Марихуаната лекува ли автоимунни заболявания?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Медицински канабис, медицинска марихуана, лечебна марихуана – без значение как го наричате, канабисът показва в нарастващи по обем изследвания, че има лечебно действие. Макар че растението някога се смяташе за обезпокоително предразполагащо към наркотици в традиционна Америка, скорошните анкети на общественото мнение показват, че 80% от американците вече подкрепят използването на медицинската марихуана. Внушително мнозинство от американците, 75%, биха предпочели любителската употреба на марихуаната да се наказва само с глоба, а не с арест и затвор. А близо 60% от американците вече са за пълното легализиране на канабиса за лечебна и ободряваща употреба.

mykayla_10344876_625695104174576_4369632505846068403_n

По 1 грам масло от канабис на ден държи левкемията далече от нея

Макар че американците едва започват като цяло да разбират потенциалната стойност на употребата и поносимостта на канабиса, тази информация не е нова. Употребата на това растение за физическото, емоционално, умствено и духовно благосъстояние е открита преди хиляди години. Древните китайски шамани го използвали – всъщност в мумиите, открити в Китай са били погребвани с марихуана. Археолозите вярват, че тези мумии са били шамани. Канабисът е използван в цяла древна Африка като лекарство. Той е използван за лечението на болки, загуба на апетит, тетанус, делириум тременс, ранен стадий на конвулсии, сенна треска, астма, кожни заболявания, заболявания на нервната система, и много други заболявания. И така изследванията на марихуаната като лекарство продължават и днес.

Скорошно изследване от университета на Южна Каролина осигури доказателства, че основната съставка в канабиса, THC (тетрахидроканабинол), може да е полезна за лечението на хората с автоимунни заболявания. Водещите автори в изследването показаха, че марихуаната потиска възпалението и играе важна роля в побеждаването на възпалителните и автоимунни заболявания.

Изследването първоначално е публикувано в списанието Journal of Biological Chemistry. Изследователите инжектирали лабораторни плъхове с THC и продължили да анализират техните МикроРНК-и. МикроРНК-те са малки молекули, които регулират генната експресия и се влияят от THC. Тринайсет от изследваните от учените 609 МикроРНК-и били силно повлияни от THC.

Легализиране на медицинската марихуана в и извън САЩ

Тази новина е просто най-новата в сфера, която непрекъснато се изследва в днешно време, особено при успеха на кампаниите за легализиране на медицинския канабис и дори успеха на кампаниите за легализацията й за ободряващи цели в щатите Колорадо и Вашингтон. Медицинската марихуана сега е легална в 22 щата на САЩ, както и в Окръг Колумбия. Условията, поради които буренът е одобрен за лечение са различни в различните щати, но включват хронична болка, рак, глаукома, епилепсия, болестта на Алцхаймер, болестта на Крон, силно гадене, анорексия, ХИВ/СПИН и ПТСР (посттравматично стресово разстройство), за да споменем само някои от многото.

Медицинската марихуана също така е легална в Канада, Австрия, Чешката република, Германия, Финландия, Израел, Холандия, Италия, Испания и Португалия. Медицинската марихуана доказано лекува тежко инвалидизиращи и/или животозастрашаващи заболявания и безброй ненаучни данни подкрепят лечебната сила на марихуаната. Споровете все още обгръщат легализацията на медицинската марихуана в САЩ, особено когато се използва за лекуване на деца. Този къс документален филм (http://www.vice.com/weediquette-show/stoned-kids) на VICE показва какво се случва когато дете бъде подложено на лечение с медицински канабис и си струва да бъде гледан. Филмът е на английски, затова предлагаме кратко резюме по-долу, но основното послание е, че при деца с диагноза рак, които се чувстват много зле, още първата доза масло от медицинска марихуана ги кара да почувстват глад, да започнат да играят и изобщо представлява повратна точка в живота и заболяването им.

Ето краткото резюме към филма:

„Медицинската марихуана е легална в 20 щата и в Окръг Колумбия, но все още има случаи на употреба, които са доста спорни, като медицинска марихуана за деца. Някои твърдят че това е лекарство чудо при епилепсия, тежка форма на аутизъм и дори че потушава жестоките странични ефекти на химиотерапията, докато други заклеймяват вкарването на марихуана във все още растящите тела на деца. Отидохме в малкия град Пендълтън, Орегон, където медицинската марихуана е легална, за да посетим Микейла Комсток, осем годишна пациентка с левкемия, която пие сериозни количества марихуана за лечение на заболяването си. Семейството й и много хора, с които се срещнахме при направата на този филм, вярват не само в успокойтелното действие на лекарството, но също и в лечебното въздействие на марихуаната—че тревата буквално свива туморите”.

Елизабет Сиуърд

Източници:

http://www.undergroundhealth.com/can-marijuana-treat-autoimmune-disorders/

Снимки: peoplecheck.de

Прочетете още по темата:

Медицинската марихуана спира епилептичните припадъци на дете

Аутизъм: ‘Как храната излекува сина ми’

Умиращ от рак се излекува с канабис

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *