Рентгеновите снимки на зъбите свързани с тумори в мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

tooth xrayЕто бърз и лесен начин да увеличите риска си от тумор: Отидете на зъболекар!

Стоматолозите изстрелват радиация по всичко, което се движи. Те го наричат ‘рутинна’ рентгенова снимка, въпреки факта, че излагането на радиация изобщо не трябва да е рутинно.

Ново изследване показва защо – защото хората, които биват ‘баламосвани’ да си правят ‘рутинна’ ежегодна рентгенова снимка на зъбите са изложени на драматично по-висок риск от мозъчни тумори.

Изследователи от коя от коя по-реномирани институции – включително от Йеил и Харвард – казват, че данните за приблизително 2,700 души разкриват, че ежегодното правене на рентгенови снимки с помощта на тънката лента, върху която се затварят зъбите удвоява риска от менингиом или от тумор в кората на мозъка.

И което е още по-лошо, при хората, които редовно се подлагали на панорамни зъбни изследвания, започвайки от 10 годишна възраст или още по-рано, рискът от тумор бил пет пъти по-висок.

Но това е още нещо, което вие можете да класирате като ‘очевидно и неизненадващо’. Всъщност, можете дори да го определите като ‘най-добрия сценарий’, защото поне менингиомните тумори са доброкачествени и не причиняват никакви проблеми.

Много хора, които имат такива тумори дори не го знаят.

Но рентгеновите снимки на зъбите могат също драматично да повишат риска от всички видове други тумори, включително раковите тумори, които могат да ви причинят болка и дори да ви убият.

Изследване откри, че 10 или повече рентгенови снимки на зъбите през живота на даден човек засилва риска от рак на тироидната жлеза 5.4 пъти в сравнение с хората, които избягват тези снимки.

Трябват ли ни още изследвания, за да разберем, че радиацията води до какви ли не лоши новини? Става дума за РАДИАЦИЯ, в крайнат сметка – а всяко излагане е съпроводено от риск. Всеки го знае.

Ако се нуждаете от стоматолог – а ние всички се нуждаем от такъв от време на време – намерете зъболекар, който не би използвал флуорид или живак и би ограничил рентгеновите снимки само за случаите, когато вие наистина се нуждаете от тях.

Наред със защитната жилетка, зъболекарят трябва да ви осигури и предпазваща щитовидната ви жлеза яка (и ако той не предлага такива, намерете друг, който го прави). И ограничете времето прекарано при зъболекаря като се грижите за зъбите си по старовремския начин: Изхвърлете пастата за зъби и забъркайте обикновена сода за хляб с 3 процентов разтвор кислородна вода (водороден пероксид) Натривайте зъбите и венците с върха на пръстите си и изплаквайте с кислородната вода.

Ще имате най-хубавата усмивка в града.

Д-р Уилям Дъглас

Източник: The Douglas Report, Dental X-rays linked to brain tumors, 20 May 2012

Снимка: www.brightonfamilydental.org

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *