Повишете полезния си HDL холестерол с тези седем храни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

polezen-hdl-holesterol

Днес всички са обсебени от желанието да снижат нивата на холестерола в тялото си. Лекарите, медиите и дори малко познатите ви хора, всички.

Но никой така и не говори какво можете да направите, за да повишите стойностите на холестерола си.

Да, точно това казах, да ги ПОВИШИТЕ. Защото истината е че въпреки многото шум, холестеролът не е просто стойност.

Докато има защо да се тревожите за това да поддържате така наречения си „вреден” или LDL холестерол под контрол, вие трябва също така да се фокусирате върху повишаването на „полезния” си или HDL холестерол.

Лекарствата за снижаване на холестерола са сигурна рецепта за заболяване

Понеже дори и общият ви холестерол да падне, ако и HDL холестеролът ви също е нисък, това означава, че можете да се справите по-добре. Всъщност, по-високите нива на  полезния HDL холестерол спомагат за поддържането на нивата на LDL холестерола под контрол по естествен начин.

Как да повишим нивата на полезния си холестерол без да повишим също и стойностите на вредния си холестерол?

Повишете своя полезен холестерол естествено

Започнете като ядете повече от следните седем стимулиращи HDL холестерола храни…

1. Черен шоколад:

Не трябва да се пазите от всички десерти, за да поддържате здравословни нива на холестерола. Антиоксидантите в черния шоколад се свързват с по-високи стойности на HDL (полезния) холестерол.

Стремете се към 75 г (2.5 унции) на ден за най-добри резултати.

Храната с повече фибри може просто да е панацея

2. Круши:

Благодарение на богатото си съдържание на фибри, тези вкусни плодове на хладното време изпълняват двойна функция като едновременно повишават нивата на HDL и снижават нивата на  LDL холестерола. Крушите са чудесен избор ако искате да хапнете нещо сладичко, без да добавяте излишна захар в храната си.

3. Зехтин:

При положение, че холестеролът е мазнина, простено ви е ако сте си помислили, че трябва да избягвате мазнини, за да поддържате стойностите му в тялото си в норма. Но истината е, че полезните мазнини като студено пресования зехтин и маслото от авокадо могат да помогнат за повишаването на полезния HDL холестерол.

Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

Експертите вярват, че антиоксидантните полифеноли в тези масла са отговорни за повишаването на HDL холестерола.

4. Бобови растения:

Фибрите в бобовите растения—като боб, леща, шарен боб и така нататък—подсилват нивата на HDL холестерола. За още ползи за сърцето започнете със сушени бобови храни и ги накисвайте, за да удвоите количеството полезния за сърцето фолат (фолиева киселина).

Забранената храна, която парира рака

5. Херинга:

Мазните риби—като херинга, сьомга скумрия и сардини—са чудесни за здравето на сърцето. Те преливат от омега-3 мазнините ЕРА и DHA.

Тези мастни киселини не само помагат за снижаването на нивата на вредния LDL холестерол, но в същото време подсилват и полезния HDL холестерол. Херингата например се пръска по шевовете с повече от 1500 мг омега-3 мазнини на всяка порция.

Ако рибата не е любимата ви храна или пък яденето на порция риба по няколко пъти на седмица не винаги ви се получава, хранителните добавки с рибено масло също са добър избор.

Мазнини горят мазнини – Как?

6. Лилави плодове и зеленчуци:

Когато следващия път отидете на пазар, не забравяйте да си купите „лилави” плодове и зеленчуци. Набавете си патладжани, червено зеле, червено грозде и сини боровинки.

Антоцианините, които придават на тези плодове и зеленчуци лилавия цвят се свързват с 13 до 19 процентно повишаване на стойностите на полезния HDL холестерол. При това за съжаление хората включват съвсем мъничко от тези плодове и зеленчуци в храната си. Не бъдете като останалите, набавяйте си ги и ги яжте с удоволствие.

Патладжани, пет чудесни причини да ги ядем редовно

7. Кокосово масло:

Много хора отхвърлят кокосовото масло заради съдържанието му на мазнини. От години посланието е че наситените мазнини са ужасни за здравето. Но изследванията не спират да доказват, че кокосовото масло всъщност предоставя ползи за здравето на сърцето. Всъщност, те доказват също така, че то помага за повишаването на HDL и за снижаването на LDL холестерола.

Стремете се да ядете по две супени лъжици кокосово масло на ден.

Снижете риска си от сърдечно заболяване с три супени лъжици от това масло на ден

Нека добавим и авокадото, защото тези плодове са с високо съдържание на фолат, фолиева киселина – здравословна мононенаситена мазнина. Този вид мазнина подсилва HDL холестерола, снижава LDL холестерола, и намалява риска ви от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания. Те са пълни с фибри, които естествено помагат за поддържането на холестерола под контрол.

И последно, но не по полезност, бадеми. В обвивката на тези ядки има субстанции, които помагат за това „вредния” LDL холестерол да не бъде окисляван, процес който иначе може да увреди кръвоносните съдове и да повиши риска от сърдечно-съдови проблеми.

Поддържането на здравословни нива на вредния LDL холестерол е нещо чудесно. Но е важно също така стойностите на полезния HDL холестерол в тялото ви да са високи.

И не забравяйте, че окисленият холестерол може да е далеч по-голяма заплаха за здравето ви от обикновения LDL холестерол.

Планирайте храната си мъдро и ще успеете да промените всички важни за здравето ви стойности в здравословни.

Източници:

https://healthiertalk.com/7-foods-to-increase-your-hdl-good-cholesterol/

http://health11.com/health/cholesterol/foods-increase-good-cholesterol/

Снимка: health11.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *