Бамята, мощно оръжие срещу поне три вида рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

okra

Учените откриха вещество в бамята, което убива 72% от раковите клетки при рак на гърдата ин витро

Повече от чудесна новина от света на днешните противоракови изследвания!

В ново изследване от октомври 2013 година, публикувано в рецензираното списание Biotechnology Letters, изследователите откриха, че лектинът – новооткрита съставка в бамята (Abelmoschus esculentus), задейства апоптозата или клетъчната смърт на клетките при рак на гърдата ин витро (което означава в лабораторни стъклени „петри’ съдове).

Бамята вече се е превърнала в добре позната суперхрана срещу диабет, но малко хора знаят, че тя също така се бори с поне три различни вида рак. Изследванията на действието на бамята при рак са още съвсем в началото, но изследователите видяха в лабораторните изследвания, че тя има потенциал да спира високо метастазните миши меланомни клетки и че категорично убива човешки ракови клетки при рак на гърдата, а впечатляващо изследване сред населението разкри, че при мъжете, които ядат бамя редовно, ракът на простатата е снижен с 40 процента.

Бамята убива 72% от човешките ракови клетки при рак на гърдата ин витро

Новооткритият лектин в обикновената бамя (Abelmoschus esculentus) показва в изследвания, че убива 72% от човешките ракови клетки при рак на гърдата (MCF7) ин витро, най-вече като задейства програмираната им смърт (апоптоза). Лектинът в бамята също така показва, че забавя растежа на туморите на гърдата с 63 процента. Забележете, че лектинът се съдържа в семената на бамята  и изследователите в това изследване извличат лектин чрез воден извлек от брашно от семена на бамя. Този противораков лектин бе открит едва през 2012 година като интересното е, че той също така съдържа и противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, което го прави много привлекателно съединение за бъдещи изследвания. Изследователите в това изследване отбелязват, че съединението лектин е „потенциално терапевтично средство за борбата с рака на гърдата при хората”.

Освен това, абстрактът на научния доклад твърди, че антитуморното действие на бамята – лектина – е селективно, което означава, че той не убива нормалните здрави клетки. Тази селективност показва потенциал за разработването на противораково вещество. Има много субстанции, които убиват всички клетки – раковите и здравите – но те не влизат в сметката: „Светият граал” към който се стремят този вид изследвания е да се намерят вещества, които са силни срещу раковите клетки, като не засяга здравите клетки”!

Не изстъргвайте само семенцата и не хвърляйте останалата част от чушчицата, защото друг компонент в бамята също показва противоракови свойства, а именно пектинът.

Пектинът в бамята спира 75% от силно метастазиращите меланомни клетки ин витро

Пектинът в бамята се намира точно под обвивката на чушчиците и учените откриха, че той съдържа много уникални съединения (силно разклонените рамногалактуронани), които досега не са забелязвани в други пектини. Може би на новооткритите съединения се дължи ефикасността на пектина срещу меланомата. В скорошно изследване, проведено от френски и холандски учени, пектинът спира пролиферацията на силно метастазиращите миши меланомни клетки (B16F10) със 75% след третиране за 48 часа, и също така ускорява програмираната клетъчна смърт (апоптоза) 23 пъти. Изследователите също така откриха, че пектинът задейства апоптозата като взаимодейства с Галектин-3. Това е подобен механизъм на наблюдавания при добре познатото съединение модифициран цитрусов пектин и е много интересно, че пектинът в бамята не трябва са бъде модифициран по никакъв начин, за да има същото въздействие.

Мъжете, които ядат бамя (спазвайки южняшкия – за САЩ – начин на хранене) страдат с 40% по-малко от рак на простатата.

Двете горепосочени изследвания ясно показват, че два различни компонента в бамята – пектин и лектин – имат мощни противоракови свойства, следователно, както обикновено е по-добре за нас да консумираме цялата ядивна част от бамята, ако искаме да доведем до максимум нейните противоракови свойства. Наблюдавани ли са действителни ползи сред хора? Да. Скорошно кохортно (сред еднородно население) изследване, проведено в Съединените щати откри, че мъжете, които ядат южняшка диета – храна, характеризираща се с яденето на бамя, грухано жито, царевичен хляб, фасул, ориз и сладки картофи, се разболяват с 40 процента по-малко от рак на простатата от онези, които не следват такава диета. Макар че резултатите са на границата на статистическата значимост, това е доста обстойно изследване, което проследява близо 3800 мъже десет години. Онова, което е впечатляващо за това изследване е, че освен бамята, бобовите растения и сладките картофи, южняшката диета всъщност не е много здравословна и съдържа големи количества червено месо и бекон, които храни се знае, че повишават риска от рак. Оказва се също така, че южняшкият начин на хранене предпазва мъжете от рак на простатата много повече от диета, богата на зеленчуци и плодове, макар че южняшката диета съдържа 24% по-малко плодове и зеленчуци (29 порции седмично при южняшката диета спрямо 38 порции на седмица в богатата на плодове и зеленчуци диета).

Моля забележете, че тези заключения не означават, че бамята вече трябва да се приема за доказано лекарство против рак. Фактът, че бамята убива някои ракови клетки селективно в стъклени лабораторни съдове не означава непременно, че тя ще излекува рака ви. Също така, ние със сигурност НЕ желаем да съветваме хората да пренебрегват съветите на техните лекари/онколози по този въпрос. Ще са необходими още много изпитания – като се започне с по-нататъшни ин витро изследвания, за да се разбере по-добре механизма на действие на лектина срещу тези ракови клетки, а след това ин витро изследвания („в живи същества”), а след това изследвания с хора.

Дори и хората, които не са болни от рак имаме ракови клетки в телата си през цялото време и както казва Пол Стаметс, „Ракът е въпрос на брой клетки”. Тялото ни има естествени защити срещу раковите клетки като част от имунната ни система, логично е обаче, че имунната ни система се нуждае от цялата помощ, която може да получава, за да не бъде надвита, защото това води до заболявания. Така че е възможно бамята, наред с много други плодове и зеленчуци, да играе роля в предпазването ни от рак. Докато това бъде доказано с още научни изследвания, изглежда че просто ще е полезно в храната ни редовно да присъстват такива полезни храни. Вие също така вероятно ще извлечете най-добрите хранителни вещества, ако консумирате тези храни сурови или след минимална топлинна обработка.

И така, бамята ли е ключовият противораков фактор в южняшкия модел на хранене? Единствено бъдещите изследвания ще покажат. Междувременно, бамята е здравословна храна, която вече се радва на широка консумация в целия свят. И едно последно допълнение за лечебните свойства на бамята – освен, че сега последните изследвания ни показват, че тя може да осигурява защита от поне три различни вида рак, тя може да помогне в лечението на диабет тип 2: Бамята вече е популярна сред хората с диабет тип 2 и има сериозни твърдения за ефикасността й в тези случаи. Как да я използвате: измийте и отрежете връхчетата и дръжчиците на 3 или 4 чушчици бамя, накиснете ги във вода за през нощта и първото нещо, което правите сутрин нека бъде на гладно да изпивате водата.

Бамята следователно може да е много важна част от добре балансираната ни диета, която би следвало вече да съдържа голямо разнообразие от зеленчуци и то в големи количества.

Източник:

http://www.edenprescription.com/Okra.html

Снимка: whatthafact.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Тази статия е информативна и не е предназначена за самолечение. Непременно се консултирайте с личния си лекар или със специалист, преди да предприемате самолечение.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *