Коремен масаж с изключителни ползи

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

abdominal-massage

Масажът на корема е техника, която се използва в множество култури от древни времена. Масажирането на корема се счита, че укрепва здравето и доброто физическо и психическо състояние на тялото по много начини, включително като облекчава болката и стреса и като цялостно подобрява функционирането на храносмилателния тракт.

Коремният масаж не изисква усилия и лесно може да се включи в ежедневието с цел подобряване на здраве, както на тялото, така и на ума до живот.

Коремен масаж – процесът

Методологията, свързана с коремния масаж е изненадващо лесна а многото ползи, които могат да се извлекат от тези лесни стъпки си струват петте минути, които процесът ще ви отнема на ден. Д-р Стивън Чанг е лекар, обучен в изкуството, както на западната така и на източната медицина, и той измисли бърз и лесен метод за коремен масаж, който всеки да може да прави—за по-малко от пет минути на ден.

Коремният масаж се прави около 2 до 5 минути по посока на часовниковата стрелка като обхваща цялата коремна област. Това е посоката, в която се движат екскрементите  следвайки дебелото черво и облекчава запека. Може да се прави в легнало, седящо или изправено положение на тялото.

Какво представлява коремният масаж

Коремният масаж следва пътя на екскрементите в дебелото черво и спомага тяхното изхвърляне от тялото! Той възстановява нормалното изхождане.

Илеоцекалната клапа е сфинктер (пръстеновиден мускул) между тънките черва и дебелото черво, през която преминава храносмляната храна от тънките  черва в дебелото. Правилното функциониране на този сфинктер е жизненоважно за здравето.

Илеоцекалната клапа функционира зле когато остава затворена и пречи на изхождането, създавайки токсична среда, както и когато остава отворена и има връщане на фекална маса в тънките черва.

Здравата, добре функционираща илеоцекална клапа е жизнено важна за здравето на храносмилателния тракт и този масаж ви осигурява именно това.

Как да правим коремен масаж

 • Положение на тялото: Легнете по гръб на твърдо легло или на постелка на пода, седнете на стол или застанете в изправено положение.
 • Оголете корема си, за да имате допир до кожата на корема.
 • Търкайте дланите си една в друга силно, докато ги почувствате много топли (приблизително 15 секунди).
 • Сложете лявата си ръка върху дясната, поставете и двете ръце най-долу в дясната страна на корема. Това е възможно най-близко до илеоцекалната клапа.
 • Усетете топлината в цялата област на червата.
 • Започнете да масажирате в малки кръгове около пъпа, като постепенно правите по-големи кръгове в посока навън от пъпа си по часовниковата стрелка.
 • Упражнявайте лек натиск, с който да спомагате движението на фекалната маса в умерена скорост от приблизително един кръг на секунда. Действайте внимателно, защото ако масажирате твърде силно, можете да сбиете фекалната маса и да влошите запека.
 • Правете масажа с натиск, но нежно и внимателно, за да не “развиете” пъпа.
 • Съсредоточете мислите си върху топлината, която се натрупва в областта на корема с масажирането, докато бавно направите около 40 или 50 кръга по коремната област в продължение на общо две минути.
 • Това е! Току що направихте първия си коремен масаж.

Ако по време на масажа почувствате болка в която и да било конкретна част, обърнете особено внимание на това място, масажирайки в малки кръгове около него.

Колко често да правим масажа

Д-р Чанг препоръчва двуминутния коремен масаж да се прави по два пъти на ден след събуждане и точно преди да заспите.

Д-р Чанг споменава, че повечето хора забелязват видимо подобрение на храносмилането и запека в рамките на 1 седмица на непрекъсното прилагане на масажа.

Според традиционната китайска медицина стомахът е енергийният център на тялото. Масажирането на стомаха осигурява повишаване на енергията. Освен това, този масаж топи натрупаната адипозна тъкан (тлъстините) в тази част на тялото.

За какво е полезен масажът на корема

Коремният масаж е много полезен за всички коремни органи и за храносмилането, като

 • Стимулира коремните органи
 • Повишава кръвообръщението в коремната област
 • Подобрява храносмилането, усвояването на хранителните вещества и изхожданията
 • Облекчава метеоризма (газовете)
 • Подобрява изхожданията; облекчава запек и намалява необходимостта от дългосрочна употреба на слабителни при пациенти с хронични проблеми.
 • Спомага за премахването на лошото храносмилане, гаденето, повръщането и неблагоприятните последици при преяждане

Ползите от коремния масаж в детайл

Коремният масаж предоставя множество ползи за здравето като те не се ограничават единствено до областта на корема. Този процес лекува моментни болежки като запек и подуване на стомаха, а когато се прави редовно, коремният масаж може да се превърне във фактор, допринасящ за физическото и психическо здраве за цял живот.

Отслабване

Коремният масаж спомага отслабването не само като освобождава тялото от натрупаните плътни шлаки като елиминира запека, но съшо и чрез стимулиране на добра метаболитна и храносмилателна функция – системите в тялото, които често се забавят при хората, които се борят със свалянето на килограми, независимо от промените в храненето и редовната физическа активност.

Снижава подуването на стомаха

Усещането за подуване на стомаха често произтича от затруднения по някакъв начин метаболизъм. Правенето на коремния масаж спомага регулирането на метаболитната функция и намалява натрупалите се в тялото шлаки (които допринасят за подуването на корема), довеждайки до облекчение от неприятното подуване на корема.

Облекчава запека

Според изследване, публикувано в списанието International Journal of Nursing Studies, коремният масаж предоставя напълно естествено облекчение от неприятния запек и свързаната с него стомашна болка. С помощта на ежедневния коремен масаж можете да елиминирате запека и да спомогнете за предпазване от повторната му поява.

Подобрява цялостното здраве на стомашно-чревния тракт

Коремният масаж, описан от д-р Чанг, може да помогне с по-преходни проблеми като запек и подуване на стомаха, но редовното използване на тази техника може също така да помогне с поддържането на стомашно-чревното здраве в дългосрочен план. Повишавайки стимулирането на кръвотока към областта на корема и физически стимулирайки червата, можете да помогнете на храносмилателната си система да работи с върхова ефикасност като просто добавите коремния масаж в ежедневния си режим.

Облекчава менструалните симптоми

Последни изследвания, публикувани в списанието EvidenceBased Compementary and Alternative Medicine показват, че коремният масаж с използването на масла за ароматерапия (карамфилово, канелено, лавандулово и от рози) спомага за снижаването на болезнените менструални крампи и намалява проблемното силно течение когато масажът се прави в седмицата преди очакваната меснтруация. Опитайте се да използвате по няколко капки от тези етерични масла, смесени с една супена лъжица масло основа при правенето на коремния масаж, за да видите дали този метод ви помага.

Психологически ползи

Практикуването на коремния масаж може да допринесе не само за различните аспекти на физическото здраве, но и за психологическото здраве също. Някои хора намират, че коремният масаж, като много други форми на масаж, предоставя спокойствие на ума и облекчение от стрес. В крайна сметка, след като той елиминира физически болки и кара тялото да се чувства по-добре, умът ви няма как да не се повлияе също!

Повишен тонус на коремните мускули

Масажирането на коремните мускули по два пъти на ден може да помогне и за подобряването на мускулния тонус. Точно така – този релаксиращ и облекчаващ масаж помага и за стягането на корема, както и предоставя дълъг списък от съпътстващи ползи за здравето. Какво имаме да губим, освен прекомерните шлаки и излишното тегло?

За кои хора е полезен коремният масаж

 • Хора с хроничен запек.
 • Хора, страдащи от метеоризъм (газове) и стомашни крампи.
 • Хора с лошо храносмилане, затруднено храносмилане или несмляна храна в екскрементите.
 • Хора, които често преяждат с тежки храни.

Кой трябва а избягва коремния масаж

Трябва да се отбележи, че коремният масаж е силно противопоказен за някои хора. Хора, които трябва да избягват коремния масаж са:

 • Бременните
 • Хората с камъни в жлъчката, бъбреците и пикочния мехур
 • Хората с калциеви депозити в пикочния мехур
 • Жените с възпаление на репродуктивните органи
 • При възпаление на матката, пикочния мехур, яйчниците и филопиевите тръби
 • Хората с язва в стомаха, червата или дванадесетопръстника
 • Хората с какъвто и да било вид вътрешен кръвоизлив
 • Хора със злокачествени запушване на червата или растеж в корема
 • При възпалителни заболявания на стомаха, болест на Крон или улцерозен колит
 • При наскоро направена операция на корема

Хората с хернии от всякакъв вид – хиатална, на пъпа или ингвинална могат да правят масажа внимателно.

Както виждате, коремният масаж предоставя много ползи и се прави лесно като и най-заетият човек може да го превърне в част от ежедневието си. Правете го редовно – той е още един оздравяващ метод в живота ви, който ще ви накара да сте щастливи и здрави през целия си живот.

Независимо дали се нуждаете от облекчаване на болежки като запек, мудна метаболитна функция или менструални крампи, или просто търсите лесен начин да включите естествено и несъдържащо химикали лечение в живота си, коремният масаж е бърз и безболезнен начин да си осигурите здраве и добро физическо и психическо състояние.

Източници:

http://www.healthyandnaturalworld.com/the-amazing-benefits-of-abdominal-massage/

http://gastrodigestivesystem.com/colon/abdominal-stomach-massage

Снимка: www.pinterest.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *