Предпазете се от скритите причинители на рака!

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

free-radicals

Макар че няма един единствен причинител на рака, няколко фактори — включващи пушенето, излагането на радиация, някои вируси, генетичните заложби и т.н. — влияят върху растежа и разпространение то на тази заплашителна болест. Но за да разберем рака, ние трябва да вземем предвид една от скритите причини: свободните радикали.

Като обърнете внимание на скритите механизми, които подсилват растежа на раковите тумори, вие ще сте в най-добра позиция да предотвратите рака. А дори вече да имате рак, изследването на тези причини ще ви помогне да разберете по-добре как сами да лекувате болестта си без опасните химиотерапевтични вещества, токсичната радиация или инвазивната хирургия.

Битката със свободните радикали

Казано простичко, свободните радикали са атоми или молекули със нечетен брой електрони. Да вземем атомът на хелия, например. Атомът на хелия има два електрона, обикалящи в кръг около ядрото, а ядрото му се състои от два протона и два неутрона. Ако един от тези електрони ‘си отиде’, оставащият електрон вече си няма другар.

И така се сдобиваме с електрически зареден свободен радикал. След като се образуват, тези високо реактивни радикали могат да задействат верижна реакция, подобна на тази при играта на домино.

В тялото, ако свободните радикали наистина въздействат на ДНК-то в дадена клетка и клетката не успее да възстанови своето ДНК достатъчно бързо, тогава тя бива програмирана да функционира зле, да умре или да започне нова клетъчна линия, която ние наричаме рак.

Но откъде точно идват свободните радикали? Тялото непрекъснато ги генерира по време на клетъчната респирация (при която се генерира оксидативната — окисляваща — енергия), както и чрез клетъчната дейност на имунната система. Молекулите на свободните радикали се произвеждат и от ултравиолетовата радиация, цигарения дим, автомобилните газове, тежките метали, транс-мастните киселини, химикалите, използвани за обработката на храните (нитросамините), консервантите и оцветителите — дори и от въгленът в храните, печени на скара.

Свободните радикали деструктивно разяждат здравите клетки и ги превръщат в дефектни клетки. В резултат на това след време тези ‘тихи убийци’ могат да:

  • Унищожат мембраните на клетките.
  • Предизвикат ДНК мутации и генетични увреждания.
  • Отслабят имунната система.
  • Ускорят естествения процес на стареене.
  • Превърнат холестерола в лепкава плака, която запушва артериите.
  • Оксидират лошия (LDL) холестерол — което може да доведе до атеросклероза, хормонална дисфункция — и дори диабет.

А както вече знаете, пушенето е особено опасно за вашето здраве. Последни изследвания показват, че 90 процента от случаите на рак на белите дробове са при пушачи, а 90 процента от случаите на рак на устата, ларинкса и черния дроб са при пушачи, които консумират алкохолни напитки.

Важно е да помним, че вредата от свободните радикали се акумулира с възрастта. Ако производството на свободни радикали стане прекалено, то това може да причини сериозни увреждания. Така че най-добрият начин да си подсигурите адекватен прием на антиоксидантни хранителни вещества е като минете почти изцяло на пълноценни храни. Например, консумирането на шест порции зеленчуци и три порции плодове на ден ви осигуряват оптимални количества фибри и микроелементи. Освен това, ако приблизително половината от цялата ви храна е готвена, а другата половина е сурова, вие наистина сте поели по пътя към оптималното здраве!

Източник: Easy Health Options, Protect yourself from the hidden causes of cancer! 5 April, 2011

Снимка: depskin.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *