Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

happiness 1402946502_92304_large

Положителните емоции не само ви карат да се чувствате добре; те също така играят много важна роля за здравето ви. Отрицателните емоции променят функцията на мозъка ви по начини, които повишават стреса, което увеличава риска от проблеми като рак и сърдечни заболявания. И тъй като положителните емоции променят начина по който мозъкът ви функционира за да снижава стреса, те могат да помогнат за елиминирането на тези рискове за здравето. И така, как да станем щастливи? Може да не е както си го представяте. Използвайте тези шест начина:

Бъдете положителни – и щедри.

Почти всяко изследване на дълголетието показва една тайна, която прави хората по-здрави и по-щастливи: да помагат на другите. Изследванията показват 60% спад в смъртността сред хората, които помагат на другите. Това вдъхновява благодарност за онова, което животът ни е дал, и е нещото, което наистина ни помага да определим смисъла на живота си. Тайна да сме щастливи може да е да осъзнаем, че истинското спокойствие не се изразява в това да сме замаяни и да се чувстваме все едно през цялото време сме под въздействието на Ред бул. То се изразява в достатъчното забавяне на крачката, за да осъзнаем, че ни е дадено много и следователно трябва да сме щедри към другите.

Изпитвайте съпричастност.

Съпричастността към другите ви дава възможността да оцелявате; съюзяването в екип при отблъскването на атака е по-благоприятно, отколкото да се борите сами. Моралната ви система (а в известна степен и щаститето ви) много зависят от това колко свързани се чувствате с другите; колкото по-свързани се чувствате, толкова по-големи са щедростта и състраданието ви. Именно това позволява да се случва нещо, което е съществено за опазването на здравето ви: Възможността  да сте свързани с другите и да превъзмогвате различията си.

Намерете истинските неща.

Вие изпитвате истински човешки изживявания – които ви помагат да сте щастливи и здрави – не непременно защото сте по-умни. Те ви се случват, защото сте по-мъдри. Животът ви може да протича под напора на външни фактори и мотивиращи цели (например се стремите към повишение), противопоставени на вродените ви такива, които се отличават с по-висок идеал (любовта към работата, която вършите и към смисъла на живота ви). Така че, за да намерите истинското си автентично аз – и за да сте щастливи от онова, което намерите – вие трябва да виждате голямата картина и да осъзнавате, че не сте главината в средата на колелото, а точка, свързана с тази среда по всяко едно време. Когато пробиете през повърхносния слой, под който много хора имат склонността да живеят, тогава вие попадате на различни, по-здравословни преживявания в живота.

Прегърнете емоциите.

Хубавият живот не се постига като игнорирате емоциите когато те възникват, било то като реагирате болезнено на загубата на обичан човек или като се гневите когато се вбесявате на шефа или на децата си. Целта вместо това е да забелязвате емоциите и да ги използвате интелигентно. Това означава да осъзнавате емоциите си и да правите неща като да броите до десет преди да попрекалите с дадена емоция в спор.

Изследвайте духовното.

За някои хора да си одухотворен означава да ходиш на църква всеки ден. За други, то е да намериш тихо местенце където да медитираш и размишляваш върху глобалната картина на живота. Без значение как го правите или наричате, медитацията и молитвата могат да помогнат да забавите дишането си и дейността на мозъка, а те забавят пулса и свалят кръвното налягане. Освен това, когато наистина се молите или медитирате е по-вероятно да се изпълнит е със спокойствие и радост. И има доказателства, че тези емоции водят до положителни физиологични реакции в цялото тяло.

Приемайте нещастието.

Да си щастлив означава, че вие осъзнавате, че в дадени моменти ще сте нещастни и че разбирате, че понякога животът е гаден. Не казваме, че трябва да снижите очакванията си; ние просто вярваме, че за вас ще е по-добре, ако можете да съобразите очакванията си с реалността като очаквате да се изправяте пред предизвикателства. Малко нещастие от време на време ви кара да премисляте проблемите и да мислите за нещата, които ви правят щастливи, така че да можете да определяте нови посоки за промяна на живота си.

от д-р Мехмет Оз и д-р Майкъл Ройзен

Източник: Real Age, The 6 Paths to Happiness

Photo: www.enseignemoi.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *