Имате ли недостиг на това жизненоважно вещество, 90 процента от хората имат

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

choline-brain

То е особено важно за здрав мозък и силна памет. То регулира пулса на сърцето ви. То ви пази от мастно чернодробно заболяване (чернодробна стеатоза). И ви помага да сте във върхова форма докато правите физически упражнения.

Но е много вероятно вие изобщо да не обръщате внимание на набавянето на това жизненоважно хранително вещество. Много лекари дори не знаят, че то е особено важно за доброто здраве.

А повечето от нас просто не си набавяме и малка част от необходимото ни количество.

Девет от 10 американци имат недостиг на холин, според изследване, публикувано в списанието Journal of the American College of Nutrition. Ако изпитвате повече „моменти на изгубване на паметта” или се уморявате по-лесно когато сте физически активни, причината за това може да се дължи на недостиг на холин.

Спрете да забравяте, подобрете паметта си с тези естествени лекове!

Тейлър Уолъс е асоцииран професор по хранене в Университета Джордж Мейсън. Той наскоро завърши анализ на приема на холин сред американците.

„Липсва достатъчно осъзнаване на важността на холина дори и сред професионалисти в здравеопазването”, казва той.

Една причина за неизвестността на холина е, че той се приема за основно хранително вещество едва от 1998 година насам. Тогава изследване на Института по медицина откри, че неговият недостиг може да доведе до мастно чернодробно заболяване и до увреждане на мускулите.

За усложняване на проблема, една от най-богатите на това хранително вещество храни все още се счита за вредна от някои лекари. От години ни казват, че яйцата са вредни за здравето на сърцето. Но последните изследвания неизменно показват, че това е абсолютно погрешно. Яйцата са всъщност полезни за сърцето ви, и не само за него.

12 неща се случват в тялото когато ядете яйца

В резултат на този вреден съвет, много хора се отказаха от храна, която може да им предоставя цялото количество холин, от което се нуждаят.

Холин: Жизненоважен за четири области на здравето

Мозък. Холинът е изключително важен за здравето на мозъка при стареенето. Холинът помага на мозъка да обработва информация и да запазва спомените, а това въздейства на ученето.

Холинът е едно от градивните блокчета за ацетилхолина. Това е химически вестител, който поддържа правилното функциониране на нервите.

В единадесет годишно изследване на хора над 60-годишна възраст бе открито, че холинът снижава нивата на хомоцитеина. Високите нива на тази аминокиселина в кръвта се свързват със отслабена познавателна функция.

Други изследвания показват, че недостигът на холин може да причини деменция.

Витамин спасява мозъка

Сърце. Холинът подсилва производството на ацетилхолин в тялото, а това е особено важно за здравето на сърцето. Ацетилхолинът помага на нервите да регулират ритъма на сърцето. Липсата на холин може да доведе до анормален сърдечен ритъм сърдечно заболяване и загуба на сърдечен мускул.

Изненадваща храна контролира кръвното

Черен дроб. Холинът помага за премахването на мазнините от черния дроб. Това препятства появата на мастно чернодробно заболяване и загубата на чернодробната функция. Недостигът на холин може в крайна сметка да доведе до чернодробна недостатъчност.

Най-вредните съвети на диетолозите? 5-те топ претенденти…

Бременност. Холинът помага на бременните да произвеждат повече DHA (докозахексаенова киселина). Тази омега-3 мастна киселина е основен структурен компонент, необходим за развитието на мозъка на бебето. При лишаването на бременни плъхове от холин, поколението им страда от бърза загуба на паметта с напредването на възрастта.

Най-полезните 5 храни за здравето на щитовидната жлеза

Яжте яйца, за да си набавяте повече холин

Жълтъците на яйцата са най-наситеният хранителен източник на холин. Още добри източници са говеждо от хранени на паша животни, особено говеждия черен дроб, пшеничен зародиш, брюкселско зеле, треска, диво хваната сьомга, броколи, фъстъчено масло и шоколад. Избирайте органични и свободно отглеждани разновидности на тези храни когато е възможно.

Друг начин да си подсигурявате достатъчно холин е като го пиете под формата на хранителна добавка. Жените трябва да пият по 425 мг на ден, а мъжете по 550 мг.

Прочетете още за яйцата:

Яйца за здраве

Наслаждавайте се на яйцата без угризения

Пет суперхрани, които можете да си позволите

 

Източник:

https://www.institutefornaturalhealing.com/2017/02/90-americans-deficient-vital-nutrient/

Снимка: Google Plus

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *