Почивките ви спасяват от метаболитния синдром

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Може би се нуждаете от ваканция малко повече, отколкото си мислите. Да, може да сте чували, че си струва да се откъснете от работата си и да си прочистите главата. Но нови изследвания посочват, че това може да е много по-полезно за здравето ви.

Около 74 процента от работещите в САЩ имат платена отпуска, но те въпреки това използват само около половината от нея. Някои мислят, че не могат да се откъснат от работното си място, че не биха знаели какво да правят с времето си или че почивката е твърде скъпа. Но истината е, че в повечето случаи работното ви място ще се справи чудесно без вас, както и че няма да ви се наложи да харчите пари, ако се откъснете за няколко дни.

Как да ‘пипнем’ метаболизма си, за да сме здрави

Ползите също така могат доста да надвишат облекчаването на стреса. Ново изследване (статията е от 4 септември 2019), публикувано в списанието Psychology & Health показва, че почивките снижават риска от метаболитен синдром и от свързаните с него усложнения на здравето.

Изследователите смятат, че ваканцията може да е снижаваща риска промяна в начина на живот, каквито са диетите и физическите упражнения, която се бори с метаболитния синдром. Метаболитният синдром често предшества диабета тип 2 и атеросклерозата, характеризираща се с високо кръвно налягане, широката обиколка на талията, повишените триглицериди и (вредния) LDL холестерол, както и високата кръвна захар.

Билки съобразно кръвната група препятсват разболяването ви при пътуване

Те откриха, че в рамките на една година:

  • Всяка ваканция, на която човек от изследването е отишъл се свързва с 24-процентово снижаване на риска от метаболитен синдром.
  • Вероятността от покриването на критериите за метаболитен синдром е 47 процента за хората, които не са ходили на почивка, 16 процента за онези, които са отишли на средно пет почивки и един процент за онези, които са си направили максимално 15 почивки.
  • Всяка допълнителна ваканция на участниците в изследването се свързва с 8-процентово снижаване на броя на метаболитните симптоми.
  • Броят на направените почивки, а не дните, се свързват със снижените симптоми.
  • Правенето на повече почивки у дома също така се отразява в снижен риск от симптоми на метаболитния синдром.

Ваканцията ни спасява от възпалението

Изследването не доказва, че ходенето на почивка може да снижи риска от метаболитен синдром, но предоставя нещо, за което си струва да помислим. Стресът може да играе значима роля в много от факторите, допринасящи за метаболитен синдром, а отделянето на време за себе си сега предоставя много дивиденти по-късно. Ако от известно време си мечтаете да се откъснете от работното си място, да си починете и да се позабавлявате, ето ви добра причина да го направите и то скоро.

от Девън Андре, рецензирана от д-р Виктор Марчиони

Прочетете още:

Бъдете природно интелигентни към сърцето си това лято

Стресът – тих, но опасен

5 забавни промени в начина на живот за безгранична енергия от сутрин до вечер

Не дърпайте дявола за опашката като смесвате слънцето с портокалов сок, коктейлът води до меланома

Стегнете се – насладете се на празниците!

Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

Източник:

https://www.belmarrahealth.com/you-may-need-a-vacation-a-little-bit-more-than-you-think/

Снимка: https://www.belmarrahealth.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *