010 година откри, че куркуминът стимулира регенерирането на бета клетките при плъхове с диабет тип 1. Освен това, изследване от 2008 година откри, че куркумата поддържа оцеляването и ефикасността на трансплантирането  на панкреасните островни клетки.

Генистеин (от соя, червена детелина):

Изследване от  2010 година откри, че генистеинът задейства пролиферация на панкреасните бета клетки посредством активирането на множество сигнализиращи пътеки и предпазва мишките от инсулин-дефицитен диабет.

Мед:

Изследване с хора през 2010 година откри, че дългосрочната консумация на мед може да има положителни последици върху метаболитните смущения при диабет тип 1, включително възможна регенерация на бета клетките, както се демонстрира от повишенията в нивата на С-пептида на гладно.

Нигела сатива – Nigella Sativa (семената на черен кимион):

Изследване с животни от 2003 година откри, че консумацията на семената на черен кимион води до частична регенерация/пролиферация на бета клетките. Изследване с хора от 2010 година също доказа, че консумацията на един грам семена от черен кимион на ден в продължение до 12 седмици има широк спектър полезни последици за диабетиците, включително повишава функцията на бета клетките.

Стевия:

Изследване с хора от 2011 година откри, че стевията има анти-диабетични свойства, включващи съживяването на увредените бета клетки и е също толкова ефикасна, колкото е лекарството глибенкламид, но без неговите неблагоприятни ефекти.

Сайър Джи

Очаквайте статия за още натурални лекове за диабета, които нямата страничните ефекти на лекарствата.

Източник: 10 Natural Substances That Could Help Cure Type 1 Diabetes, 26 June 2013

http://www.greenmedinfo.com/blog/10-natural-substances-may-help-cure-type-1-diabetes

Снимка: evony2-wiki.com

Прочетете още по темата: Какаото лекува диабета?

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *