Защо студеното време е полезно, 5 причини

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Макар че наскоро времето сякаш ни показваше, че зимата вече отминава, студеното  време се завърна, наред с мрачните дни и снега. През зимата има по-малко истински пресни зеленчуци и плодове, но ледените температури всъщност носят със себе си редица ползи за здравето. Освен че са необходими за посевите и водните запаси, снегът пречиства въздуха, студът убива вирусите и тонизира, така че вместо да се фокусираме върху отрицателните аспекти, може би е време да погледнем нещата откъм добрите страни.

cold weather

Защо студеното време е здравословно:

Горим повече тлъстини и калории

„Кафявата мазнина” е вид мазина естествено съдържаща се в определени части на тялото. Когато бъде задействана, тя може наистина да гори „бялата мазнина”.  Изследване от Висшето училище по медицина на Университета на Хокайдо в Япония наскоро откри, че излагането на студ повишава броя и действието на кафявите мастни клетки. Този вид мазнини произвеждат топлина и е видът горящи калориите мазнини, които бебетата използват, за да регулират телесната си температура.

Още по темата: Нова холандска диета? Замръзни и отслабни!

Ние можем също така да топим повече калории в студа, поради треперенето.  Това всъщност се счита за неволна форма на упражнение и повишава скоростта на метаболизма около пет пъти.

По-малко буболечки

Един от недостатъците на лятната горещина е че тогава има повече насекоми. Студеното време не е така радушно за досадните насекоми понеже те живеят при по-умерена температура. Когато температурите са ледени или близки до нулата, много от пренасящите болести насекоми като комарите и кърлежите измират и така хората са предпазени от заболяванията, които те разнасят.

Снижава възпалението

Падането на температурите помага за намаляване на възпалението, подобно на слагането на лед върху травма за облекчаване на болката и отока. Изследване от 2011 година разкри, че атлетите се възстановяват много по-бързо след тренировки когато са изложени на изключително ниски температури в сравнение с други терапии.

Удължава продължителността на живота

Изследване на Университета на Мичиган откри, че ниските температури могат да доведат до по-дълъг живот. Учените откриха, че червеите, изложени на мразовити температури показват генетичен отговор, който задейства по-голяма продължителност на живот. Тази генетична програма се казва също така, че е част от топлокръвните животни като човека.

Авторът на изследването Шоун Зю, PhD, заяви, „Това повишава впечатляващата възможност, предоставяна от излагането на студен въздух – или фармакологична стимулация на чувствителната към студа генетична програма – може да удължи дълголетието при млекопитаещите”.

Без студа и мрачните дни нямаше да оценяваме слънчевата светлина

Знаете прекрасното усещане, което изпитваме когато дойде пролетта. Първите идилични дни вероятно нямаш да повишат настроението ни толкова, ако не преминем през студените и мрачни дни на зимата.

Според списанието Psychology Today, хората, живеещи седмица след седмица в слънчево и топло време не са по-щастливи. Именно необичайно красивите дни след мрачните и по-студени дни най-много подобряват настроението

И едно важно предупреждение

Не се хвърляйте да чистите снега в студените зимни дни, особено, ако сте над 50 годишна възраст и особено сутрин. Студеният въздух и усилията, както и натоварването на ръцете могат да ви докарат инфаркт или да повишат кръвното ви налягане. По-добре свършете тази работа без много да се напрягате след обяд или още по-добре, оставете я на някой по-млад.

Още по темата: Зимата носи повече инфаркти и по-високо кръвно!

Така че нека се радваме на зимата, тя носи много мъдрост и здраве в себе си и само от нас самите зависи да оползотворим тези месеци подобаващо.

Здрави всеки ден

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/5-reasons-cold-weather-healthy/

Снимка: forgenc.net

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *