Използвайте четката си за зъби в борбата с рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

toothbrushes-400x340

Някои от най-важните средства, които можете да използвате, за да снижите риска си от рак са четката и конеца за зъби. Използвайте ги както трябва и можете да снижите възможността за ранна смърт от рак с до 80 процента.

От години вече медицинската общност знае за важното влияние, което оралното здраве упражнява върху останалата част от тялото. Обаче, много хора все още не осъзнават напълно колко наистина жизнено важни са здравите зъби и венци. Ето защо едно скорошно изследване, публикувано онлайн в British Medical Journal Open прикова вниманието ми: То не само добавя доказателства към важната връзка между денталното и общото здраве, но показва, че последиците от периодонтита (заболяване на венците) може наистина да са далеч по-сериозни, отколкото някога сте предполагали. Данните показват, че лошата орална хигиена може да повиши рисковете от ранна смърт от рак с до 80 процента.

С това изследване шведските изследователи откриват, че има значителна връзка между прекомерните бактерии в зъбния камък и преждевременната смърт от раково заболяване. По-високите нива на бактериите се свързват с повишени рискове от умиране до 13 години по-рано от нормално очакваната възраст. Учените подчертават, че са необходими допълнителни изследвания, за да се докаже пряката причинна връзка между оралното здраве и рака, но други научни изследвания предоставят подобни заключения и показват силна взаимовръзка между тях. Някои експерти твърдят, че един от пет случаи на рак се причинява от хронично възпаление и от бактериални инфекции – които са основната причина за заболяването на венците периодонтит и за лошото орално здраве.

В друго научно изследване учените от Университета на Ню Йорк изследват здравето на венците на 266 пациенти, диагнозирани и лекувани за рак на главата и врата през последните 10 години, наред с това на 207 контролни пациенти. Лекарите откриват присъствието на заболяване на венците като измерват нивото на загуба на алвеоларна кост – костта, формираща зъбното гнездо – у всеки пациент посредством рентгенови снимки. Резултатите показват, че с всеки милиметър загуба на алвеоларна кост, рискът на субекта от рак на главата и врата шокиращо скача и е четири пъти по-висок. И което е още по-лошо, оказва се, че връзката не се влияе от високо рисковите фактори на начина на живот, като употребата на тютюн и алкохол.

За жалост, това не е първият път когато оралното здраве се свързва със смъртоносни заболявания. Връзката между оралното здраве и сърдечните заболявания, например, е добре документирана. Оралните инфектиращи фактори могат да навлязат в кръвта и да повлияят негативно на сърцето и на сърдечносъдовата система. Ето защо хората със заболявания на клапата на сърцето профилактично трябва да вземат антибиотици. Скорошни данни допълнително доказват силна корелация между възпалението, периодонталната болест и сърдечносъдовите заболявания.

Естесвени решения за превенция на заболяванията на венците и за защита на оралното здраве

Добър начин за превенция на заболяванията на венците е просто да подобрим денталната си хигиена посредством редовно миене с четка и почистване с конец.  Питателните, пълнозърнести храни спомагат за снижаване на възпалението, подобряване на оралното здраве и намаляване на инфекциите. Най-вече избягвайте бонбоните и газираните напитки. Добрата хидратация също ще спомогне за контролирането на зъбния камък. Естествените хранителни добавки, растителните храни и веществата, използвани както орално, така и за изплакване на устата, спомагат да поддържат възпалението и инфекциите под контрол. Ще се учудите колко бързо лошото орално здраве може да се подобри с тези лесни методи.

Публикувано сродно изследване показва, че способността на една лечебна растителна формула от Тибет значително намалява възпалението в корените и венците. Как една проста билкова формула може с ниски дози да има такъв огромен ефект? Това се дължи на добре изучената й способност да регулира възпалението, да поддържа циркулацията на кръвта и да подсилва имунната система – все важни свойства, които са документирани в редица публикувани изследвания.

Друго естествено съединение, което подобрява хигиената на устата посредством способността си да намалява възпалението и да контролира инфекциите е ботаническият екстракт хонокиол. Това активно съединение се извлича от кората на дървото Magnolia officinalis и е изследвано обстойно заради мощните си противоракови, антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, наред с другите му полезни качества.

Конкретни хранителни вещества и антиоксиданти като витамините C, E, A, D-3 и коензим кю10 също помагат за подобряване здравето на зъбите, намаляват възпалението и инфекциите, като в същото време подсилват имунитета. Зеленият чай и календулата спомагат за снижаване на възпалението и на щетите, нанасяни от свободните радикали, като в същото време се борят и с бактериалните инфекции. Тези хранителни добавки могат да се приемат през устата и те често се използват и в естествени разтвори за изплакване на устата. Търсете разтвори без флуорид и които в същото време съдържат някои или всички тези естествени съставки (като предоставените тук).

Голямата картина

Здравето на устата ви е тясно свързано със здравето на останалата част на тялото ви, но конвенционалната стоматология и алопатичната медицина изглежда едва наскоро започнаха да свързват оралното здраве с цялостното добро състояние на тялото и с дълголетието. Обаче, постоянно провеждани изследвания продължават да свързват лошото здраве на устата и на зъбите с редица хронични заболявания, подчертавайки тези преки връзки.

Добрата новина е че много естествени решения за тялото, които предпазват и подсилват здравето на устата и зъбите се отнасят също и за редица други важни области, включително за здравето на сърцето и клетките, за имунитета и за цялостната жизненост на организма. Като знаем за тези жизненоважни връзки и като предприемаме допълнителни стъпки, за да поддържаме добра орална хигиена ние можем също така да предпазваме и подсилваме цялостната си жизненост на редица нива естествено.

Източник: Easy Health Options, Use Your Toothbrush To Fight Cancer, 7 September 2012

Снимка: progressivemagazin.rs

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *