Зимата носи повече инфаркти и по-високо кръвно!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

strokes

Изследвания обясняват връзката между студеното време, високото кръвно налягане и сърдечните удари.

Ако сте забелязали, че през зимата кръвното ви налягане се вдига, ето защо. Ново изследване, включващо 15964 души на около 63 годишна възраст с прекаран инфаркт забелязва 7 процентно повишение на риска от инфаркт при всяко падане на температурата с 10 градуса по Целзий (50 градуса по Фаренхайт).

Изследователите обясняват, че по-студеното време стимулира нервната система, което в основни линии причинява повече стрес, водещ до хипертония и дори до инфаркти. При студено време хората са склонни да ядат повече и да са по-малко физически активни, което може също до доведе до по-високи нива на холестерола и до по-високо кръвно налягане.

Друго възможно обяснение за повишения риск от коронарно събитие при по-студеното време е „въздействието върху рецепторите на студ в кожата и следователно върху симпатичната нервна система, което води до повишаване на нивата на катехоламините – малките вещества, синтезирани от нервните тъкани и надбъбречната жлеза, които играят важна роля във физиологичния отговор на тялото към стреса”. Освен това, повишеното натрупване на тромбоцити и сгъстяването на кръвта при излагането на студ подсилват образуването на тромби и като прибавим свиването на съдовете, причинено от студа, не е трудно да си обясним защо през зимата инфарктите се увеличават.

Преглед на 10 изследвания с участието на 107090 души на възраст между 35 и 80 години също откри, че рисковите фактори за сърцето, включително високото кръвно налягане, холестерола и обиколката на талията, изглеждат по-високи от средното през зимата.

Според американската клиника с нестопанска цел Майо, ниските температури причиняват свиването на кръвоносните съдове, с което се повишава кръвното налягане след като е необходимо по-голямо налягане за изтласкването на кръвта през стеснените вени и артерии.

Д-р Шелдън Шепс, почетен професор по медицина и бивш председател на Отделението по нефрология и хипертония на клиниката Майо казва, че ‘освен от студеното време, хипертонията може също да се повлияе и от внезапна промяна в моделите на времето, като например топъл/студен фронт или буря: „Тялото – и кръвоносните съдове – могат да реагират на резките промени във влажността, атмосферното налягане, облачността или вятъра по много подобен начин, както то реагира на студ. Тези свързани с метеорологичното време промени в кръвното налягане са по-чести при хората на 65 години и по-възрастни”.

Макар че температурите се затоплят в САЩ, има начини за поддържане на по-ниско кръвно налягане през зимата. Лекарите казват, че най-добрият начин за това е да поддържате дневник за кръвното си налягане ежедневно, да внимавате с храната и да се обличате топло, като в същото време внимавате да не излагате тялото си на резки промени в температурата, излизайки от затоплени помещения направо на студа навън.

Източник: Does Winter Raise Your Blood Pressure?, 16 September 2013

http://www.resperate.com/blog/journal/does-winter-raise-your-blood-pressure/?utm_source=lp_news_promo_us&utm_medium=email&utm_content=q_1&utm_campaign=16.09.2013

Снимка: www.123rf.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *