И пчелите загряват с напитка!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bee-and-flower drink

Когато излизаме в хладна утрин, нищо не влива енергия в тялото ни по-добре от вкусна топла напитка, а изследване разкрива, че пчелите също използват тази идея когато им е студено.

Проучване на учените д-р Мелани Норгейт и д-р Ейдриън Дайър показва, че пчелите също обичат да се предпазват от студа през зимата с топла напитка.

Изследването на университета Монаш, публикувано в списание PLoS ONE, показа че важните, опрашващи много от нашите цветя насекоми – разпространените в Австралия пчели без жило, загряват телата си като пийват ‘гореща’ напитка в хладните дни – или ‘хладна’ напитка при по-топло време.

Работейки със сътрудници от университета Монаш и от Британската организация за научни и индустриални изследвания (CSIRO), учените разкриват, че в обхват на температури на въздуха от 23 до 30°C пчелите показват значително предпочитание да се хранят от цветя, предоставящи нектаро-подобен разтвор с по-висока температура от тази на въздуха.

„Пчелите възприемат топлината като важна награда в допълнение към хранителния нектар, който те събират от цветята. Обаче, за изненада на изследователския екип, когато температурата на въздуха достигне 34°C, пчелите вече предпочитат по-хладен източник”, казва д-р Дайър.

„Изследването показва, че точно както човек би избрал какъв вид питие да пие в зависимост от времето, пчелите също вземат решение за своите напитки на база на това кои цветя биха могли да предложат нектар с идеалната температура за конкретните климатични условия”.

Изследователите измерват телесната температура на пчелите след като те са погълнали топъл течен нектар.

„Предпочитанието на пчелите за топла течност бе изследвано чрез използването на специални инфрачервени камери, които записваха телесната температура на пчелите докато те си почиваха, летяха или пиеха нектар с различни температури. Термалните изображения разкриха интересен модел, тъй като топлият нектар помагаше на пчелите да поддържат телесна температура от 30-34°C, която вероятно е необходима на насекомите, за да поддържат активен полет”, казва д-р Дайър.

„Избирането на нектар с различна температура изглежда е оригинален поведенчески механизъм, който пчелите използват, за да поддържат най-подходящата за полета си температура”, казва д-р Норгейт.

Бъдещата работа ще е съсредоточена да открие кои характеристики на цветята позволяват на растенията да модулират температурата на своите цветове така, че да възнаграждават опрашващите ги насекоми и как това може да е важно за разпространието на цветята в различни региони, където климатичните условия като температурата са различни или променящи се.

Източник: Science Daily Science News, Bees Warm Up With a Drink, Too! 19 August 2010

Снимка: my.telegraph.co.uk

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *