Как естествено да снижим холестерола си… в 28 лесни (!) стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Макар че холестеролът обичайно се поддържа в баланс в организма, нездравословната храна с високо съдържание на хидрогенирани мазнини и рафинираните въглехидрати могат да нарушат този крехък баланс, водейки до покачването на холестеролните нива. Този дисбаланс се проявява с повишен вреден (LDL) холестерол и с нисък полезен (HDL) холестерол, а това повишава риска от сърдечен удар или инсулт. Други причини могат да са липсата на физическа активност, диабет, стрес и хипотироидизъм.

Но не забравяйте, че холестеролът не е нещо хомогенно – има два вида холестерол – вреден (LDL – липопротеин с ниска плътност), който се наслагва по артериалните стени и повишава риска ви от атеросклероза, и полезен (HDL –  липопротеини с висока плътност), който преминава през кръвотока, премахвайки вредния холестерол от артериите и подобрявайки здравето на сърцето.

И така как да снижите нивата си на вредния (LDL) холестерол, като в същото време повишавате тези на полезния (HDL) холестерол в тялото си, за да поддържате сърцето си в тип-топ форма? Следват няколко лесни начина за това как да снижавате вредния си холестерол и как да поддържате добро цялостното ниво на холестерола си за по-добро сърдечно здраве.

Изследване: Статините НЕ снижават холестерола, но ПОВИШАВАТ риска от рак и загуба на паметта

Как да снижаваме холестерола си естествено: 28 стъпки

Храни, които да ядем

Не е необходимо да се храните с храни с ниско съдържание на холестерол, за да поддържате вредния си (LDL) холестерол в здравословни граници. Като просто всеки ден включвате в храната си по няколко порции храни, които снижават холестерола, вие ще спомагате снижаването на нивата на холестерола и на триглицеридите си и ще оптимизирате здравето на сърцето си.

Ето някои от най-полезните, снижаващи холестерола храни, с които можете да се запасите за целта:

 1. Зехтин

Студено пресованият зехтин съдържа големи количества здравословни, ненаситени мазнини и доказано снижава нивата на вредния (LDL) холестерол, укрепвайки здравето на сърцето.

Прочутият еликсир на онколожката д-р Филипова за сърцето, предпазва от рак и снижава холестерола

 1. Зеленчуци

Зеленчуците са едни от най-полезните, заредени с хранителни вещества храни, което означава, че те са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри за подсилване здравето на сърцето, като в същото време те са с ниско съдържание на калории. Не е изненадващо, че изследванията откриват, че яденето на повече зеленчуци се свързва с по-ниски нива на вредния (LDL) холестерол, както при мъжете така и при жените.

 1. Ядки

Ядките (сурови, не печени) са богати на фибри и на здравословни мазнини, което ги прави отлично допълнение към храната, ако търсите начини да снижавате холестерола си. Преглед на 25 научни изследвания показа, че яденето на повече здравословни ядки се свързва с по-ниски нива на общия и на вредния (LDL) холестерол, както и със снижени триглицериди.

Цитрусови плодове за справяне с високия холестерол

 1. Семена

Богатите на хранителни вещества семена, като лененото семе, доказано снижават нивата, както на общия, така и на вредния (LDL) холестерол за поддържане здравето на сърцето.

 1. Сьомга

Тлъстите риби като сьомгата са заредени с полезни омега-3 мастни киселини, които спомагат снижаването на нивата на холестерола и облекчават възпалението за подсилване здравето на сърцето.

 1. Куркума

Благодарение на съдържащото се в тази билка мощно съединение, наречено куркумин, куркумата снижава нивата на общия и на вредния (LDL) холестерол в кръвта.

Пречистете всички кръвоносни съдове и сърцето си с тази натурална напитка!

 1. Чесън

Чесънът е прочут с множеството си укрепващи здравето свойства, а изследвания непрекъснато показват, че чесънът е полезен и за нивата на холестерола. Според нов преглед на 39 изследвания, редовната консумация на чесън в продължение на поне два месеца може да снижи нивата на холестерола ви и да намали риска ви от сърдечно заболяване.

 1. Бамя

Това популярно растение съдържа много фибри, калий и антиоксиданти и укрепва здравето на сърцето. Животинско изследване показа, че екстрактът от бамя ефикасно снижава нивата на холестерола и кръвната захар при мишки със затлъстяване.

 1. Боб и бобови растения

Добавянето на бобови растения в храната може да доведе до положително въздействие върху здравето на сърцето. Изследвания показват, че богатата на бобови растения храна съдържаща леща, боб и грах се свързва с по-ниски нива на холестерол в кръвта.

Повишете полезния си HDL холестерол с тези седем храни

 1. Сладки картофи

Тези вкусни картофи съдържат няколко подсилващи здравето протеини и съединения, които доказано снижават холестерола в животински модели.

 1. Зелен чай

Богат на антиоксиданти и катехини, зеленият чай е една от най-здравословните напитки, която да включите в деня си. Изследвания показват, че пиенето на зелен чай снижава нивата, както на общия, така и на вредния (LDL) холестерол.

 1. Райска ябълка

Включването на по няколко порции от този питателен цитрусов плод ежедневно в храната може да има голямо благоприятно въздействие върху здравето на сърцето ви. Изследване откри, че консумацията на фибри, извлечени от райските ябълки ефективно снижава нивата на холестерола при възрастните.

Холестеролът е най-полезната храна за мозъка

 1. Авокадо

Авокадото е с високо съдържание на фибри, калий и здравословни мазнини, които всичките помагат за поддържането на холестерола под контрол. Авокадото не само повишава нивата на полезния (HDL) холестерол, но и снижава както общия, така и вредния (LDL) холестерол.

 1. Несъдържащи глутен зърнени храни

Пълнозърнестите храни също се свързват с по-ниски нива на холестерола и с подобрено сърдечно здраве. Но понеже глутенът може да е силно възпалителен, най-добре е да избираме несъдържащите глутен елда, киноа и кафяв ориз.

Лекарствата за снижаване на холестерола са сигурна рецепта за заболяване

Храни, които да избягваме

Внимателното подбиране на храната, която ядем е един от най-ефективните начини за снижаване на нивата си на вредния (LDL) холестерол и за подсилване здравето на сърцето. Но няма никаква причина напълно да изхвърляме храните с висок холестерол от хранителния си режим; всъщност холестерол има в яйцата, червеното месо, млечните продукти и в други храни, които можем да включваме умерено като част от здравословния си начин на хранене.

Така че се фокусирайте върху изключването на следните най-вредни четири храни като лесен метод за това как да снижавате холестерола си:

 1. Захар и рафинирани въглехидрати

Добавената захар и рафинираните въглехидрати от свръх-обработените храни могат да разстроят холестеролното съотношение в тялото като снижава нивата на полезния холестерол в кръвта.

7 храни, които диетолозите ОТКАЗВАТ да ядат

 1. Алкохол

Макар че чаша червено вино на ден може всъщност да е полезна за здравето на сърцето, сериозното прекаляване с алкохола може да има пагубно въздействие върху нивата на холестерола. Пийте алкохол умерено, придържайки се към 1-2 чаши на ден, за да спомагате оптимизирането на сърдечното ви здраве.

 1. Кофеин

Прекаляването с кафетата, а и с газираните напитки и с енергийните напитки може да доведе до покачване на нивата на холестерола при някои хора. Ограничете кафетата и чая до 1-2 чаши на ден, за да държите холестерола под контрол.

 1. Транс-мазнини

Тези вредни мазнини често се съдържат в готовите храни, както и в пакетираните печива, но е добре да знаем, че транс-мазнините могат да повишат вредния (LDL) холестерол, да снижат полезния (HDL) холестерол и да повишат риска от коронарна болест на сърцето. Най-добре е напълно да елиминирате тези нездравословни мазнини от храната си като снижите до минимум яденето на готови обработени храни.

Снижете риска си от диабет с 50% и подобрете сърдечното си здраве като избягвате това лекарство

Хранителни добавки

Макар че промяната в храната сама по себе си често е достатъчен и ефикасен метод за снижаването на нивата на холестерола, добавянето на няколко снижаващи холестерола хранителни добавки може да подсили полезните последствия дори още повече. Ето някои от хранителните добавки, които можете да опитате за начало:

 1. Рибено масло (по 1000-2000 милиграма на ден)

Заредено със здравословните за сърцето омега-3 мастни киселини, рибеното масло е особено полезно, ако не сте превърнали яденето на различни тлъсти риби в традиция за вечеря поне веднъж в седмицата. Рибеното масло е ефикасно с това, че повишава нивата на полезния (HDL) холестерол в кръвта, който изчиства вредния (LDL) холестерол от артериите.

 1. CoQ10 (по 200-300 милиграма на ден)

Коензим Кю10 е коензим, който е доказал, че е полезен в снижаването на нивата на холестерола. Той действа като премахва излишния холестерол и препятства появата на атеросклероза, поддържайки артериите ви чисти.

Древен немски лек отпушва артериите, предпазва от инфекции, снижава холестерола и стимулира имунната система

 1. Ниацин (по 1500 милиграма дневно)

Ниацинът, познат също като витамин В3, често се употребява в лечението на високия холестерол. Всъщност ниацинът е доказал, че снижава триглицеридите и нивата на вредния (LDL) холестерол, като в същото време повишава нивата на полезния (HDL) холестерол.

 1. Червен дрожден ориз (по 1200 милиграма по два пъти на ден)

Червеният дрожден ориз се извлича от белия ориз, който е  бил подложен на ферментация. Анализ на 13 изследвания показва, че червеният дрожден ориз ефикасно снижава, както триглицеридите, така и вредния (LDL) холестерол.

 1. Чесън (по 500 милиграма на ден)

В допълнение към добавянето на чесън в храната си, можете също така да включите и екстракт от чесън в домашната си аптечка. Екстрактът от стар чесън конкретно е доказал своите снижаващи холестерола свойства и в човешки и в животински изследвания.

Сведете вредния холестерол, кръвната глюкоза, липидите и триглицеридите в кръвта си до нормални стойности веднага

Етерични масла

Някои етерични масла също въздействат благотворно върху нивата на холестерола. За най-добри резултати, добавяйте по няколко капки от тези мощни масла в дифузьора си, за да се възползвате от уникалните здравословни ползи, които те предлагат:

 1. Лавандулово масло

Лавандуловото масло е доказало, че снижава стреса и нивата на кортизола, а това е особено полезно за здравето на сърцето.

 1. Масло от кипарис

Както лавандуловото масло, така и етеричното масло от кипарис също е доказало, че снижава стреса за стимулиране на сърдечното здраве. Това масло също така често се използва, за да стимулира кръвообръщението и да спомага снижаването на нивата на холестерола.

 1. Масло от розмарин

Благодарение на своите антиоксидантни свойства, маслото от розмарин снижава нивата на липидите в кръвта и спомага за стабилизирането на кръвната захар.

Ефикасен лек спасява кръвоносните ви съдове от запушване

Физическа активност

Що се отнася до снижаването на нивата на холестерола, достатъчната физическа активност е точно толкова важна, колкото са промените в храната. Ето два вида упражнения, които могат да доведат до положително въздействие върху здравето на сърцето:

 1. Аеробни упражнения

Аеробните упражнения, наричани също така кардио тренировки са форма на упражнения, които спомагат за укрепването на сърцето и белите дробове. И освен, че те ви поддържат стройни, изследвания показват, че аеробните упражнения спомагат снижаването на нивата на холестерола. Ходенето, тичането и карането на колело са само няколко лесни начина да си осигурявате дневната доза кардио упражнения.

 1. Упражнения с натоварване

Упражненията с натоварване са форма на физическа активност, която кара мускулите да се свиват за изграждането на сила и издръжливост. Изследвания също така показват, че упражненията с натоварване могат благоприятно да въздействат на здравето на сърцето, както и да снижават общия и вредния (LDL) холестерол. Вдигането на тежести и упражненията за телесно тегло като клекове и изпъвания са някои примери за упражнения с натоварване, които можете да добавите към тренировките си.

10 храни отпушват артериите ви естествено и ви пазят от инфаркт

Предупреждения

Макар че това са все ефикасни методи за това как да снижавате нивата на холестерола си, не забравяйте, че те трябва да са комбинирани и да вървят ръка за ръка с други здравословни навици за довеждане до максимум на ефективността им. Снижаващите холестерола действия на здравословната диета, например, могат да се подсилят когато се съчетават с редовни упражнения и фиксирани часове на сън.

Непременно се консултирайте със своя лекар преди да започнете каквато и да било форма на прием на хранителна/и добавка/и, особено, ако имате основни заболявания или пиете каквито и да било лекарства. Освен това е важно винаги да работите с професионалист на когото вярвате, който да определя най-добрия курс за лечението ви.

Кажете сбогом на високото кръвно и холестерола след само 7 дни!

Последни мисли за това как да снижаваме холестерола си естествено

Когато става дума за това как да снижаваме холестерола си, използването на микс от промени в храната и начина ни на живот може да е най-ефикасният подход.

Изключването на нездравословните храни и заменянето им със здравословни, вкарването на повече физически упражнения и опитването на няколко снижаващи холестерола хранителни добавки и етерични масла могат всичките да поддържат нивата ви на холестерол в полезни граници за подсилване здравето на сърцето.

Не прибързвайте и се опитайте да правите по няколко малки промени всяка седмица, което ще спомогне за снижаването на нивата на холестерола ви и ще оптимизира цялостното ви здраве.

Както винаги, непременно се консултирайте със своя лекар в случай, че имате основни заболявания или пиете лекарства за откриването на най-ефикасния курс на лечението ви.

От Рейчъл Линк, диетолог, статията е от 26.07.2018 г.

Реабилитацията на свинската мас от витамин D и полезен холестерол до божествен вкус в кухнята

Забележителното въздействие на орехите върху тялото в рамките на само четири часа

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Статините крадат зрението!

Изхвърлящата мазнини вода на д-р Оз

Забранената храна, която парира рака

Източник:

https://draxe.com/lower-cholesterol-naturally-fast/

Снимка: curejoy.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *