Сами ли изтощаваме защитните си сили?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Настинка или грип? 5 неща, които ТРЯБВА да знаете (Много важни)

Подтискането на имунната ви система очевидно не е целта, към която се стремите, но е важно да разберете как начинът на хранене и на живот драматично влияе за отслабване защитните сили на организма и ви прави по-податливи на грип и на други заболявания!

immune shutterstock_10698832

Имунната ви система може да бъде отслабена по следните начини:

  • Като консумирате захар и рафинирани въглехидрати – изследванията показват, че и една супена лъжица захар може да подтисне имунната ви система за до 6 часа!
  • Лошото хранене като цяло – липсата на хранителни вещества не позволява на имунната ви система да функционира както трябва, защото градивните блокчета, необходими за създаването на имунни клетки липсват.
  • Лошото усвояване и храносмилане – те са причинени от проблеми на храносмилателната система (пропускливи черва, недостатъчно стомашна киселина, кандидиаза и т.н…) и лошото храносмилане, конкретно, може да доведат до това големи нежелани частици храна да попаднат в кръвотока, подканяйки имунната система да се активира за унищожение – така се развиват повечето хранителни алергии. Първият проблем, лошото усвояване, означава, че основни хранителни вещества не се абсорбират и по този начин имунните клетки усещат липсата на ключови градивни елементи.
  • Пиенето на лекарства –антибиотиците, стероидните лекарства и други… могат да повлияят негативно на храносмилателната ви система (водейки до току-що споменатите проблеми), а други лекарства могат направо да подтиснат функцията на имунната ви система.
  • Токсичната или неправилна функция на черния дроб – черният дроб е органът на тялото, отговорен в най-голяма степен за детоксикацията. Ако той е изпълнен с токсини (и поради тази причина не функционира както трябва), той така и не може да пречиства тялото ви както трябва, което води до допълнително подтискащото имунната ви система по-голямо реабсорбиране на токсините. Тъй като черният дроб играе и много важна роля в метаболизма и в производството на мазнини, захари и протеини, то и тези жизнено важни хранителни вещества биват засегнати!

Това са само няколко от начините, чрез които хората ежедневно отслабват имунната си система.

Но вие не го правите, нали?

А дори и да го правите аз ще ви покажа просто решение как да изградите имунната си система и здравето си, за да сте здрави през цялата година!

Първо, грипът (наричан още инфлуенца) е вирус – не бактерия. Така че, ако лекарят ви предпише антибиотици за грипа (нямам представа защо някой лекар би го направил, но понякога те го правят), тогава вие можете интелигентно да пасувате.

Може би сте чули, че ненужно приеманите антибиотици увреждат баланса на стомашната ви флора и могат да позволят на вредните бактерии да надделеят и да причинят какви ли не здравни проблеми след приемането на антибиотици.

Второ, след като грипът НЕ е бактериален проблем, ние НЕ трябва да прекаляваме с употребата на антибактериални продукти. Ако го правим, това само засилва възможните бактериални проблеми в бъдеще, защото тези микроорганизми бързо се адаптират в прекалено прочистените ни стомаси.

Тези трудни за убиване ‘супер микроби’ вече се ширят на воля благодарение на прекаленото изписване на антибиотици и на другите мерки за прекомерна чистоплътност.

Трето, вирусите на инфлуенцата ни съпътстват 365 дни в годината, но сезонът на грипа стига своят връх през февруари в северното полукълбо и през август в южното.

Интересното е, че именно тогава получаваме и най-малко слънчева светлина (а оттам и най-малко витамин D), съответно и в двете полукълба.

Витамин D е толкова важен в това отношение, че повечето експерти вярват, че грипните епидемии са ПРИЧИНЕНИ от недостиг на ‘витамина на слънцето’.

      Четвърто, ако ‘микробната теория’ за заболяванията беше вярна, тогава всеки човек, изложен на грипен вирус би се разболял. Очевидно, случаят  не е такъв понеже ние всички сме изложени, но само някои действително се разболяват.

Защо?
Защото онова, което се случва вътре в тялото ви е по-важно от онова, което се случва извън него. Чистата и здравословна среда вътре в тялото е негостоприемна към вирусите и другите патогени. И именно тук се намесва правилното хранене.

Лично аз не съм се разболявал от грип от 15 години, и дори не съм настивал през цялото това време. Храненето наистина контролира настинките и грипа!

      Пето, знаете ли, че децата, израсли с домашни любимци (особено с кучета) имат по-силна имунна система и са по-устойчиви на инфекции като грипа… истина е!

Това е така, защото кучетата пипват всякакви микроорганизми, докато играят навън. Когато децата биват излагани на такива ‘естествени организми’ от контакта си с кучетата още от много ранна възраст, имунната система на детето се научава да разпознава микроорганизмите и да предприема съответното действие.

И накрая, има прости начини, които можете да използвате, за да се предпазите от и да се борите с грипа.

от Майк Гири

Източник: Mike Geary, Cold or Flu? 5 things you NEED to know (Very important), 20 February 2013

Снимка: www.slovenskenovice.si

Прочетете още по темата:

9 лесни начина да подобрим здравето на детето си

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...