8 неочаквани храни подсилват имунитета и здравето на стомаха и червата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Имунните ви клетки, бариери и сигнализиращи молекули всички в голяма степен разчитат на полезната храна.

Но е време да започнем да мислим и за други неща, освен за сините боровинки, зеленчуците и пилешкия бульон и освен на тях да се отдадем на повече храни, които са малко познати, но стимуилират имунната ви система много ефикасно.

healthy-gut

Тези храни може първоначално да ви се сторят плашещи, понеже някои от тях имат необичаен мирис и вкус, но всички те силно укрепват имунната система и по този начин предотвратяват повалянето ви от заболявания, инфекции и болести.

От всички физически бариери между вътрешните ви органи и външния свят, стомашно-чревният тракт е от първостепенна важност що се отнася до имунната ви система.

Стомашно-чревният тракт е като вътрешна кожа, но той има 150 пъти по-голяма площ от кожата върху тялото. Той също така съдържа най-големия брой имунни клетки в тялото – приблизително 60 процента от цялата имунна система!

Добре е да знаем: Човек е онова, което яде, 10 съвета да обърнете нещата във ваша полза

Стомашно-чревният ви тракт влиза в контакт с най-голямото количество и брой различни молекули и организми от всеки друг орган в цялото тяло, което е разумно, имайки предвид, че средностатистическият човек поглъща повече от 25 тона храна през живота си.

1. Натурално прясно мляко

Непастьоризираното, органично сурово прясно мляко от хранени на паша животни съдържа множество полезни бактерии, които стимулират имунната система. Макар и да не е одобрено от Агенцията за храните и лекарствата (FDA) на САЩ, този вид прясно мляко е изключителен източник на хранителни вещества, особено на витамин А, цинк и храносмилателни ензими.

Натуралното прясно мляко също така съдържа полезни мазнини, които помагат на имунната система.

Натуралното прясно мляко е храна, която храни и възстановява целия стомашно-чревен тракт. Макар че наличността на натурално прясно мляко е ограничена в зависимост от това къде живеете, вие можете да откриете от местни производители или в най-близкия източник до вас на RealMilk.com (в САЩ), както и множество магазини за натурални храни зареждат сурово, непастьоризирано прясно мляко от местните ферми.

2. Натто

Ако наистина искате да подсилите имунитета си, тогава трябва да добавите и ферментирали храни, които са богати на хранещи храносмилателния ви тракт бактерии.

Полезните бактерии имат изключително полезен ефект върху имунната система в стомаха и червата, която е първата линия на защита срещу патогените, и тези храни също така спомагат производството на антитела.

Една от най-здравословните, но по-малко познати ферментирали храни е натто. Тя представлява лигава, плашещо изглеждаща храна от ферментирала соя, която е древно културирана, богата на ензими храна, пълна с полезни микроорганизми, които балансират вътрешната ви екосистема и ви помагат да усвоявате витамин D (невероятно важен витамин за имунната система).

Открих натто по време на състезания по триатлон в Япония, като приятен метод за поглъщането на натто е увиването му във водорасли нори подобно на бурито или суши с мъничко бял ориз, горчица и риба.

Освен натто, други ферментирали храни са кефир, кимчи, мисо, темпе, косели краставички, кисело зеле, кисело мляко и маслини.

3. Карантия

Карантията като черен дроб, бъбреци, сърца и други плашещи части от животните е с много високо съдържание на витамини А и Е, омега-3 мастни киселини, бета-каротин, цинк и конюгирана линолова киселина (CLA), които всички предоставят на имунната система концентрирана помощ.

Що се отнася до карантията, винаги избирайте органична и от хранени на паша животни.

Не можете да понасяте вкуса на карантията? Ще се учудите колко лесно можете да се справите с него. Например, можете да киснете черния дроб в прясно мляко или в лимонов сок за през нощта, за да премахнете „дивечовия” му вкус, да го оваляте в разбити яйца и в кокосово или бадемово брашно, след което да го задушите в зехтин или авокадово масло и да го сервирате с червен лук (още един чудесен стимулатор на имунната система, преливащ от кверцетин), гъби и бекон. Бон апети!

4. Кокосова манна

Кокосовото масло е богато на лауринова киселина, която в тялото ви се преобразува в монолаурин. Монолауринът е съединението, съдържащо се в кърмата, което укрепва имунитета на бебетата, а лауриновата киселина подсилва имунитета и на възрастните. Тази средно-верижна мастна киселина (MCFA) в кокосовото масло всъщност разрушава липидните мембрани на вредните организми и бактерии.

Когато избирате кокосови орехи и продукти от кокосово масло, уверявайте се, че купувате органични варианти, които не са рафинирани, избелвани и са направени без топлинна обработка и химикали и които не са ГМО.

Един от любимите ми малко известни начини за консумиране на кокосови продукти е невероянто вкусната „кокосова манна” – смес от кокосово месо и кокосово масло, която представлява невероятна, вкусна, подобна на масло консистенция, която да мажете върху кракери или да ядете с лъжица.

Още за стомаха и червата: Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се

5. Мръсни зеленчуци

Когато стане въпрос за преборването на патогени, човек просто няма какво по-добро да избере от това да яде огромно разнообразие от пресни органични зеленчуци заради витамините, минералите, антиоксидантите и ензимите, които те съдържат.

Обаче, когато ям зеленчуци—особено, ако те са от органичен източник—аз всъщност ги ям „мръсни”, откъснати току-що от градината или закупени от супера, за да си набавям полезните пробиотици от почвата, които се натрупват по повърхността на органичните зеленчуци (и плодове).

Не се страхувайте от пръстта! Полезните бактерии стимулират имунната система и стига да ядете органични плодове и зеленчуци, няма нужда да се притеснявате от пестициди и хербициди.

Научете и за тази билка: Корен от ревен – храносмилателно ‘чудо’ и много повече

6. Гъби

Гъбите укрепват имунната система, защото са богати на протеини, фибри, витамин С, В витамини, калций и други минерали.

Гъбите също така съдържат мощни съединения, наречени бета-глюкани, които са добре известни с техните подсилващи имунитета свойства. Бета-глюканите в лечебните билки (особено в рейши, шийтаке и майтаке) са известни най-вече със способността си да активират и модулират клетките на имунната система.

Бета-глюканите подсилват имунитета и посредством редица други механизми, много от които са сходни на онези в популярните, подсилващи имунитета билки като ехинацея и корен от астрагал. Например, бета-глюканите се свързват с макрофагите и с другите прочистващи бели кръвни телца в имунната система и по този начин активират противоинфекциозното им действие.

7. Водорасли

Да вземем например една от разновидностите на водораслите: хлорела.

Що се отнася до най-полезните храни, то хлорелата е почти идеална. Тя е едноклетъчно, сладководно водорасло, което действа като изключително ефикасно средство за детоксикация като се свързва с токсините, като например живак и други тежки метали и инфекциозни агенти и след това ги изхвърля от организма.

Хлорофилът в хлорелата също така помага на тялото да преработва повече кислород, пречиства кръвта и подсилва растежа и възстановяването на тъканите. Можете да намерите хлорела на прах и в дъвчаща форма и можете да я използвате в смутита и шейкове, можете да я ръсите върху салати или да я слагате в супи или да я ядете просто така.

8. Чесън

Чесънът със своята силна миризма е невериятно полезен за имунната система, защото предоставя тройно действие: антибактериално, противовирусно и противогъбично.

Твърдо вярвам, че за идеалната сила на имунната система, вие би следвало да ядете чесън почти всеки ден. Едно от най-хубавите неща за чесъна е че в сравнение с  антибиотиците, бактериите, вирусите и гъбичките не изграждат никаква резистенция спрямо него.

За оптимално стимулиране на имунната система, чесънът трябва да се яде пресен, защото активната съставка алицин в него се унищожава в рамките на един час след счукването на скилидките чесън.

С други думи капсулите чесън на хранителните добавки обикновено са безполезни в сравнение например с прясно печения половин час във фурната чесън, залят със зехтин и поръсен с морска сол.

Освен това, алицинът в чесъна е естествен химикал, който има противоракови свойства и също така доказано сваля вредния (LDL) холестерол, снижава общия холестерол, сваля кръвното налягане, намалява риска от кръвни съсиреци и удар, снижава хомоцистеина и дори ви предпазва от ухапвания от насекоми.

А тук можете да прочетете за вредните за имунната система храни.

от Бен Грийнфилд

Източник:

http://www.mindbodygreen.com/0-26212/8-unexpected-foods-that-will-enhance-your-gut-health.html

Снимка: brainfodder.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *