Омега-7 – поредната перла сред омега киселините – ви пази от метаболитен синдром

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

omega-7

Повечето хора знаят за широкия спектър на ползите от омега-3 мастните киселини, но вие вероятно не знаете за категорията омега-7 мазнини, които предоставят някои уникални ползи за здравето.

Учените наскоро разкриха специфичен вид омега-7 мастни киселини, наречен палмитолеинова киселина. Тази новооткрита мастна молекула е така важна, че Harvard Medical School подаде молба за патент върху нея.

Кое е толкова изключителното относно конкретно тази омега-7 мастна киселина?

Тя е мощно решение за много от основните фактори, причиняващи метаболитен синдром. За постигането на този подвиг биха били необходими множество лекарства по рецепта—с потенциални опасни странични ефекти. Омега-7 палмитолеиновата киселина може безопасно да направи всичко това за нищожна частица от цената им.

Омега-7 снижава риска от диабет тип 2, предпазва от натрупването на атеросклеротична плака, повишава полезния HDL холестерол и снижава маркера за възпаление, наречен С-реактивен протеин, който се свързва с повишен риск от инфаркт, инсулт и рак.

По тези начини, омега-7 успява мощно—и на поносима цена да снижава риска от негативните последици на метаболитния синдром—включително от атеросклероза, диабет, рак и други животозастрашаващи заболявания.

Ползи от тази Омега-7 мастна киселина

 • Предпазва от метаболитен синдром
 • Бори се с факторите, причиняващи метаболитен синдром
 • Бори се с възпалението
 • Снижава глюкозата и инсулиновата резистентност
 • Палмитолеиновата киселина подобрява артериалното здраве
 • Помага за регулирането на телесното тегло

Какво представлява палмитолеиновата киселина?

Палмитолеиновата киселина е член на класа, наречен омега-7 мастни киселини. Омега-7 мастните киселини включват няколко различни мастни киселини. За целта на настоящата статия под омега-7 ние имаме предвид палмитолеиновата киселина.

За разлика от по-добре познатите полиненаситени омега-3 мастни киселини, омега-7 мастните киселини са мононенаситени мазнини. И докато омега-3 мастните киселини са полезни в голяма степен, защото участват в противовъзпалителни молекули, омега-7 мастните киселини имат напълно различен механизъм на действие. Омега-7 мастните киселини функционират като сигнализиращи молекули, които улесняват комуникацията между мастните и мускулните тъкани в тялото.

Тази конкретна сигнализираща функция квалифицира омега-7 мастните киселини като уникален липокин—хормоноподобна молекула, която свързва отдалечени тъкани в тялото, за да подсигури оптимално използване и складиране на енергията.

Именно това позволява на омега-7 да има широко обхватно въздействие върху редица различни фактори на метаболитния синдром.

Поглъщането на само мъничко количество омега-7 има дълбоко въздействие върху реагирането на тялото на приема на енергия, складирането и използването на мазнините, които всичките са извън баланс при метаболитен синдром. Омега-7 потиска производството на нови мастни молекули, особено производството на онези мазнини, които увреждат тъканите и повишават сърдечносъдовия риск.

Всъщност, полезните ефекти от омега-7 са подобни на тези, извличани от много фармацевтични лекарства (като Lipitor®, Actos®, Lopid®, и други), които често се употребяват от хора с висок холестерол и/или висока кръвна захар, основните елементи в метаболитния синдром, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания.

Омега-7 се бори с факторите, причиняващи метаболитен синдром

Както е описано в медицината, метаболитният синдром, основен допринасящ фактор за риск от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2, се характеризира с:

 1. Повишени глюкоза и инсулинова резистентност.
 2. Липидни нарушения (високи триглицериди и нисък полезен HDL холестерол).
 3. Високо кръвно налягане.
 4. Централно затлъстяване (тяло с „форма на ябълка”).
 5. Хронично възпаление.

Макар че хроничното възпаление не е технически критерий за метаболитния синдром, то е широко признато като петия основен патологичен допринасящ фактор за заболяването.

СРАВНИТЕЛНА ТАБЛИЦА НА ДЕЙСТВИЕТО НА ФАРМАЦЕВТИЧНИ ЛЕКАРСТВА И НА ОМЕГА-7 ПАЛМИТОЛЕИНОВАТА КИСЕЛИНА ПРИ МЕТАБОЛИТЕН СИНДРОМ:

Метаболитен синдром Параметър Статини (Lipitor® и  други)Фибрати (Lopid® и  други)Глитазони (Actos® и  други)Сулфанилуреи (Glipizide® и  други)Омега-7 Палмитолеинова Киселина
LDL (“вреден” холестерол)СнижаватСнижаватПовишаватНямат ефектСнижава
HDL („полезен” холестерол)Малък ефект- могат дори да го снижатПовишаватПовишаватСнижаватПовишава
Кръвна захарМогат да повишатНямат ефектСнижаватСнижават (но повишават инсулина)Снижава
Инсулинова резистентностМогат да я влошатНямат ефектСнижаватМогат да я подобрятСнижава
Телесно тегло / съставПовишават теглото, снижават  масата без тлъстиниМогат да повишат теглото и масата на тлъстинитеСнижават тлъстинитеПовишаватСнижава апетита
ВъзпалениеМогат да го снижатМогат да го снижатСнижаватНямат ефектСнижава
Странични ефектиМускулни болки (миалгия), може да повиши риска от диабетКамъни в жлъчката, мускулни болкиМоже да повиши риска от сърдечносъдова  смъртПовишен риск от сърдечносъдова смъртНяма известни

Ако имате метаболитен синдром, това означава, че вече сте доста напреднали по посока на атеросклероза, диабет, рак и други животозастрашаващи заболявания. За щастие, омега-7 работи по пет отделни и допълващи се начина за снижаването на повечето от вредните ефекти на метаболитния синдром върху здравето ви:

 1. Снижава инсулиновата резистентност и намалява кръвната глюкоза.
 2. Потиска производството и натрупването на тлъстини.
 3. Нормализира анормалните липидни профили (включително, повишава полезния HDL холестерол).
 4. Бори се със затлъстяването.
 5. Мощно потиска възпалението, което е двигателят зад метаболитния синдром.

Какво трябва да знаете

Пазете се от метаболитни разстройства с Омега-7

 • Нова здравословна мастна киселина, омега-7 палмитолеиновата киселина, се присъедини към омега-3 мазнините в защитата на тялото от страховития метаболитен синдром.
 • Добавянето на омега-7 в режима ви на прием на хранителни добавки може да помогне на тялото ви в смекчаването на много от компонентите на метаболитния синдром сред които са високият вреден LDL и ниският полезен HDL холестерол, високите стойности на глюкоза и инсулинова резистентност, затлъстяването и дори възпалението, което е в основата на синдрома.
 • Биг фарма има поне четири категории лекарства за лечение на метаболитен синдром, но те крият в себе си различни профили на странични ефекти и могат негативно да взаимодействат едно с друго.
 • Омега -7 може да ви помогне да снижите товара на метаболитния синдром в тялото си.
 • Добавяйки омега-7 палмитолеиновата киселина към режима си на омега-3 днес, вие ще оптимизирате сърдечносъдовото и метаболитното си здраве. 

Не всички омега-7 източници са еднакво полезни

Макар че можете да си набавите омега-7 палмитолеинова киселина от някои естествени източници като ядките макадамия и билката морски зърнастец, важно е да знаете, че тези храни съдържат също така много високи нива палмитинова киселина. Палмитиновата киселина е гъсто, лепкаво палмово масло.

Консумацията на палмитинова киселина повишава риска от сърдечен удар, инсулт и от други катастрофи като повишава сковаността на артериите, задействайки анормално слепване на тромбоцитите и повишава опасните нива на вредния LDL холестерол.

Маслата от морски зърнастец и макадамия обикновено съдържат около 11 до 27% омега-7 (което е добре), но те също така съдържат около 9 до 40% палмитинова киселина, която може в голяма степен да неутрализира ползите от омега-7.

Ето защо е особено важно да използвате омега-7 продукт, който трябва да е пречистен, за снижаване концентрацията на палмитиновата киселина до по-малко от 1% и също така да е идеално концентриран, за да повишава съдържанието на омега-7 до почти 50%. 

Каръл Стоктън

Източници:

http://www.lifeextension.com/Magazine/2014/4/Omega-7-Protects-Against-Metabolic-Syndrome/Page-01

http://diet.reynoldstocks.com/omega-7-fatty-acid/

Снимка: enenutricio.wordpress.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *