Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

drugs_dees

Шест застрашаващи живота ви лекарства, изписвани с рецепта и едно предупреждение – добре си помислете дали да ги пиете, преди да ги пиете

Само защото лекарят ви го предписва, това не означава непременно, че е безопасно да го пиете. Много от общодостъпните лекарства, изписвани с рецепта се оказва, че са придружени от потенциални сериозни странични ефекти, включващи всичко, от кратки пристъпи на гадене и главоболия, до хронична възпалителна миопатия и сърдечни заболявания… или по-сериозни заболявания.

Но тази важна информация често е скрита от погледа на обществото, което нарочно увековечава мита, че ползите в лекарствата, одобрени от Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) далеч надвишават всякакви рискове. Така че, за по-задълбочено разбиране на темата, изброявам шест класа, изписвани с рецепта лекарства, които вие определено трябва добре да си помислите дали да пиете, поради присъщите опасности, които те крият в себе си:

1) Инхибитори на протонната помпа (ИПП). Милиони хора взимат ИПП за облекчаване симптомите на гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ), заболяване, отличаващо се с това, че храна и киселина в стомаха се връщат в хранопровода и причиняват увреждания. Но ИПП като нексиум (екзомепразол) – Nexium (exomeprazole) и превацид (ланзопразол) – Prevacid (lansoprazole) са показали, че освен че блокират усвояването на хранителните вещества, също така спират производството на необходимата стомашна киселина, което може да причини множество други проблеми със здравето.

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) е издала поне десетина предупреждения за опасностите от взимането на ИПП, включващи повишен риск от бактериална диария, недостиг на магнезий, и фрактури на костите. Дългосрочното приемане на ИПП също така се свързва с повишен риск от пневмония и нездравословно качване на килограми.

2) Статини. Най-продаваният клас лекарства в няколко поредни години са статините, акламирани от медицинската система като вид лек-чудо за високия холестерол и атеросклерозата. Но популярните статини – лекарствата като липитор – Lipitor (atorvastatin calcium) и крестор – Crestor (rosuvastatin calcium) са показали, че неимоверно повишават риска у ползващите ги от диабет, заболяване на черния дроб, увреждане на мозъка, атрофия на мускулите и дори преждевременна смърт.

Страничните ефекти на статините са така тежки, всъщност, че FDA наскоро разшири официалните си предупреждения за тяхната употреба. Освен това, повече от десетина изследвания показват, че вземането на статини за първична превенция върши малко, ако изобщо нещо, за предпазването от инфаркт или инсулт, което означава, че този клас лекарства са медицински ненужни за милионите, иначе здрави хора, на които те се предписват.

3) Антибиотици. Водещата причина за появата на резистентните на антибиотици  ‘супермикроорганизми’ са самите антибиотици, които са още един клас лекарства, причиняващи дългосрочни здравни проблеми без да предоставят много, ако въобще предоставят някакви, ползи.  Ненормално прекомерно изписвани за заболявания, които често дори не се повлияват от тях, антибиотиците и дългосрочното злоупотребяване с тях от страна на медицинската система направиха много инфекции по-опасни, упорити и нелечими.

Според Шейн Елисън от вестник The People’s Chemist, трите най-опасни антибиотика, които в момента се предписват са леваквин – Levaquin (levofloxacin), ванкоцин –  Vancocin (vancomycin hydrochloride), и бактрим –  Bactrim (trimethoprim и sulfamethoxazole). Елисън изброява и хинолоните  (quinolones), най-често предписвания клас антибиотици, също като опасни, отбелязвайки, че антибиотици като ципро – Cipro (ciprofloxacin), авелокс – Avelox (moxifloxacin HCL), и флоксин – Floxin (ofloxacin) могат да причинят тежка и перманентна инвалидност.

4) Антипсихотици. Един от най-смъртоносните класове лекарства, антипсихотиците, често се предписват за заболявания като шизофрения, биполярни разстройства и тежка депресия, както и ‘не по предназначение’ за много болести като леко разстройство на настроението и  ежедневна тревожност. Но популярните антипсихотични лекарства като  сероквел – Seroquel (quetiapine fumarate), абилифай – Abilify (aripiprazole), риспердал – Risperdal (risperidone), и зайпрекса – Zyprexa (olanzapine) са показали, че повишават нивата на кръвната захар, повишават нивата на липидите и холестерола, и предизвикват напълняване.

Но дори още по-обезпокояващо е дългосрочното неврологично и мозъчно увреждане, което може да последва пиенето на антипсихотиците, да не говорим за крайно завишения риск от метаболитен синдром, който може да включва основни заболявания като сърдечносъдовите болести и диабета. Антипсихотиците са толкова опасни, че изследване, публикувано в списанието British Medical Journal (BMJ) ги обяви за по-смъртоносни от тероризма.

5) Опиатни болкоуспокоителни. Фармацевтичните лекарства официално бяха обявени за водеща причина за смърт в Америка днес, като на първо място са болкоуспокояващи на опиатна основа като викодин – Vicodin (hydrocodone bitartrate и acetaminophen), оксиконтин – OxyContin (oxycodone HCI), перкоцет – Percocet (oxycodone и acetaminophen), кодеин, и морфин.

Според изследване на Университета Брандайз в Масачузетс, болкоуспокояващите с рецепта днес са отговорни за причиняването на повече фатални свръх дози, отколкото са хероина и кокаина взети заедно. Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) наистина обяви епидамия в отговор на повишения брой смъртни случаи, причинени от болкоуспокояващи с рецепти.

6) Инхибитори на обратното захващане на серотонина (ИОЗС). Антидепресантите като прозак – Prozac (fluoxetine), золофт – Zoloft (sertraline), паксил – Paxil (paroxetine), и лексапро – Lexapro (escitalopram) са на пазара от години, но опасностите свързани с тях обикновено получават далеч по-малко внимание, отколкото заслужават. Страничните ефекти като склонност към самоубийство, сексуална дисфункция, стомашно-чревни кръвоизливи, и сърдечни заболявания са само върхът на айсберга що се отнася до многото странични ефекти на ИОЗС.

от Итън Хъф

Източник: Natural News.com, Six dangerous prescription drugs you should think twice before taking, 17 April, 2013

Снимка: 2012patriot.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Шест опасни лекарства с рецепта, предизвикателство в абсолют

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *