Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

185 г от смъртта на испанския живописец и гравьор Франсиско Гоя (1746-1828);

fransisco-goya

Натюрморт с плодове, бутилки и хляб

10 факта за живота на Франсиско Гоя, един от най-известните художници в света

Франсиско Гоя е испански художник и гравьор, считан, както за последния от старите майстори, така и за първият модерен художник. Някои от най-известните му творби са: Втори май 1808 г, Трети май 1808 г, Чадърът, Голата маха, Облечената маха, Семейството на Крал Карлос IV и Сатурн изяжда сина си. Приносът на Гоя в изкуството е огромен, той е вдъхновявал художници като Пикасо и Мане.

  1. Франсиско Гоя е роден на 30 март 1746 г в село Фуентетодос, провинция Арагон, семейството му се премества в Сарагоса три години по-късно. На 14 годиншна възраст става чирак при местен художник. Два пъти не е приет в Кралската академия на изкуствата. Обаче, години по-късно става член на академията, заради творбите си в църквата Сан Франсиско ел Гранде.
  1. Създава множество проекти за гоблени, които са използвани в Кралския дворец Прадо и в ел Ескориал, използвани като резиденциии на краля.
  2. Макар че Гоя първо рисува портрет на Карлос III, едва по времето на Карлос IV той наистина е приет от кралското семейство в резултат на което през 1799 г той е назначен за първи кралски художник.
  3. Гоя се прочува като обективен художник, а не като такъв склонен да ласкае кралските персони в нарисуваните от него техни портрети.
  4. През 1792 г Гоя се разболява тежко. Една от версиите е, че се е разболял от холера. Но болестта му е доста странна и довежда до парализа, мъчат го звукови и визуални халюцинации, художникът загубва слуха си. Причините за болестта не са изяснени. Предлагани са всевъзможни хипотези, от мозъчен сифилис до натравяне с бои. А защо не и лаймска болест? През годините, които прекарва в усилия да се възстанови, Гоя все повече се интересува от Френската революция. Тя го вдъхновява да създаде поредица офорти, отразяващи мрачното му и сурово възприемане на реалността.
  5. Гоя първо рисува Голата маха, но картината провокира толкова силно възмущение сред консервативното общество, че за да поправи нещата, Гоя рисува Облечената маха. Все още не се знае коя е нарисуваната жена.
  6. Гоя рисува известните днес като Черни картини под влиянието на бушуващите войни. Това е поредица от картини, които той създава по стените на къщата си. След смъртта му те са пренесени върху платно и много от тях все още могат да се видят в музея Прадо в Мадрид.
  7. ‘Сатурн поглъща синовете си’ е една от емблематичните за мрачния му период творби, които са част от Черните картини. Творбата е изградена върху гръцката митология и митът, в който Кронос научава, че едно от децата му ще го детронира и за да избегне това той ги изяжда всичките. Обаче, едно от децата му успява да избяга – Зевс – и впоследствие наистина детронира баща си.
  8. Животът и изкуството на Гоя вдъхновяват създаването на редица опери и документални филми за твореца.
  9. През последните години от живота си Гоя твори най-вече под влиянието на фантазии и умопомрачение, което рефлектира в картините му. Загубил слуха си и на ръба на лудостта, геният създава поредицата ‘Диспаратас’ (безсмислици). Поради избухналите размирици в Испания и понеже Гоя е считан за профренски настроен, той заминава за Бордо през 1824 г, но само две години по-късно се връща във Испания. Въпреки всичко, Бордо е последния му дом, където великият художник умира на 82 годишна възраст на 16 април 1828 г.

Източник: hello-kylie.quazen.com, 10 Facts About Francisco De Goya

Снимка: www.pinterest.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *