Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

omega-7

Повечето хора знаят за широкия спектър на ползите от омега-3 мастните киселини, но вие вероятно не знаете за категорията омега-7 мазнини, които предоставят някои уникални ползи за здравето.

Учените наскоро разкриха специфичен вид омега-7 мастни киселини, наречен палмитолеинова киселина. Тази новооткрита мастна молекула е така важна, че Harvard Medical School подаде молба за патент върху нея.

Кое е толкова изключителното относно конкретно тази омега-7 мастна киселина?

Тя е мощно решение за много от основните фактори, причиняващи метаболитен синдром. За постигането на този подвиг биха били необходими множество лекарства по рецепта—с потенциални опасни странични ефекти. Омега-7 палмитолеиновата киселина може безопасно да направи всичко това за нищожна частица от цената им.

Омега-7 снижава риска от диабет тип 2, предпазва от натрупването на атеросклеротична плака, повишава полезния HDL холестерол и снижава маркера за възпаление, наречен С-реактивен протеин, който се свързва с повишен риск от инфаркт, инсулт и рак.

По тези начини, омега-7 успява мощно—и на поносима цена да снижава риска от негативните последици на метаболитния синдром—включително от атеросклероза, диабет, рак и други животозастрашаващи заболявания.

Ползи от тази Омега-7 мастна киселина

 • Предпазва от метаболитен синдром
 • Бори се с факторите, причиняващи метаболитен синдром
 • Бори се с възпалението
 • Снижава глюкозата и инсулиновата резистентност
 • Палмитолеиновата киселина подобрява артериалното здраве
 • Помага за регулирането на телесното тегло

Какво представлява палмитолеиновата киселина?

Палмитолеиновата киселина е член на класа, наречен омега-7 мастни киселини. Омега-7 мастните киселини включват няколко различни мастни киселини. За целта на настоящата статия под омега-7 ние имаме предвид палмитолеиновата киселина.

За разлика от по-добре познатите полиненаситени омега-3 мастни киселини, омега-7 мастните киселини са мононенаситени мазнини. И докато омега-3 мастните киселини са полезни в голяма степен, защото участват в противовъзпалителни молекули, омега-7 мастните киселини имат напълно различен механизъм на действие. Омега-7 мастните киселини функционират като сигнализиращи молекули, които улесняват комуникацията между мастните и мускулните тъкани в тялото.

Тази конкретна сигнализираща функция квалифицира омега-7 мастните киселини като уникален липокин—хормоноподобна молекула, която свързва отдалечени тъкани в тялото, за да подсигури оптимално използване и складиране на енергията.

Именно това позволява на омега-7 да има широко обхватно въздействие върху редица различни фактори на метаболитния синдром.

Поглъщането на само мъничко количество омега-7 има дълбоко въздействие върху реагирането на тялото на приема на енергия, складирането и използването на мазнините, които всичките са извън баланс при метаболитен синдром. Омега-7 потиска производството на нови мастни молекули, особено производството на онези мазнини, които увреждат тъканите и повишават сърдечносъдовия риск.

Всъщност, полезните ефекти от омега-7 са подобни на тези, извличани от много фармацевтични лекарства (като Lipitor®, Actos®, Lopid®, и други), които често се употребяват от хора с висок холестерол и/или висока кръвна захар, основните елементи в метаболитния синдром, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Омега-7 се бори с факторите, причиняващи метаболитен синдром

Както е описано в медицината, метаболитният синдром, основен допринасящ фактор за риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, се характеризира с:

 1. Повишени глюкоза и инсулинова резистентност.
 2. Липидни нарушения (високи триглицериди и нисък полезен HDL холестерол).
 3. Високо кръвно налягане.
 4. Централно затлъстяване (тяло с „форма на ябълка”).
 5. Хронично възпаление.

Макар че хроничното възпаление не е технически критерий за метаболитния синдром, то е широко признато като петия основен патологичен допринасящ фактор за заболяването.

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА НА ДЕЙСТВИЕТО НА ФАРМАЦЕВТИЧНИ ЛЕКАРСТВА И НА ОМЕГА-7 ПАЛМИТОЛЕИНОВАТА КИСЕЛИНА ПРИ МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ:

Метаболитен синдром Параметър Статини (Lipitor® и  други) Фибрати (Lopid® и  други) Глитазони (Actos® и  други) Сулфанилуреи (Glipizide® и  други) Омега-7 Палмитолеинова Киселина
LDL (“вреден” холестерол) Снижават Снижават Повишават Нямат ефект Снижава
HDL („полезен” холестерол) Малък ефект- могат дори да го снижат Повишават Повишават Снижават Повишава
Кръвна захар Могат да повишат Нямат ефект Снижават Снижават (но повишават инсулина) Снижава
Инсулинова резистентност Могат да я влошат Нямат ефект Снижават Могат да я подобрят Снижава
Телесно тегло / състав Повишават теглото, снижават  масата без тлъстини Могат да повишат теглото и масата на тлъстините Снижават тлъстините Повишават Снижава апетита
Възпаление Могат да го снижат Могат да го снижат Снижават Нямат ефект Снижава
Странични ефекти Мускулни болки (миалгия), може да повиши риска от диабет Камъни в жлъчката, мускулни болки Може да повиши риска от сърдечносъдова  смърт Повишен риск от сърдечносъдова смърт Няма известни

Ако имате метаболитен синдром, това означава, че вече сте доста напреднали по посока на атеросклероза, диабет, рак и други животозастрашаващи заболявания. За щастие, омега-7 работи по пет отделни и допълващи се начина за снижаването на повечето от вредните ефекти на метаболитния синдром върху здравето ви:

 1. Снижава инсулиновата резистентност и намалява кръвната глюкоза.
 2. Потиска производството и натрупването на тлъстини.
 3. Нормализира анормалните липидни профили (включително, повишава полезния HDL холестерол).
 4. Бори се със затлъстяването.
 5. Мощно потиска възпалението, което е двигателят зад метаболитния синдром.

Какво трябва да знаете

Пазете се от метаболитни разстройства с Омега-7

 • Нова здравословна мастна киселина, омега-7 палмитолеиновата киселина, се присъедини към омега-3 мазнините в защитата на тялото от страховития метаболитен синдром.
 • Добавянето на омега-7 в режима ви на прием на хранителни добавки може да помогне на тялото ви в смекчаването на много от компонентите на метаболитния синдром сред които са високият вреден LDL и ниският полезен HDL холестерол, високите стойности на глюкоза и инсулинова резистентност, затлъстяването и дори възпалението, което е в основата на синдрома.
 • Биг фарма има поне четири категории лекарства за лечение на метаболитен синдром, но те крият в себе си различни профили на странични ефекти и могат негативно да взаимодействат едно с друго.
 • Омега -7 може да ви помогне да снижите товара на метаболитния синдром в тялото си.
 • Добавяйки омега-7 палмитолеиновата киселина към режима си на омега-3 днес, вие ще оптимизирате сърдечносъдовото и метаболитното си здраве. 

Не всички омега-7 източници са еднакво полезни

Макар че можете да си набавите омега-7 палмитолеинова киселина от някои естествени източници като ядките макадамия и билката морски зърнастец, важно е да знаете, че тези храни съдържат също така много високи нива палмитинова киселина. Палмитиновата киселина е гъсто, лепкаво палмово масло.

Консумацията на палмитинова киселина повишава риска от сърдечен удар, инсулт и от други катастрофи като повишава сковаността на артериите, задействайки анормално слепване на тромбоцитите и повишава опасните нива на вредния LDL холестерол.

Маслата от морски зърнастец и макадамия обикновено съдържат около 11 до 27% омега-7 (което е добре), но те също така съдържат около 9 до 40% палмитинова киселина, която може в голяма степен да неутрализира ползите от омега-7.

Ето защо е особено важно да използвате омега-7 продукт, който трябва да е пречистен, за снижаване концентрацията на палмитиновата киселина до по-малко от 1% и също така да е идеално концентриран, за да повишава съдържанието на омега-7 до почти 50%. 

Каръл Стоктън

Източници:

http://www.lifeextension.com/Magazine/2014/4/Omega-7-Protects-Against-Metabolic-Syndrome/Page-01

http://diet.reynoldstocks.com/omega-7-fatty-acid/

Снимка: enenutricio.wordpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

 1. Пълно противоречии за омега 7.Така както са така полезни в комбинация с омега +…"пазете се от инфаркт,инсулт!!??Българино..горкото от учени печалбари…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *