Как да се предпазваме от заболявания, с които домашният ни любимец може да ни зарази

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Безусловната любов на кучето или котката ни подсилва здравето ни като снижава стреса. А разхождането на кучето всеки ден снижава риска ни от затлъстяване и сърдечно заболяване.

Но домашният ви любимец може да ви предаде повече от вярност и компания … те могат да ви заразят с болести. Те се наричат зоонотични болести и някои от тях са сериозни, дори смъртоносни.

Ето … предавани от животни заболявания, за които всеки собственик на домашен любимец трябва да знае…

Маймуните, прилепите и цяла менажерия от други създания разпространяват Ебола. Комарите са виновни за епидемиите, причинени от Западнонилската треска, еленските мишки бяха виновни за хантавируса при летуващите в Йосемити преди известно време, а прасетата са заразили много хора със свински грип.

Натурални лекове за домашни любимци

Все едно животните кроят революция, за да ни унищожат.

Но това не е нещо ново. Чумата, жълтата треска и холерата съществуват от векове, както и множество други зоонозни заболявания или болести, които се предават от животни на хора.

Има минимум 39 сериозни заболявания, с които хората се заразяват направо от животни, 42 сериозни заболявания, които хората пипват като ядат или докосват храна или вода, заразени от животински изпражнения и поне 48 сериозни заболявания, от които хората могат да се разболеят от ухапване на насекоми, които са се хранили от инфектирано животно. Природата е суров свят.

И не само тропическите насекоми или дивите горски животни могат да ни разболяват. Всъщност собствените ни обичани домашни любимци могат да са гостоприемници на дълъг списък заболявания и паразити, които лесно се предават на хората, като дори кучетата се казва, че потенциално разпространяват страховитата Ебола. Поне едно важно изследване откри, че кучетата могат да са инфектирани с Ебола без да имат симптоми (макар че колко е вероятно те да предават вируса на хора остава неясно).

Дали този минерал не е ключът към оцеляването от Ебола?

Независимо че множеството ползи за здравето от домашните любимци далеч надминават рисковете, няма да навреди да знаем от какво да се пазим:

 1. Лаймска болест

Хората, които скитат сред природата знаят, че трябва да проверяват домашните си любимци за кърлежи след това. Но ако домашните ви любимци сами скитат, те могат да донесат вкъщи инфектирани кърлежи без вие дори да сте излизали оттам. Не можете да се заразите с лаймска болест направо от домашния си любимец, но инфектиран кърлеж от козината му може да попадне върху вас.

 1. Токсоплазмоза

Собствениците на котки–особено бременните жени–трябва да знаят за тази болест. Токсоплазмозата може да инфектира плода и да причини помятане или родилни дефекти. Тази болест се причинява от протозоен организъм в заразени котешки изпражнения. Ето защо бременните жени трябва да оставят някой друг да почиства котешката тоалетна.

Toxoplasma gondii е протозоя, която най-често заразява котки, но съществува и в други топлокръвни животни. Освен от допир до изпражнения на котки, хората могат да се заразят с този паразит ако ядат недостатъчно сварено месо или немити зеленчуци. След поглъщане, T. gondii може да порази мозъчната или мускулна тъкан и да живее в кисти, които са резистентни на атаките на защитната система на гостоприемника. Инфекцията също така може да се предаде от заразена майка на бебето й през плацентата, водейки до сериозни усложнения — още една причина бъдещите майки да не се занимават с котешки тоалетни.

Дръжте лицето си колкото се може по-далеч от котешката тоалетна когато я почиствате. Друга добра идея е да носите защитна маска върху устата и носа си. Това намалява вероятността да вдишате микроскопичните протозои. Носенето на защитни очила също е умна идея. Можете да откриете маски и очила в аптеките.

Дали този паразит не живее в тялото ви?

 1. Салмонелоза

Повечето от нас знаят, че можем да се заразим с отравяне от салмонела от заразена храна. Но домашните любимци също могат да предават тази сериозна чревна болест. Костенурките и гущерите са най-честите носители. Кучетата, котките, пилетата, патетата и конете също могат да са носители.

Въпреки че ветеринарният ви лекар може да изследва домашния ви любимец за салмонела, най-добрата защита е да си миете ръцете винаги след като сте докосвали животно.

Често чуваме за бактерията, позната като Salmonella когато има епидемии, причинени от заразена храна и при яденето на сурови яйца. Повечето заразени със Salmonella хора развиват диария, висока температура и коремни крампи в рамките на 12 до 72 часа след инфектирането си. Но хората могат да се заразят и от домашни любимци, обикновено ако докоснат изпражненията им. Влечуги като гущери, змии и костенурки са вероятни източници на тази инфекции, както и пилета и патета.

Лесен начин от 19 век лекува домашните любимци

 1. Папагалска болест (пситакоза)

Тази бактериална инфекция (Chlamydia psittaci) се причинява от вдишването на малки частици от въздуха… от изсъхналите изпражнения на заразени птици. Това може да са всякакви папагали, от най-малките до качулатите какаду, корели и ара, които често не проявяват никакви симптоми. Човешките симптоми включват кръв в слюнката, суха кашлица, умора, болки в мускулите, висока температура и втрисане, главоболие, ставни болки и недостиг на въздух.

За избягване на заболяването, почиствайте клетката на своята птица често и носете защитни очила и маска върху лицето си докато го правите. Също така, заведете птицата на лекар незабавно, ако тя прояви признаци на заболяване. Лекуването на домашния ви любимец може да елиминира вероятността от заразяване от папагалска болест.

Безмълвните послания на котешките опашки

 1. Болест от одраскване от котка

Бълхите пренасят бактерии, причиняващи тази болест от една котка на друга. Но хората могат да се заразят с нея от ухапване или одраскване от котка. Хората страдат от подобни на грип симптоми, подути лимфни възли, висока температура, главоболие, умора и снижен апетит. Някои дори развиват сериозни проблеми като увреждане на сърдечна клапа. Има редки случаи на усложнения на инфекция B. henselae

Дръжте риска под контрол като пазите котката си от бълхи. Естествен начин за това е като разредите пет капки лавандулово етерично масло с три супени лъжици вода. След това нанесете разтвора по нашийника на котката си. И избягвайте игри, които водят до одрасквания. Винаги мийте ухапванията и одраскванията от котка със сапун и вода колкото се може по-скоро след нараняването.

 1. Чума

Наистина ли? Макар че чумата вече не причинява обширни епидемии, които да унищожават големи части от населението със симптоми, подходящи за филми на ужасите, тя все още съществува. Тя се среща рядко в Съединените щати, но все пак я има в части от Калифорния, Аризона, Колорадо и Ню Мексико. Годишно в Съединените щати се съобщава за по средно 10 случая на чума. Чумата обикновено се свързва с плъхове, но Националната библиотека по медицина на САЩ посочва, „рисковите фактори за чума включват скорошно ухапване от бълха и излагане на гризачи, особено на зайци, катерици или прерийни кучета, както и одрасквания или ухапвания от инфектирани домашни котки”. В котките чумата се проявява най-често под формата на бубонна чума. Котките с бубонна чума обикновено имат висока температура, анорексия, летаргия и уголемени лимфни възли по които се наблюдава абсцес или протичане на секрет.

Джинджифилът до 10000 пъти по-ефикасен в лечението на рак от химиотерапевтичните лекарства

 1. Кю треска

Бактерията Coxiella burnetii е виновникът зад заболяването с любопитното име Кю треска. Кравите, овцете и козите са основните цели, макар че и много различни видове могат да се заразят включително и домашните любимци. Бактерията се съдържа в прясното мляко, урината и изпражненията на инфектираните животни, и понеже е изключително устойчива и издръжлива на топлина и на много често използвани дезинфектанти, тя оцелява дълги периоди в околната среда. Хората обикновено се инфектират чрез вдишване на тези организми, както и от ухапвания на кърлежи или ако консумират непастьоризирани млечни продукти.

Мистериозното заболяване е с непозната етиология.

 1. Бяс

Бесът е вирусно заболяване при бозайниците обикновено предавано чрез ухапване от инфектирано (с лудост в погледа и пяна около устата) животно. Повечето случаи на бяс, съобщавани в Центъра за контрол и превенция на заболяванията всяка година са причинени от живеещите в гористи местности миещи мечки, скунксове, прилепи и лисици, като домашните животни са 8 процента от всички поразени с бяс животни в САЩ през 2010 година.

Вирусът на беса атакува централната нервна система и в крайна сметка причинява заболяване в мозъка, последвано от смърт. Ранните симптоми на бяс при хората са сходни на тези при много други заболявания и включват висока температура, главоболие и обща отпадналост и дискомфорт. С развиването на болестта се появяват по специфичните симптоми като безсъние, тревожност, объркване, лека или частична парализа, възбуда, халюцинации, силно отделяне на слюнка, затруднено преглъщане и страх от вода. Простият извод? Не забравяйте да ваксинирате домашния си любимец против бяс.

Маслото на крадците, древната ефикасна смес от етерични масла

 1. Кампилобактериоза

Причинени от бактерията Campylobacter bacterium, повечето случаи на кампилобактериоза се свързват с яденето на сурово или недостатъчно варено птиче или червено месо, или от други заразени храни. Инфекцията е сред най-честите причинители на диария в Съединените щати. И домашните любимци могат да се инфектират и човек може да се зарази при контакт с екскрементите на болно куче или котка. Повечето хора се възстановяват бързо, но може да има и по-тежки инфекции.

 1. Лептоспироза

Лептоспирозата е бактериално заболяване, от което домашният ви любимец може да се разболее когато е в контакт с бактерии в околната среда, ако пие, плува или ходи през заразена вода или ако е изложен на заразени животни. При хората може да няма симптоми, или пък да се проявят много такива като висока температура, главоболие, втрисане, болки, повръщане, жълтеница, стомашни болки, диария и обриви.

Без лечение, лептоспирозата може да доведе до увреждане на бъбреците, менингит, чернодробна недостатъчност, дихателен дистрес и смърт.

 1. Трихофития

Тази гъбична инфекция образува обрив с формата на пръстен върху кожата или плешиво петно върху скалпа. Инфекцията се предава лесно от домашните любимци на хората, които могат да се заразят от директен контакт с инфектирано животно.

4 терапии ускоряват оздравяването на кучето ви

 1. Нематоди

Малките кученца и котенца често предават яйцата и ларвите на тези чревни паразити чрез изпражненията си. Инфектиранията с нематоди обикновено не са сериозни, но могат да причинят увреждане на нервите или очите при някои хора.

Ако не се лекуват или ваксинират почти всички малки кученца и котенца се заразяват с нематоди. Яйцата (оокисти) попаднали в изпражненията на домашните любимци оцеляват в почвата с години. Ако човек погрешка изяде оокиста, малки червеи се излюпват в стомаха и червата и се движат през тялото. Прекрасно. Ларвите могат да проникнат и директно през кожата. Симптомите включват висока температура, кашлица, астма и/или пневмония. За жалост червеите могат да влязат в очите и да причинят очна токсокариаза, заболяване макар и рядко, което може да причини слепота при седем от 10 засегнати.

Обезпаразитяването на котенцето или кученцето ви е първата стъпка за снижаване на риска ви от инфекция. Водете ги на холистичен ветеринар или добавяйте билкова формула за изхвърлянето на чревните паразити в храната или водата им. Тези течности се продават онлайн. И винаги си мийте ръцете след като си имате работа с изхожданията на домашните си любимци.

 1. Тения

Повечето инфекции с тения при хората са в резултат на яденето на сурово или недоварено месо от инфектирани животни, особено свинско и говеждо. (Чао, стейк тартар).  Но децата могат да се заразят с паразитите на тенията от котки и кучета като без да знаят погълнат бълха, инфектирана с ларви на тения — което може да звучи малко невероятно, но се случва. В човешките черва ларвите се развиват във възрастни тении. Тенията може да достигне повече от шест метра дължина и да живее с години — почти като нов домашен любимец!

Маслото на крадците, 5 незаменими рецепти

 1. Анкилостома

Тези чревни паразити са често откривани в кучета и котки, особено при младите животни. Яйцата на червеите преминават от изпражненията на домашните любимци и заразяват пръста. Хората се заразяват чрез директен контакт когато ходят боси по заразена почва. Малко дете може също така случайно да погълне яйца на червеите. Анкилостомата може да причини инфекции с болки и сърбеж по кожата или стомашни симптоми.

 1. Капноцитофага

Тази бактерия живее в устата на кучета и котки, но не ги разболява. Обаче, капноцитофага може да премине в хората чрез близвания, ухапвания, одрасквания и близък контакт. Бактерията рядко разболява хора, освен онези с отслабена имунна система. Симптомите за инфекция включват мехури, отоци, висока температура, диария, повръщане, главоболие и болки в мускулите и ставите.

 1. Стреп зоо

Streptococcus zooepidemicus е силно заразна дихателна инфекция, която може да е смъртоносна при животните и в редки случаи може да бъде предадена на хора. Инфекцията поразява много видове, включително кучета, котки, коне и други домашни животни, според списанието Life Science, но понякога се разпространява в приюти за животни където има много животни на ограничена площ. В последно време има огнища в приюти в Атланта, Уисконсин и Аризона и е съобщено за поне един случай на човек заразен от куче.

Какви естествени лекове използвате вие, за да поддържате домашните си любимци здрави… и без заболявания, с които те биха могли да ви заразят? Споделете ги с нас в коментарите.

Прочетете още:

Сърдечните приятели на човека, буквално и преносно

Шест стъпки към щастлива котка у дома

Списък: Какво да не ядем по време на бременност

30+ МАЛКО ПОЗНАТИ УПОТРЕБИ НА БОРАКСА В ДОМАКИНСТВОТО

Естествено премахване на чревни паразити, най-добрите 14 храни и билки

Паразити в тялото, 10 признака и какво да правим

Източници:

https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/14-diseases-you-can-get-from-your-pets

https://www.institutefornaturalhealing.com/2015/11/how-to-protect-yourself-from-5-diseases-you-can-get-from-your-pet/
Снимка: Youth Village Zimbabwe

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *