4 терапии ускоряват оздравяването на кучето ви

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако кучето ви преминава лечение поради нараняване, след операция или поради някаква друга причина, знаете ли, че има някои неща, които можете да направите у дома, за да се чувства то по-удобно и които дори ще ускорят процеса на оздравяване?

getty_rf_photo_of_dog_with_cone

Много собственици на домашни любимци се чувстват безпомощни когато не са в състояние да предложат помощ на кучето си докато то се възстановява от травма или болест. Това обикновено са собствениците, които са силно мотивирани да помогнат на кучето си да възвърне изцяло мобилността си без болка и те имат силното желание да участват активно между визитите в клиниката за рехабилитация като работят с домашния си любимец, за да му помогнат да оздравее.

Ако това ви звучи като вас самите, може да намерите следните предложения за физическа терапия от типа ‘направи си сам’ за кучето ви много полезни. Обаче, МОЛЯ не опитвайте нито една от тези терапии без първо да ги обсъдите с терапевта и/или ветеринаря на кучето и ако кучето ви предпочете да не участва, уважете желанието му.

Топлинна терапия

Топлинната терапия може да спомогне за намаляването на болката и мускулните спазми на домашния ви любимец, да повиши проводимостта на нервите, да подобри еластичността на фиброзните тъкани, да повиши разширяването на кръвоносните съдове и да снижи кръвното налягане.

Използвайте топлина на мястото на схванатата става, травмата или операцията на кучето си за 10 до 15 минути под формата на термофор с гореща вода, увит в кърпа или хавлия, загряващи компреси, топла вода или хавлиени кърпи, напоени с гореща вода (но не твърде гореща). Много внимавайте да не се стигне до изгаряне – проверявайте мястото често, за да сте сигурни, че кожата не е твърде гореща.

За да направите горещ компрес сами, просто накиснете хавлиена кърпа в гореща вода или я намокрете и я загрейте в микровълновата печка. Сложете кърпата в пластмасова торбичка, покрийте мястото на нараняването върху тялото на домашния си любимец с друга хавлиена кърпа или плат и сложете пластмасовата торбичка отгоре като отново се уверите, че компресът не е твърде горещ, за да не изгори кожата на домашния ви любимец.

Топлинната терапия може да се използва когато домашният ви любимец се чувства некомфортно или когато просто решите да го поглезите с малко нежни грижи. Тя може да е особено полезна когато се прилага непосредствено преди да го заведете на час за физическа терапия.

Студена терапия

Студената терапия (криотерапия) може да спомогне за намаляване на възпалението и отока, мускулните спазми, както и на болката.

Слагайте студени компреси върху травмата или мястото на операцията за 10 to 15 минути и особено след всеки час на физическа терапия. Можете да използвате готови ледени компреси, замразени пластмасови пакети със зеленчуци от фризера или да си направите такива сами като смесите една част спирт за разтривки с три части вода в пластмасова торбичка и просто я замразите.

Винаги слагайте плат или хавлиена кърпа между ледения компрес и кожата на домашния си любимец, и проверявайте мястото на всеки няколко минути. Ако правите студен компрес, за да освежите прясна рана от операция, първо намажете  раната с крем, съдържащ витамини A и D или поставете стерилна марля върху нея (според указанията на вашия ветеринар), за да избегнете инфектиране на хирургическата рана.

Ходене

Ходенето е отлична терапия за кучетата, които имат проблеми с мобилността и за онези, които се възстановяват от някои видове операции. Ходенето може да помогне на домашния ви любимец да разшири обсега на движението си , да стимулира нормална походка и движение, да подобри силата и масата на мускулите, да стимулира добро кръвообращение, да подобри издръжливостта, и да помогне за предпазване от дегенерация на ставата.

Незабавно след като кучето ви излезе от операция или преживее травма, която ограничава мобилността му е важно да оставите определянето на времето и първоначалните опити да ходи на усмотрението на професионалистите – ветеринаря на кучето или рехабилитатора му. Когато е безопасно кучето ви да се движи, сложете му каишка и го разходете на късо разстояние върху твърди повърхности, които осигуряват устойчивост при стъпване. Не бързайте, за да има време кучето ви да стъпи с всичките си лапи на земята и да премества постепенно тежестта на тялото си върху всяка от тях. Това ще осигури равномерно разпределяне на терапията върху всички крайници.

Докато кучето ви се подобрява, терапевтът може да ви предложи да го разхождате по леко стръмни повърхности или по стълби, за да подобрите силата, мускулната маса, гъвкавостта и обхвата на движение на задните му крака, точно както вървенето по нанадолнище укрепва предната част на тялото му. Разхождайте го също така като очертавате осморки, за да го насърчите равномерно да разпределя тежестта на тялото си върху всичките си четири крака.

Друго полезно упражнение е да карате кучето си да се изправя от седнало положение  за заякчаване на квадрицепсите и прасците. Можете или да го карате да прави тези движения периодично при разходките или да го карате да прави по няколко сядания и ставания на място. Уверете се, че кучето седи с двата си задни крака под дупето. Ако то се нуждае от помощ, за да го направи, облегнете по-слабия му крак на вашия докато сяда или нека прави това движение като се обляга в стена.

Когато кучето ви започне да се чувства по-удобно и подвижно, можете да увеличите бързината на разходките постепенно като достигнете до тичане когато терапевтът му каже, че то е готово за това.

Хидротерапия

Упражненията във вода (хидротерапия) са от най-добрите терапии за рехабилитация, защото намаляват отока и събирането на течност в тялото, подобрява мускулната маса, силата и обхвата на движение, засилва издръжливостта, насърчава отслабването и намалява болката. (Но моля обърнете внимание, че раната(ите) на кучето трябва да са зараснали преди да помислите за какъвто и да било вид водна терапия.)

Отново, това не е нещо, което бихте искали да предприемете без първо да се консултирате с рехабилитатора на кучето. Очевидно, ако кучето ви е от средно голяма до голяма порода и нямате басейн в задния си двор, това няма да е възможно. Ако имате достъп до басейн и кучето ви е свикнало да е във водата, подмамвайте го да се движи в басейна като използвате неща, които го мотивират (лакомства, топка или друга играчка). Никога не оставяйте кучето си без надзор във водата и не го оставяйте да потъва. Докато кучето ви се възстановява или източете част от басейна или го насърчете да ходи напред назад в плиткия край на басейна или върху бетонно стъпало или пейка в басейна.

Ако кучето ви е дребно може да използвате ваната си като басейн за хидротерапия. Сложете хавлия на дъното на ваната, така че кучето да не се хлъзга, напълнете до подходящото ниво и насърчете кучето да се движи напред назад във водата. Можете да използвате детски надуваем басейн в задния двор съобразно големината на кучето си.

Надявам се да съм ви дал някои идеи за това как да помогнете на кучето си да оздравее у дома след операция или нараняване. Ако ги спазвате и изпълнявате правилно и с насоки от лекаря на кучето, тези „направи си сам” предложения не само ще ускорят възстановяването на кучето ви, но те могат и да засилят връзката между вас и домашния ви любимец.

Д-р Бекър

Източник:

http://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/06/20/dog-physical-therapy-exercises.aspx?e_cid=20140620Z2_PetsNL_art_1&utm_source=petnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140620Z2&et_cid=DM46645&et_rid=558812089

Снимка: pets.webmd.com

Прочетете още по темата:

Лесен начин от 19 век лекува домашните любимци

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *